AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με υπερσύγχρονο ξηραντήριο και σιλό η ομάδα Μακεδονικό Ρύζι

[ad_1]

Το υπερσύγχρονο µεσαίου µεγέθους ξηραντήριο, έχει δυναµικότητα της τάξης των 10 τόνων ρυζιού την ώρα και έχει εξοπλιστεί µε µηχανήµατα αιχµής τα οποία δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της λειτουργία του από απόσταση, τηλεµετρικά, ενώ η επεξεργασία του προϊόντος γίνεται µε την καινοτόµα τεχνολογία της ανακυκλώσεως κι όχι της συνεχούς ροής, που χρησιµοποιείται στην πλειονότητα των ξηραντηρίων στην περιοχή.

«Αυτό µας επιτρέπει να διασφαλίζουµε πολύ καλύτερη ποιότητα ρυζιού καθώς σε αντίθεση µε τα ξηραντήρια συνεχούς ροής, στο δικό µας το προϊόν περνά όσες φορές χρειαστεί, ξανά και ξανά, από τα µηχανήµατα σε χαµηλές θερµοκρασίες, πριν οδηγηθεί για αποθήκευση στο σιλό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουµε, κατά την επεξεργασία, το σπάσιµο του σπυριού και τα κρούσµατα αλλοιώσεων, που µπορεί να προκύψουν, είτε αν µια παρτίδα φύγει µε υψηλότερη υγρασία προς το σιλό, είτε αν είναι πιο στεγνή από όσο πρέπει, επηρεάζοντας, εν τέλει, αρνητικά και το υπόλοιπο αποθηκευµένο προϊόν», εξηγεί στην Agrenda ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διαχειριστής και µέλος της Οµάδας Παραγωγών.

Το νέο ξηραντήριο έχει κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο ακίνητο επιφάνειας 24 στρεµµάτων, στην περιοχή των Νέων Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και αποτελεί τµήµα µιας µεγαλύτερης υποδοµής που περιλαµβάνει και δύο σιλό αθροιστικής δυναµικότητας αποθήκευσης 3.000 τόνων ρυζιού.


Το ένα σιλό η οµάδα το προορίζει για την αποθήκευση µεσόσπερµων ρυζιών ποικιλίας «Ronaldo» και ήδη έχει συγκεντρώσει από το φετινό αλώνι περίπου 2.000 τόνους (σ. σ. οι 500 τόνοι σε άλλες αποθήκες), ενώ στο δεύτερο σιλό θα αποθηκευτούν µακρύσπερµα ρύζια «Bonnet», τα οποία είναι πιο όψιµα και θα αρχίσουν να αλωνίζονται από το τέλος Οκτωβρίου και µετά.

«Οι καινούριες υποδοµές θα εξυπηρετούν ίδιες ανάγκες των 11 µελών της οµάδας, αλλά θα αξιοποιηθούν και για την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους», µας είπε ο κ. Παπαδόπουλος, συµπληρώνοντας πως η µερική αυτή καθετοποίηση της λειτουργίας της Οµάδας, έγινε µε σκοπό την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος που παράγει, προκειµένου να πωλείται σε υψηλότερες τιµές.

Το κόστος της επένδυσης ανήλθε στο 1 εκατ. ευρώ και χρηµατοδοτείται από ένα σχέδιο βελτίωσης του ΥπΑΑΤ, εγκεκριµένο από το 2018, ύψους 500 χιλ. ευρώ κι ένα πρόγραµµα του υπουργείου Ανάπτυξης, ανάλογου προϋπολογισµού. Στα πλάνα της Οµάδας Παραγωγών είναι σταδιακά να προχωρήσει σε διπλασιασµό της δυναµικότητας των αποθηκευτικών της χώρων, προσθέτοντας, µέσα σε βάθος τριετίας, άλλα δύο σιλό των 1.500 τόνων έκαστο.

[ad_2]

Source link

Related posts

Κίνηση τώρα: Χάος στον Κηφισό μετά από σύγκρουση φορτηγού με αυτοκίνητο

Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία – Πού θα έχει βροχές και αυξημένες νεφώσεις

Στοπ στην αύξηση παραγωγής γάλακτος για το 2022

Αφήστε ένα σχόλιο