AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με χρηματοδοτικές λύσεις και αξιόλογες εκπτώσεις στα μηχανήματα η 30η Agrotica

[ad_1]

Ήδη από άποψη διαθέσιμων χωρών, στεγασμένων και υπαίθριων, η 30η Agrotica έχει ξεπουλήσει βάζοντας τα «θεμέλια», ώστε να αναδειχθεί μια από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις και μένει να φανεί ότι δεν θα διασαλευτεί η λειτουργία της από εξωγενείς παράγοντες, δεδομένου ότι φέτος διεξάγεται υπό τη σκιά αγροτικών κινητοποιήσεων που, όπως φαίνεται, θα φτάσουν μέχρι την… αυλή της, την ημέρα των εγκαινίων, που θα γίνουν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Τα προβλήματα των αγροτών, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, είναι μεγάλα και δικαιολογημένα βλέπουμε να αντιδρούν. Ευελπιστούμε ότι οι κινητοποιήσεις τους όμως δεν θα επηρεάσουν την έκθεση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Agrotica, αφήνοντας να διαφανεί ότι στις τάξεις των εκθετών υφέρπει ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Μια αίσθηση που επιβεβαίωσε με την τοποθέτησή του κι ο Παναγιώτης Φωτιάδης, πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Οι επικεφαλής, πάντως, των δύο φορέων, δεν έκρυψαν πως ποντάρουν πολλά, για δουλειές, στη φετινή διοργάνωση. «Όλα τα μέλη μας έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να ανταποκριθούν στο αυξημένο ενδιαφέρον που θα υπάρχει συνεπεία της σταδιακής δημοσιοποίησης των δικαιούχων Σχεδίων Βελτίωσης», υποστήριξε ο κ. Μπαλουκτσής, εκφράζοντας την εκτίμηση πως το 2024 η αγορά των τρακτέρ θα κινηθεί με αξιόλογη άνοδο, αφήνοντας πίσω την κάμψη που κατέγραψε το 2023, όταν πουλήθηκαν μόλις 1.670 τρακτέρ, έναντι 1.880 το 2022.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ότι επειδή η υλοποίηση ενός εγκεκριμένου προγράμματος δεν εξαντλείται στην πώληση ενός μηχανήματος, αλλά, ταυτόχρονα, απαιτείται η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την καταλληλότητα και κυρίως τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, τα μέλη του ΣΕΑΜ έχουν συνάψει με τράπεζες συνεργασίες για την προώθηση της δανειοδότησης επενδυτών με δική τους εγγυοδοσία για να είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις αγορές τους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της στήριξης.

Ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις για συμφωνίες, που θα κλειστούν στο τετραήμερο 1 έως 4 Φεβρουαρίου, ενώ ειδικά για τους Θεσσαλούς αγρότες που είδαν τα μηχανήματά τους να υφίστανται ζημιές από τις πλημμύρες, εκτός από τις ειδικές τιμές, θα υπάρχει σημαντική βοήθεια στη χρηματοδότηση, είτε με μακροχρόνιες πιστώσεις, είτε στην έκδοση τραπεζικού δανείου».

Αναφορικά με την παρουσία του ΣΕΑΜ στην Agrotica ο κ. Μπαλουκτσής επισήμανε πως ο Σύνδεσμος θα δώσει το «παρών» με τα 43 μέλη του ΣΕΑΜ, καλύπτοντας περί τα 16.000 τ.μ. ή το 1/3 του διαθέσιμου χώρου. Ως προς τα μηχανήματα που θα εκθέσουν, θα είναι αντιπροσωπευτικά των σύγχρονων τεχνολογιών, που σταδιακά εφαρμόζονται στη γεωργία, όπως τρακτέρ νέας γενιάς φάσης «V» με δυνατότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις της γεωργίας ακριβείας, παρελκόμενα όλων των φάσεων των καλλιεργειών συμβατά με τις εφαρμογές και τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας, καθώς επίσης και συστήματα που εξασφαλίζουν την ακρίβεια στην ορθολογική χρήση εισροών και στην αποτύπωση της απόδοσης μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις διεθνείς τάσεις ως προς τους αυτόνομους ελκυστήρες και εκείνους που κάνουν χρήση εναλλακτικής –του πετρελαίου- ενέργειας.

Για ευνοϊκή συγκυρία, της σύμπτωσης της έκθεσης με τις εγκρίσεις που δίνονται στα Σχέδια Βελτίωσης, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ –που θα παραστεί με 91 μέλη σε εκθεσιακό χώρο 8.000 τ.μ.- τονίζοντας πως «ελπίζουμε ότι θα δώσουν ώθηση στην αγορά και θα καταφέρουμε φέτος να κινηθούν λίγο ψηλότερα από πέρσι, όταν οι πωλήσεις του κλάδου κατέγραψαν μια αύξηση της τάξης του 15%-20%».

Στις μεγάλες αλλαγές που βιώνει ο αγροδιατροφικός κλάδος εστίασε ο Παναγιώτης Κοντός, αντιπρόεδρος του ΣΠΕΛ, ο οποίος δίνει και αυτή τη φορά δυναμικό «παρών» στην Agrotica με τα 74 μέλη του. «Με βάση τις ευρωπαϊκές πολιτικές, την κλιματική αλλαγή, τη νέα ΚΑΠ και την ενεργειακή κρίση ο κλάδος των λιπασμάτων δέχεται ισχυρές πιέσεις. Αλλά είμαστε εδώ με προτάσεις, λύσεις και με καινοτόμα προϊόντα, για να ενισχύσουμε τον Έλληνα αγρότη και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής με όρους ποιότητας, αλλά και ποσότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι στη χώρα μας η κατανάλωση τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενη. «Το 2022 είχε μείωση 20% σε σχέση με το 2021, πέφτοντας, σε όγκο, από τους 1 εκατ. τόνους στους 800.000 τόνους, ενώ για πέρυσι δεν έχουμε ακόμη ακριβή στοιχεία, αλλά η αίσθηση είναι ότι η αγορά υποχώρησε ακόμη λίγο», είπε ο κ. Κοντός, προσθέτοντας πως «παρατηρούμε χαμηλές αποδόσεις και υποβαθμισμένη παραγωγή, με ορατό τον κίνδυνο να περιοριστεί η γονιμότητα των εδαφών».

Παρουσιάζοντας τα ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη της φετινής Agrotica ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης είπε ότι φιλοξενεί 1.804 εκθέτες, από 49 χώρες κι υπερβαίνει τα 40.500 τ.μ., (έναντι 1.677 εκθετών και 38.500 τ.μ., της προηγούμενης διοργάνωσης το 2022), ενώ θα υποδεχθεί περίπου 500 full hosted buyers, καθώς και εμπορικούς επισκέπτες με ομαδικές αποστολές από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, όπως και από τη Μέση Ανατολή και άλλες 16 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Για μια sold out έκθεση με την οποία ξεκινά το εκθεσιακό καλεντάρι του 2024 για τη ΔΕΘ–Helexpo, μίλησε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις των τελευταίων ετών και την 5η μεγαλύτερη του κλάδου στην Ευρώπη. Ο ίδιος, αναφερόμενος στο σχέδιο που έθεσε σε εφαρμογή η εταιρεία για την εύρυθμη λειτουργία της κυκλοφορίας επισκεπτών και εκθετών κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους χώρους δωρεάν στάθμευσης 1.500 θέσεων, τρεις στα δυτικά και έναν στα ανατολικά, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να αφήνουν τα οχήματά τους και να μετακινούνται με ναυλωμένα λεωρφορεία από τη ΔΕΘ στους χώρους της έκθεσης, τόνισε πως είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επίσης, στις δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο τετραήμερο της Agrotica, με κορυφαίες το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica, που οργανώνεται από τη γεωπονική του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – Helexpo, για τις τελευταίες συστημικές προσεγγίσεις στην αναγέννηση της γεωργίας και της υπαίθρου, την εκδήλωση με το ΕΚΕΤΑ για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική στη γεωργία και την ημερίδα για την καλλιέργεια της κάνναβης.

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Όταν οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι, «μετατέθηκαν» στις αγροτικές επιδοτήσεις

Διορθώσεις σε 376 κίτρινα αγροτεμάχια για να μη χαθεί η συνδεδεμένη ρυζιού

ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ!!! Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ 600 εκατ. ευρώ- ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ, ΕΦΚΑ

Αφήστε ένα σχόλιο