AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με 40 ζωηρά projects, η Ήπειρος κέρασε ποιότητα στο κέντρο της Αθήνας

[ad_1]

Ξεχωριστά και συχνά καινοτόμα αγροτικά προϊόντα που μεταποιούνται, συσκευάζονται και φτάνουν στα τραπέζια των καταναλωτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το τριήμερο 20 έως και 22 Οκτωβρίου 40 ηπειρώτικες επιχειρήσεις από τον κλάδο τροφίμων και ποτών συμμετείχαν στην ετήσια έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο» στο Ζάππειο. Στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις αυτές, όπου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου επιδοτείται το 100% της συμμετοχής τους σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και σε εκθέσεις στο εσωτερικό.

Όπως αναφέρει η προϊσταμένη προώθησης και προβολής, ηπειρωτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου, Σοφία Φούκη: «για τέταρτη συνεχόμενη φορά εκθέτουμε τα προϊόντα μας στο Ζάππειο, “το σπίτι των Ηπειρωτών”. Παρουσιάζουμε τα τοπικά προϊόντα που παράγονται με κόπο και μεράκι από τις τοπικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της Περιφέρειας Ηπείρου».

Μέλι κισσού από τα ορεινά της Ηπείρου


Μεταξύ των παραγωγών που συμμετείχαν στην έκθεση του Ζαππείου είναι η μελισσοκομική επιχείρηση «Δύο Κορφές» του Βαγγέλη Μπαλούκα, ενός νομά μελισσοκόμου που δραστηριοποιείται στα βουνά της Ηπείρου. Στα μέλια που παράγει ξεχωρίζει αυτό που προέρχεται από κισσό, το οποίο αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική νομή για κάθε μελισσοκόμο λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει κατά τη συγκομιδή του.

Σύντομα οι «Δυο Κορφές» θα λάβουν πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής. Ο μελισσοκόμος παραμένει πιστός στην συλλογή του μελιού του αποκλειστικά από τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει την ταυτότητα του προϊόντος του άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής του. Εκτός από τον κισσό παράγει μέλι από έλατο, βελανιδιά, άνθη, ρείκι, κούμαρο. Η παραγωγή του σε μία καλή χρονιά μπορεί να φτάσει έως και τους 2,5 τόνους από τα 180 μελίσσια που διατηρεί.

Poseidon Luxury Foods: Από το ιχθυοπωλείο στη μεταποίηση γαύρου, σαρδέλας, αυγοτάραχου


Νεότευκτη παραγωγική προσπάθεια αποτελεί η Poseidon Luxury Foods, όπου δύο φίλοι, ο Μιχάλης Σιώζιος και ο Σπύρος Πήληος δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση ιχθύων. Η λειτουργία της μονάδας παραγωγής μαριναρισμένης σαρδέλας και γαύρου αλλά και αυγοτάραχου, που δημιούργησαν στην Άρτα ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες. «Προμηθευόμαστε τη σαρδέλα και το γαύρο από τις θάλασσες του Ιονίου, ενώ το αυγοτάραχο προέρχεται από τις θάλασσες του Αμβραρικού Κόλπου. Η κύρια δουλειά μου όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν το ιχθυοπωλείο που έχω στην ιδιοκτησία μου. Η αγάπη μου για τα ψάρια και η ανησυχία μου να δημιουργήσω κάτι νέο και παραγωγικό, με οδήγησε στη μεταποίηση». Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα γαύρου και σαρδέλας ανέρχεται σε έως και 10 τόνους γαύρου και σαρδέλας, ενώ στο αυγοτάραχο οι ποσότητες δεν υπερβαίνουν τα 200 κιλά ετησίως.

Mitos Distillery: Από διήμεροι παραγωγοί στην παραγωγή βραβευμένου τσίπουρου


Διαδεχόμενος τους προγόνους του ο Δημήτρης Μήτος, ανέλαβε τους οικογενειακούς αμπελώνες και αποφάσισε να μεταφέρει τη δραστηριότητα της επιχείρησής του από αυτήν ενός διήμερου παραγωγού σε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια εμφιάλωσης τσίπουρου. «Διέκρινα ότι η ζήτηση στρέφεται σταδιακά στο συσκευασμένο τσίπουρο και έλαβα την απόφαση να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση». Η αποσταγματοποιία «Μήτος» παράγει σήμερα τσίπουρο από ροδίτη και μοσχάτο χωρίς και με γλυκάνισο, όπου το πρώτο βραβεύτηκε τόσο στον διεθνή διαγωνισμό Αποσταγμάτων και Οίνου της Θεσσαλονίκης το 2022, όσο και σε αντίστοιχο φετινό διαγωνισμό στο Λονδίνο.

Η αποσταγματοποιία διερευνά την δραστηριοποίησή της και στο κρασί, όπου έχει κυκλοφορήσει την πρώτη της κόκκινη ετικέτα από Merlot και Cabernet Sauvignon. Σύντομα θα φέρει στην αγορά μία ετικέτα λευκού οίνου από Ροδίτη και Μοσχάτο και ενός ροζέ από τις ίδιες ποικιλίες.

Likno of Herbs: Αφήνοντας την Αθήνα για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα

Εγκαταλείποντας την Αθήνα για το Θεσπρωτικό Ηπείρου πριν από τρία χρόνια, τρεις νέοι παραγωγοί δημιούργησαν το δικό τους «λίκνο» βοτάνων με την ονομασία της εταιρείας να είναι «Likno of Herbs». H αρχή έγινε με τη ρίγανη και ακολούθησαν καλλιέργειες όπως το θυμάρι, το τσάι του βουνού, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, η λουΐζα. Εκτός από τα βότανα που προορίζονται για ρόφημα, προχώρησαν στη μεταποίηση για την δημιουργία καλλυντικών όπως σαπούνια ελαιολάδου. Η δραστηριότητά τους εντοπίζεται τόσο στη λιανική με τη δική τους ετικέτα, όσο και στη χονδρική όπου παράγουν προϊόντα για λογαριασμό τρίτων. Ξεκίνησαν καλλιεργώντας αρχικά 23 στρέμματα, τα οποία στο πέρασμα του χρόνου επέκτειναν για να φτάσουν σήμερα στα 100 στρέμματα γης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στους Βασίλη Δρόσο, Νεκτάριο Κυριακούλη και Άρτεμη Χριστοδουλάκου και παρά το γεγονός ότι κανένας δεν διατηρούσε πρότερη εμπειρία στον πρωτογενή τομέα αποφάσισαν να κάνουν το συγκεκριμένο βήμα, όπου όπως λέει ο Βασίλης Δρόσος μέχρι στιγμής τους δικαιώνει. Οι στρεμματικές αποδόσεις στη ρίγανη ανέρχονται σε περίπου 60 κιλά το στρέμμα, στο θυμάρι στα 100-150 κιλά, στο τσάι βουνού στα 150-200 κιλά.

Επέκταση στην Αθήνα για τα κρέατα «Μπούμπας»


Από την πλευρά της η εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Μπούμπας από την Ήπειρο προχώρησε πρόσφατα στην περαιτέρω επέκτασή της στην Αθήνα με τη δημιουργία ενός δεύτερου καταστήματος λιανικής πώλησης προϊόντων κρέατος στην Κηφισιά. Συν τοις άλλοις η επιχείρηση έλαβε τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις που της προσφέρουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσει εξαγωγές. Η εταιρεία που συνεργάζεται με επιλεγμένες φάρμες της Ηπείρου, μέσω ειδικών αλλά και βιολογικών εκτροφών δημιουργεί νωπά προϊόντα όπως μοσχαρίσιο μπιφτέκι με τρούφα, μοσχαρίσιο μπιφτέκι ωρίμανσης, μπριζόλες τύπου tomahawk, μπριζόλες μαύρου χοίρου καθώς και μία σειρά από αλλαντικά (σαλάμι, σπεκ, προσούτο). Επίσης συνήψε συνεργασία με τη γνωστή αλυσίδα Cellier που δραστηριοποιείται στην πώληση οινοπνευματωδών, προκειμένου να διαθέτει προϊόντα της σε 10 καταστήματα της κάβας.

Οινοποιία Ζέρβα: Έμφαση σε τοπικές ποικιλίες με επίκεντρο το Ασπρούδι

Μία ακόμα περίπτωση παραγωγού που αξιοποιεί τον πλούτο της περιοχής, είναι αυτή του Γιώργου Ζέρβα. Ο αμπελουργός και οινοποιός μετέτρεψε την προγενέστερη δραστηριότητά του στο κρασί, σε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια, συστήνοντας το δικό του οινοποιείο το 2020, επικεντρώνοντας στην τοπική λευκή ποικιλία Ασπρούδι, η οποία φύεται στην περιοχή. Διατηρεί ελεγχόμενη και περιορισμένη παραγωγή, η οποία δεν ξεπερνάει τις 20.000 φιάλες ετησίως από τα 35 ιδιόκτητα στρέμματα γης που καλλιεργεί. Με έδρα τον Καλαμά Θεσπρωτίας αποδίδει τα δικά του διαπιστευτήρια στον διαρκώς αναπτυσσόμενο οινικό κλάδο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

[ad_2]

Source link

Related posts

Επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για Μικροπιστώσεις αγροτών, στα 7 έτη η αποπληρωμή

Χρυσός Κόκορας µε σπίτι στον Όλυµπο και την πιο µελετηµένη εκτροφή

Σε τροχιά πληρωμής τα 76 εκατ. ΕΦΚ πετρελαίου μετά την υπογραφή Χατζηδάκη

Αφήστε ένα σχόλιο