AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Μικροδάνεια έως 25.000€ με ευνοϊκούς όρους για αγρότες – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

[ad_1]

Τον τριπλασιασμό των κεφαλαίων προς το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) στα 61,5 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ προχωρά η κυβέρνηση, με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη.

Στόχος η χορήγηση μικροδανείων ύψους έως 25.000 ευρώ προς τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, με προτεραιότητα σε αυτές που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσε η κλιματική κρίση. Αλλωστε, το ενδιαφέρον του κλάδου για τη δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων ήταν ισχυρό, καθώς οι αρχικά διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου εξαντλήθηκαν σε διάστημα λιγότερο από έξι μήνες.«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε σημαντική αύξηση ύψους 186,05% του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την έμπρακτη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας προς τον πρωτογενή τομέα και την πρόθεσή της να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι πρωτοβουλίες όπως η αύξηση των πόρων του Ταμείου Μικρών Δανείων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, ώστε οι αγρότες, και κυρίως οι νέοι, «να μείνουν στον τόπο τους, να επενδύσουν σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον και να δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται».

Εκτός όμως από την αύξηση του προϋπολογισμού για το Ταμείο Μικρών Δανείων, έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες και παρέμβαση στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), που αφορά στην επιδότηση του επιτοκίου αγροτικών δανείων για πέντε έτη και θα προστεθεί στην εγγύηση κατά 80% κάθε δανείου του παρέχει το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΑΑ είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Μέσω του Ταμείου, χορηγούνται δάνεια από 10.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ, με αποπληρωμή το αργότερο έως 31/12/2035.

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο ενισχύεται με κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ, τα οποία δεσμεύονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ως παροχή εγγυήσεων ύψους 80% για κάλυψη νέων δανείων. Μάλιστα, διατίθενται 480 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης.

Δικαιούχοι των δανείων θα είναι όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, από την παραγωγή μέχρι τη διανομή, και συγκεκριμένα παραγωγοί και αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι θα χορηγούνται από τις τράπεζες, θα πρέπει να πληρούνται κάποια τραπεζικά κριτήρια, οπότε οι αγρότες με «κόκκινα» δάνεια δεν θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο μηχανισμό.

Δικαιούχοι

Οι ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, νέοι γεωργοί, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό γεωργικό προϊόν. Δεδομένου ότι τα δάνεια χορηγούνται από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν και τα τραπεζικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες με «κόκκινα» δάνεια δεν έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι, εξαιρουμένων των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και των συλλογικών αγροτικών φορέων, οι υποψήφιοι τελικοί αποδέκτες θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση για καταβολή άμεσων ενισχύσεων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ), ενώ το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσής τους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 8.000 ευρώ.

Οι όροι χορήγησης 

Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ, με χρόνο αποπληρωμής από δύο έως πέντε έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες. Τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου, δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα. Παράλληλα, καλύπτεται το κόστος διαχείρισης του Ταμείου εκ μέρους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ δίνεται και επιχορήγηση έως 300 ευρώ για την παροχή συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης.

Τα δάνεια του ΤΕΑΑ και του ΤαΜιΔΑΕ δύνανται να χορηγηθούν σε ωφελούμενους οι οποίοι είτε έχουν ενταχθεί σε κάποιο Μέτρο του ΠΑΑ είτε όχι. Tα δάνεια αυτά μπορούν να λάβουν τις παρακάτω μορφές:

  1. Δάνειο μόνο για επενδύσεις, οι οποίες δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση.
  2. Δάνειο μόνο για κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση.
  3. Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση.
  4. Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση.
  5. Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης, επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση.
  6. Δάνειο για επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση.
  7. Δάνειο λόγω Covid-19 (μόνο για το ΤΕΑΑ), το οποίο δύναται να χορηγηθεί είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με τις ανωτέρω έξι περιπτώσεις.

 Οι επιλέξιμες δαπάνες

 Τα δάνεια τόσο μέσω του ΤΕΑΑ και όσο του ΤαΜιΔΑΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

  • Επενδυτικές δαπάνες για την κάλυψη οποιωνδήποτε αναγκών του επιχειρηματικού σχεδίου, όπως:

– του ΦΠΑ των επιλέξιμων δαπανών

– της απόκτησης μεταχειρισμένου εξοπλισμού

– της απόκτησης ζωικού ή/και φυτικού κεφαλαίου

– της αγοράς γης, έως το 10% της συνολικής επένδυσης

  • Κεφάλαια κίνησης, σε συνδυασμό με επενδυτικές δαπάνες. Για το ΤΕΑΑ το κεφάλαιο κίνησης μπορεί να ανέλθει έως 200.000 ευρώ ή έως το 30% των επενδυτικών δαπανών, όποιο είναι μεγαλύτερο. Για το ΤαΜιΔΑΕ, θα πρέπει το άθροισμα του κεφαλαίου κίνησης και των επενδυτικών δαπανών να μην υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.
  • Κεφάλαιο κίνησης λόγω Covid-19 (μόνο για το ΤΕΑΑ), το οποίο θα χορηγείται σε όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση

Οι ωφελούμενοι

Για τα Σχέδια Βελτίωσης ωφελούμενοι μπορούν να είναι:

-Φυσικά πρόσωπα χαρακτηρισμένα ως επαγγελματίες αγρότες με βάση το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) μεγαλύτερο ή ίσο των 8.000 ευρώ.

-Νομικά πρόσωπα που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, με οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) μεγαλύτερο ή ίσο των 8.000 ευρώ.

-Νέοι γεωργοί ενταγμένοι στο Υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-2022.

-ΚΟΙΝΣΕΠ με γεωργική δραστηριότητα.

-Συλλογικά σχήματα αγροτών.

Σημειώνεται ότι, και για τις δύο δράσεις, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι εγκατεστημένοι και να λειτουργούν στην Ελλάδα, να χαρακτηρίζονται ως πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και να είναι οικονομικά βιώσιμοι, με βάση τα κριτήρια της τράπεζας από την οποία δανείζονται.

Αντίστοιχα, για τη μεταποίηση δικαιούχοι μπορούν να είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, ανάπτυξη ή/και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό στους ακόλουθους τομείς:

  • Κρέας – Πουλερικά – Κουνέλια
  • Γάλα – Αβγά
  • Μέλι – Σηροτροφία – Σαλιγκάρια
  • Ζωοτροφές
  • Δημητριακά
  • Ελαιούχα προϊόντα
  • Οίνος
  • Οπωροκηπευτικά
  • Ανθη
  • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
  • Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Ωστόσο, οι ωφελούμενοι δεν πρέπει να έχουν ενταχθεί σε διαδικασία διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, να μην έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας (ή άλλη ισοδύναμη διαδικασία), ούτε να πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας κατόπιν αιτήσεων των πιστωτών τους και να μη δραστηριοποιούνται σε απαγορευμένους τομείς.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Οσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για τις επενδύσεις τους μέσω των δύο εργαλείων που παρέχει η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω απλά βήματα:

  • Κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου: Αυτό είναι απαραίτητο για τις περιπτώσεις που το δάνειο αφορά σε επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση ή περιλαμβάνει χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.
  • Για την υπαγωγή στο ΤΕΑΑ, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν «έρευνα αγοράς» ώστε να εντοπίσουν την τράπεζα που προσφέρει τους δανειακούς όρους που ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ τους. Για την υπαγωγή στο ΤαΜιΔΑΕ, οι τράπεζες υποβάλλουν την προσφορά τους εκ μέρος των αιτούντων στην πλατφόρμα KYC.
  • Υποβολή αίτησης για υπαγωγή στο ΤEAA προς την τράπεζα της επιλογής τους ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.
  • Υποβολή αίτησης για υπαγωγή στο ΤαΜιΔΑΕ ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα KYC στην ιστοσελίδα της ΕΑΤ κι επιλογή της τράπεζας που υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα προσφορά. Στη συνέχεια, για την τράπεζα που επελέγη, ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.
  • Προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα.

[ad_2]

Related posts

Διακοπή ρεύματος στο Μεσολόγγι την Τετάρτη-Οι περιοχές

aitoloakarnanianews

Σταρακά: «Η πολιτική προστασία στην Ελλάδα χρειάζεται εκ βάθρων επανασχεδιασμό για να εμπνέει ασφάλεια»

aitoloakarnanianews

Καμιά διάθεση για μόνιμη λύση στα προβλήματα των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ μέΑ

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο