AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Μεσολόγγι

Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου: Προσφέρει προοπτική στον τουρισμό

[ad_1]

Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου: Προσφέρει προοπτική στον τουρισμό


Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου: Προσφέρει προοπτική στον τουρισμό όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε ημερίδα για τις αλυκές Μεσολογγίου και Λέσβου και τη συμβολή τους στον τουρισμό, με το μουσείο άλατος Μεσολογγίου να «κλέβει» την παράσταση. Οι αλυκές αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας του Μεσολογγίου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου, με τον πολιτισμό, αλλά και με την τοπική οικονομία.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μάλιστα, οι σχέσεις αυτές «ανανεώθηκαν», ενδυναμώθηκαν και αναβαθμίστηκαν, με την «πρόσθεση» του τομέα του τουρισμού μετά τη δημιουργία του Μουσείου Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγίου.

Οι παράγοντες αυτοί αποτέλεσαν σημαντικό κίνητρο, ώστε να διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ημερίδα μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να γίνει προσέγγιση στο πως οι αλυκές του Μεσολογγίου, αλλά και της Λέσβου, μπορούν να συμβάλουν στον τουρισμό και τον πολιτισμό!

Μάλιστα, η «εξέταση» του ρόλου των αλυκών ως πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν και η δυνατότητα να οριστούν ως σημείο ενδιαφέροντος και από τον ΕΟΤ, θα συμβάλει καθοριστικά στην τοπική οικονομία.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ήταν οι αλυκές του Μεσολογγίου και κυρίως το Μουσείο Άλατος, το οποίο είναι το μοναδικό στη χώρα μας, αλλά και το μοναδικό στην Ε.Ε. ως προς το πληροφοριακό υλικό που διαθέτει!

Για την ημερίδα μίλησε στη «Σ» η «ψυχή» και πρωτεργάτης του Μουσείου Άλατος και Ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης – Μουσείου «Διέξοδος» Νίκος Κορδόσης, ο οποίος τόνισε:

Ο Νίκος Κορδόσης

«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής γνωρίζοντας την ύπαρξη των αλυκών της Λέσβου, αλλά και του Μεσολογγίου, σκέφτηκε να υλοποιήσει μια επιστημονική ημερίδα για το αλάτι και τον τρόπο πως ένα Μουσείου Άλατος μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών».

Η Δέσποινα Κανελλή

Ο κ. Κορδώσης και η Διευθύντρια του Μουσείου Δέσποινα Κανελλή παρουσίασαν στο πλαίσιο της ημερίδας την ιστορία του μουσείου, τα εκθέματα, τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού, αλλά και τη ζωή της λιμνοθάλασσας με τον υδροβιότοπό της, διότι μια αλυκή όπως τόνισε ο κ. Κορδόσης «από μόνη της αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, διότι μέσα στην περιοχή των αλυκών ενδημούν εκατοντάδες διαφορετικά είδη πουλιών, διότι είναι δυνατόν φωτογράφοι να απεικονίσουν τα πουλιά και τις πυραμίδες του αλατιού, υπάρχει η δυνατότητα να παίξουν τα παιδιά, να κάνουν ποδήλατο, να δουν οι επισκέπτες πως γίνεται η καλλιέργεια του αλατιού, πως συγκομίζεται, να μάθουν γιατί παίρνει χρώμα κόκκινο το τηγάνι με τον ήλιο, τι είναι το τηγάνι και ποιος είναι ο ρόλος του, να μάθουν, γιατί το αλάτι είναι χοντρόκοκκο και ψιλόκοκκο, γιατί υπάρχουν διαφορετικά χρώματα αλατιού».

Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν ένα μουσείο που είναι το μοναδικό μουσείο άλατος στη χώρα και πρώτο σε όλη την Ευρώπη από πλευράς πληροφοριακού υλικού, διότι στην Ε.Ε. υπάρχουν και άλλα μουσεία άλατος, αλλά χωρίς να διαθέτουν το πληροφοριακό μέγεθος του Μουσείου Άλατος του Μεσολογγίου.

«Ο επισκέπτης στο μουσείο του Μεσολογγίου έχει τη δυνατότητα να αντλήσει πληροφορίες για το αλάτι από την γέννηση του πλανήτη μέχρι και σήμερα, να μάθει για τη σχέση του αλατιού με τη ζωή, την οικονομία, την κτηνοτροφία, την τέχνη, την θρησκεία, ενώ έχει και τη δυνατότητα να δει την συλλογή των 1.500 αλατιέρων πάσης φύσεως, βιομηχανικές, χειροποίητες, πορσελάνινες, γυάλινες, πήλινες, σιδερένιες, μεγάλης ή μικρής αξίας» τόνισαν ο κ. Κορδόσης και η κα. Κανελλή στο πλαίσιο της ημερίδας τονίζοντας ταυτόχρονα πως: «το μουσείο άλατος λειτουργεί τρία χρόνια. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μουσείου κατεγράφησαν 2.000 επισκέπτες, το δεύτερο 21.000 και πλέον έχει 2.000 επισκέπτες τον μήνα».

Συνεπώς, αν το κράτος ή ο ΕΟΤ, η Πρόεδρος του οποίου, Άντζελα Γκερέκου, χαιρέτησε την ημερίδα και έδωσε ιδιαίτερη βάση στο Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου κατά τον χαιρετισμό της, συμπαρασταθούν στην προσπάθεια αυτή, τότε αυτόματα θα κινητοποιηθεί περισσότερο το κομμάτι του τουρισμού, αλλά και οι οικολογικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι.

Τότε, η αναγνωσιμότητα του μουσείου και του Μεσολογγίου θα ανέβει περισσότερο και μέσω της «αλυσίδας» αυτής θα αναπτυχθεί και ο τουρισμός του είδους αυτού στην Αιτωλοακαρνανία, γιατί οι επισκέπτες θα χρειαστεί να διανυκτερεύσουν στο νομό, αλλά και γιατί όχι να περιηγηθούν σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τους ανθρώπους του Μουσείου Άλατος Μεσολογγίου στην πρόσκληση που δέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε έκθεση, η οποία συγκέντρωσε εκθέτες από αλατοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης ή μουσεία άλατος της Ε.Ε..

Η έκθεση αυτή υλοποιήθηκε πριν περίπου 20 ημέρες στην Πολωνία. Εκεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε η έκθεση στην οποία συμμετείχαν 18 εκθέτες από 12 χώρες και από την Ελλάδα ήταν μόνο από το Μεσολόγγι, καθώς στην Ελλάδα μόνο στο Μεσολόγγι υπάρχει μουσείο άλατος.

Κατά την παραμονή τους στην Πολωνία οι άνθρωποι του Μουσείου υπέβαλαν πρόταση, η οποία μάλιστα έγινε και αποδεκτή, για να δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης ένας φορέας που θα «οδηγεί» επισκέπτες στις αλυκές και τα μουσεία άλατος ολόκληρης της Ευρώπης.

Επίσης, κατά την ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής παρουσιάστηκαν στοιχεία για την αφρίνα, η οποία αναγνωρίστηκε ως προϊόν με επωνυμία προέλευσης και δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα, καθώς είναι ανώτερη από τον αφρό του αλατιού.

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου στο πλαίσιο της ημερίδας μίλησε ένθερμα υπό την παρουσία πλήθους κόσμου για το Μουσείο Άλατος του Μεσολογγίου και δεσμεύτηκε για την προβολή του.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”         

Τι γίνεται με το ασθενοφόρο – δωρεά της Αθηνάς Παπαχρήστου;

[ad_2]

Related posts

Εξαφάνιση 31χρονου: Κλιμάκιο του Εγκληματολογικών Ερευνών στο Μεσολόγγι

aitoloakarnanianews

Κώστας Λύρος: Να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα!

aitoloakarnanianews

Συνελήφθησαν τρία άτομα για διακίνηση ναρκωτικών στο Μεσολόγγι

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο