AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Μπλόκα και από τους Βέλγους αγρότες, αποκλεισμός λιμανιού Zeebrugge

[ad_1]

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, για τουλάχιστον 36 ώρες από τις 14:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης (13:00 ώρα GMT), αναφέρει το έντυπο, επικαλούμενο διοργανωτές και αστυνομία, προσθέτοντας ότι ο δρόμος ενδέχεται να παραμείνει κλειστός μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

 «Οι αστυνομικές υπηρεσίες έλαβαν πληροφορίες για την ενέργεια στο λιμάνι Zeebrugge», δήλωσε εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής. Είπε ότι δεν είναι σαφές τι θα συνεπαγόταν η ενέργεια.

 Οι αγρότες διέκοψαν επίσης την κυκλοφορία κοντά στα ολλανδικά σύνορα στον αυτοκινητόδρομο Ε19 το πρωί της Τρίτης, με μια συνοδεία τρακτέρ να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αμβέρσας, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

 Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Alexander De Croo αναμένεται να συναντηθεί με τους αγροτικούς συνδέσμους την Τρίτη.

 Τις προηγούμενες εβδομάδες, αγρότες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων Γερμανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Γαλλίας, έχουν διαδηλώσει εναντίον της υπερβολικής γραφειοκρατίας, του υψηλού κόστους καυσίμων και του ανταγωνισμού λόγω των ελεύθερων εμπορικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η βελγική διαμαρτυρία ενισχύθηκε από την παρόμοια οργή στη Γαλλία, όπου αγρότες έχουν στήσει μπλόκα σε δεκάδες αυτοκινητόδρομους και δυσκολεύουν όλο και περισσότερο την κυκλοφορία γύρω από το Παρίσι, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση.

 Αναζητώντας μια έξοδο από την κρίση, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ήταν αδύνατο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με τον ομαδικό χώρο της Νότιας Αμερικής, Mercosur.

 Τη Δευτέρα, οι βέλγοι αγρότες έκλεισαν αυτοκινητοδρόμους στο νότιο Βέλγιο και στάθμευσαν τα τρακτέρ τους κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Μπλόκα  Γάλλων αγροτών

Αγρότες στη Γαλλία, συνεχίζουν δεύτερη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους βάζοντας φωτιά σε μπάλες σανού για να εμποδίσουν εν μέρει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Τουλούζης στη νοτιοδυτική Γαλλία και στήνοντας μπλόκα με τρακτέρ σε αυτοκινητόδρομους κοντά στο Παρίσι, εντείνοντας τις πιέσεις τους για μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Οι αγρότες, που θέλουν επίσης μέτρα κατά των φθηνών εισαγωγών, αναζητούν περισσότερη υποστήριξη από τον νέο πρωθυπουργό Gabriel Attal, ο οποίος θα παρουσιάσει τα σχέδια πολιτικής του αργά την Τρίτη 30 Ιανουαρίου και από τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος επίσης πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις.

«Ό,τι κι αν συμβεί, είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι το τέλος», είπε ο αγρότης Ζαν-Μπατίστ Μπονγκάρ, καθώς πλήθη αγροτών μαζεύτηκαν γύρω από μικρές φωτιές σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Jossigny, κοντά στο Παρίσι, τον αποκλεισμό από τα τρακτέρ τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Αν οι κινητοποιήσεις χρειαστεί να διαρκέσους ένα μήνα, τότε θα διαρκέσουν ένα μήνα», είπε ο κ. Bongard, ο οποίος ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση τον Ιούλιο και δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τους παραγωγούς τρίτων χωρών που δεν ακολουθούν τους ίδιους κανονισμούς με την Ε.Ε.

Ένα τεράστιο πλακάτ στη διαμαρτυρία, «Ας σώσουμε τη γεωργία», ήταν κολλημένο σε ένα όχημα.

Στο Longvilliers, επίσης κοντά στο Παρίσι, και δύο οδοστρώματα του αυτοκινητόδρομου μπλοκαρίστηκαν με τρακτέρ και μπάλες σανού, με την κυκλοφορία να εκτρέπεται σε έναν ολισθηρό δρόμο καθώς μια ουρά από αυτοκίνητα έπεσε μακριά.

Ο περιφερειακός νομάρχης είπε ότι οι αγρότες είχαν αποκλείσει την κύρια πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Τουλούζης, αλλά ότι οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση μέσω των κοντινών χώρων στάθμευσης. Το BFM TV είπε ότι στοίβες σανού και ελαστικών πυρπολήθηκαν σε κυκλικό κόμβο μπροστά από το αεροδρόμιο.

Οι αγρότες στη Γαλλία, ο μεγαλύτερος παραγωγό γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, λένε ότι δεν αμείβονται αρκετά και «πνίγονται» από τις υπερβολικές ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

[ad_2]

Source link

Related posts

Έως τέλος έτους οι πληρωμές δάσωσης γαιών για το 2022

Επίδομα παιδιού μέχρι 500 ευρώ σε αγρότισσες πληρώνεται τέλη Μαΐου

Αύξηση των αγροτικών εξαγωγών της Ινδίας παρά τους περιορισμούς σε σιτάρι, ρύζι και ζάχαρη

Αφήστε ένα σχόλιο