AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Μόνο σε Ρούβλια πλέον ο επαναπατρισμός κεφαλαίων Δυτικών εταιρειών

[ad_1]

Burger King in Russia

Όποια Δυτική εταιρεία αποφασίζει να αποχωρήσει από τη Ρωσική αγορά πουλώντας ταυτόχρονα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει σε Ρωσικό έδαφος, εφεξής θα πρέπει υποχρεωτικά να συμφωνεί, να λαμβάνει και να επαναπατρίζει Ρούβλια, σύμφωνα με νέους νομισματικούς περιορισμούς που αποφάσισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη διασυνοριακή μεταφορά κεφαλαίων.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times (FT), σύμφωνα με το οποίο η σχετική απόφαση έχει στόχο τη στήριξη του Ρουβλίου. Προφανώς όμως, έχει διττό στόχο, ως αποτρεπτικό μέσο αμφιταλαντευόμενων Δυτικών εταιρειών για τη συνέχιση της δραστηριοποίησής τους στη Ρωσία.

Αν και δεν θα απαγορεύεται στις Δυτικές εταιρείες να εμμείνουν στην είσπραξη τιμήματος διάθεσης ενεργητικού σε σκληρό νόμισμα, σε μια τέτοια περίπτωση θα προκαλούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξαγωγή των χρημάτων εκτός Ρωσίας, ενώ δεν αποκλείονται ακόμα και απώλειες, πάντα σύμφωνα με τους FT.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προς τους Financial Times, αποτελεί καθήκον κάθε κυβέρνησης να δημιουργήσει “τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το νόμισμά της, επομένως δημιουργούμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το ρούβλι, που έχει απόλυτη προτεραιότητα”. Ο ίδιος δεν άφησε κανένα περιθώριο παρανοήσεων για τις προθέσεις της Ρωσικής κυβέρνησης, προσθέτοντας, ότι “όταν πρόκειται για την έξοδο ξένων εταιρειών, η Ρωσία καθοδηγείται από το δικό της συμφέρον και μόνον”.

Το ρωσικό νόμισμα άρχισε να αποδυναμώνεται τον Ιούλιο και οι αρχές της χώρας αρχικά επέβαλαν όρια στους τρόπους με τους οποίους οι υπό αποχώρηση Δυτικές εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να εξάγουν το τίμημα από την πώληση ενεργητικού τους στη Ρωσία σε ξένο νόμισμα. Αυτές είχαν δύο επιλογές: Να μεταφερθεί το τίμημα σε έναν εξαιρετικά περιοριστικό λογαριασμό “C” σε Ρωσική τράπεζα ή να μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό εκτός Ρωσίας, το οποίο όμως θα επαναπατριζόταν σε δόσεις. Υπήρχε βεβαίως η δυνατότητα πώλησης ενεργητικού σε Ρούβλια, περίπτωση κατά την οποία το τίμημα θα μεταφερόταν σε “κανονικό” τραπεζικό λογαριασμό στη Ρωσία, χωρίς περιορισμούς.

Το μέτρο δεν λειτούργησε όπως επεδίωκε η Ρωσία και το Ρούβλι συνέχισε να διολισθαίνει έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων, με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αυξάνει τέσσερις φορές το παρεμβατικό της επιτόκιο (15%) από τον Αύγουστο 15%.

Μεταξύ άλλων, για την έγκριση συναλλαγών πώλησης ενεργητικού στη Ρωσία από Δυτικές εταιρείες, επιβάλλεται “εθελοντική συνεισφορά” στο Ρωσικό προϋπολογισμό στο 15% της αξίας συναλλαγής (από 10% πρόσφατα), καθώς και “έκπτωση” ως προς το εύλογο τίμημα των πωλούμενων περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Πράκτορες της Ρωσίας δρούσαν στην έδρα του ΝΑΤΟ!

Δεν κάνουν πίσω οι Χούθι- Ανατιμήσεις διεθνώς

300 μετασεισμοί μετά τα 7,4 Ρίχτερ

Αφήστε ένα σχόλιο