AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ναυάγιο ελέω νέων γεωργικών απαιτήσεων της Αυστραλίας στις εμπορικές συνομιλίες με Ε.Ε

[ad_1]

Η καλύτερη πρόσβαση στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά για βόειο κρέας, ζάχαρη και πρόβειο κρέας είναι επιτακτική ανάγκη για τον μεγάλο αγροτικό τομέα της Αυστραλίας. Για τις Βρυξέλλες, μια συμφωνία θα παρείχε καλύτερη πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα στρατηγικών ορυκτών της Αυστραλίας.

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να σημειώσουμε πρόοδο», είπε ο  υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Ντον Φάρελ σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση του μετά τις άτυπες συζητήσεις μεταξύ Καμπέρα και Βρυξελλών στις 29 Οκτωβρίου στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών εμπορίου της G7 στην Ιαπωνία. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ελπίζω ότι, μια μέρα, θα υπογράψουμε μια συμφωνία που θα ωφελεί τόσο την Αυστραλία όσο και τους Ευρωπαίους φίλους μας».

Οι συνομιλίες, θεωρήθηκαν ως μια τελευταία προσπάθεια για τις δύο πλευρές να γεφυρώσουν τα εναπομένοντα κενά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη προόδου που σημειώθηκε κατά τις συνομιλίες στην Οσάκα σήμερα. Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες σημείωσαν καλή πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ημερών πριν από τη συνάντηση της Οσάκα. Υπήρχε αισιοδοξία ότι μια συμφωνία ήταν εφικτή», ένας εκπρόσωπος είπε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

«Ωστόσο, οι υπουργικές συζητήσεις στην Οσάκα δεν είδαν την ίδια πρόοδο. Η αυστραλιανή πλευρά κατέθεσε εκ νέου γεωργικές απαιτήσεις που δεν αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», είπε ο εκπρόσωπος.

Να σημειωθεί ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αυστραλίας και ΕΕ συνεχίζονται από το 2018, με την πρώτη να ζητά καλύτερη προσφορά για κρέας και ζάχαρη προκειμένου να ενισχυθούν τόσο οι υφιστάμενες στρατηγικές τους σχέσεις όσο και να ξεκινήσει μια εμπορική συνεργασία μεταξύ τους.

Ο Υπουργός Εμπορίου Ντον Φάρελ φέρεται να προειδοποίησε ότι εάν δεν κλείσει σύντομα μια συμφωνία, οι ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους ενδέχεται να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις για χρόνια. Πάντως, ομάδες της αυστραλιανής αγροτικής βιομηχανίας προέτρεψαν τον Φάρελ να μην υπογράψει συμφωνία εκτός εάν η ΕΕ βελτιώσει την προσφορά της.

Επισήμαναν επίσης, ότι οι διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα ονομασίας τροφίμων δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Η ΕΕ θέλει ονόματα όπως φέτα ή prosecco να προορίζονται μόνο για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, γεγονός στο οποίο αντιτίθονται οι Αυστραλιανοί παραγωγοί.

Η Αυστραλία θέλει να δημιουργήσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με στόχο να ενισχύσει τις εξαγωγές των αγροκτημάτων της αφαιρώντας τους δασμούς και επεκτείνοντας τις ποσοστώσεις, ενώ η Ευρώπη είναι πιθανό να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην κρίσιμη βιομηχανία ορυκτών της Αυστραλίας. Καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει τις διαπραγματευτικές θέσεις της, αλλά το Reuters ανέφερε ότι η ΕΕ είχε προτείνει ποσοστώσεις εισαγωγής ζάχαρης τόσο χαμηλές που δεν είναι εμπορικά βιώσιμες για αποστολή.

Ο Φάρελ αναμενόταν να συναντηθεί με τον επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου αλλά αυτή η συνάντηση είναι πλέον εκτός συζήτησης. Ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski βρέθηκε επίσης στην Ιαπωνία για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

[ad_2]

Source link

Related posts

Αύξηση 2% στην τιμή του πετρελαίου με την αλλαγή της χρονιάς

Ο καιρός σήμερα 3/4/2024 – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέες απειλές από το Ιράν – Για «θανατηφόρα» χερσαία επίθεση στη Γάζα προειδοποιεί το Ισραήλ

Αφήστε ένα σχόλιο