AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Νομισματικό ραβδί

[ad_1]

Η κεντρική τράπεζα θα δυσκολευτεί να επιµείνει στη διακηρυγµένη στάση των «υψηλότερων για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα» επιτοκίων εάν η οικονοµία της ζώνης του ευρώ συνεχίσει να αποδυναµώνεται, τη στιγµή που η αύξηση τιµών καταναλωτή θα βρίσκεται σε άµπωτη.

Είναι σηµαντικό ότι ο γερµανικός πληθωρισµός έχει υποχωρήσει στο 2,3%, στα χαµηλότερα επίπεδά του εδώ και δυόµισι χρόνια. Ο στόχος του 2% της ΕΚΤ είναι πια ορατός, υποδηλώνοντας ότι το τιµωρητικό φάρµακο της νοµισµατικής σύσφιξης των τελευταίων 18 µηνών λειτουργεί – ίσως και πολύ καλά. Ο µεταποιητικός τοµέας της Γερµανίας παλεύει µε µια σοβαρή ύφεση και η οικονοµία συρρικνώθηκε το γ’ τρίµηνο. Εντείνοντας την αρνητική συγκυρία, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για δηµοσιονοµική βοήθεια: ο εύθραυστος συνασπισµός του πρωθυπουργού Όλαφ Σολτς πρέπει τώρα να αντιµετωπίσει ένα µεγάλο κενό στα δηµοσιονοµικά του σχέδια, αφού το συνταγµατικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της χρήσης ειδικών κονδυλίων από την κυβέρνηση.

∆εν είναι όµως µόνο η Γερµανία που αισθάνεται την «ψύχρολουσία». Τα αναθεωρηµένα στοιχεία για το γ’ τρίµηνο έδειξαν ότι η δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία, επίσης συρρικνώθηκε.[…] Υπάρχει κάτι σαν γενική τάση που µοιάζει να διαµορφώνεται εδώ, εάν όλες οι µεγάλες οικονοµίες του µπλοκ βλέπουν τόσο γρήγορο αποπληθωρισµό.[…]Οι ευρωπαϊκές χρηµαταγορές τιµολογούν σταδιακή πλην εµφατική πτώση επιτοκίων εντός του επόµενου έτους, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόµενα των αξιωµατούχων της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι σύντοµα θα διεξαχθεί µια συζήτηση, πιθανώς στις 14 ∆εκεµβρίου, για το εάν θα ξεκινήσει η µείωση των επανεπενδύσεων των οµολόγων που ωριµάζουν και τα οποία συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των διακρατήσεων της Τράπεζας από το πανδηµικό πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης.[…]. Με τη Γερµανία να υποφέρει περισσότερο από τους γείτονές της, ο επικεφαλής της Bundesbank θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ανάγκη για αρωγή υπάρχει πρώτα στον ίδιο του τον οίκο, τη Γερµανία, και να αφήσει κάτω το νοµισµατικό του ραβδί. Η υπόλοιπη ζώνη του ευρώ θα ήταν ευγνώµων.

[ad_2]

Source link

Related posts

Οι καθυστερήσεις στις παραγγελίες επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα στη βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων της Ε.Ε

Πέντε συμπεράσματα για την νίκη του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών την Παρασκευή – «Δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις», λένε

Αφήστε ένα σχόλιο