AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Ν. Φαρμάκης για νέο δικαστικό χάρτη: «Το σχέδιο που κυκλοφορεί δεν συνιστά μεταρρύθμιση»

[ad_1]

«Το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας οφείλει να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μίας πραγματικής μεταρρύθμισης που θα υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τον πολίτη του τόπου μας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Περιφερειάρχη και μετά από τις αντιδράσεις που έχουν ήδη ανακύψει σε τοπικό επίπεδο σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έχει δει το φως της δημοσιότητας, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων φορέων της Δυτικής Ελλάδας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φαρμάκης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προβλέψεις του σχεδίου, σημειώνοντας πως «το σχέδιο που κυκλοφορεί και βλέπει το φως της δημοσιότητας, ουδόλως απαντάει στις απαιτήσεις του όρου “μεταρρύθμιση”». Μάλιστα για να τεκμηριώσει αυτήν του την άποψη, ο κ. Φαρμάκης παράθεσε συγκεκριμένα επιχειρήματα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

  • Η ανάγκη συνεννόησης και συμπόρευσης δεν φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον όσον αφορά στον δικαστικό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συνηγορεί δε προς τούτο η ρητή αντίθεση των δικηγορικών συλλόγων, αλλά και η αντίστοιχη ομόθυμη στάση των συλλογικών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Ουδόλως φαίνεται να υπολογίζεται το αυξανόμενο κόστος των πολιτών για μεγαλύτερες μετακινήσεις για να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα τους να αποταθούν στον φυσικό τους δικαστή.

Παρέπεμψε επίσης στη μελέτη με τίτλο “Μεταρρύθμιση σε Τρεις Κρίσιμους Τομείς του Δικαστικού Συστήματος» που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2021 η διαΝΕΟσις, η οποία προκρίνει την ανάγκη αναδιάταξης του δικαστικού χάρτη και σε αυτήν γίνεται λόγος για το στοιχείο της πυκνότητας του πληθυσμού που προσδιορίζεται στους 1-2 δικαστικούς σχηματισμούς ανά 1ΟΟ.ΟΟΟ κατοίκους. «Εύκολα λοιπόν κανείς αντιλαμβάνεται ότι στην Περιφέρεια μας , η προτεινόμενη αναδιάταξη ΔΕΝ πληροί την ως άνω προϋπόθεση» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας  «Και πολύ περισσότερα, εάν κάποιος συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως είναι η γεωμορφολογία, οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο, κλπ, τότε καταλαβαίνει εύκολα ότι μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται η δρομολογούμενη αναδιάρθρωση».

Related posts

Αγρίνιο| Θλίψη για τον θάνατο του 58χρονου Θανάση

aitoloakarnanianews

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου οι αιτήσεις

aitoloakarnanianews

Καιρός: Έρχεται η Άνοιξη το Σαββατοκύριακο – Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο