AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Οι έμποροι του Αγρινίου περιμένουν να ζεσταθεί η αγορά μετά από ένα δύσκολο φθινόπωρο

[ad_1]

Οι έμποροι του Αγρινίου περιμένουν να ζεσταθεί η αγορά μετά από ένα δύσκολο φθινόπωρο


Προσδοκίες ενόψει γιορτών έχουν οι έμποροι του Αγρινίου για να καλύψουν την «τρύπα» του προηγούμενου διμήνου αν και πολλοί είναι αυτοί που λένε «κάθε πέρσι και καλύτερα», οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανέκαθεν ήταν για το λιανεμπόριο στο Αγρίνιο η «σανίδα σωτηρίας». Αντίστροφα μετρά, λοιπόν, ο χρόνος και οι προσδοκίες για τη φετινή εορταστική περίοδο είναι μεγάλες, ωστόσο αρκετοί ευελπιστούν μην πέσουν κάτω από τους περσινούς τζίρους, της αντίστοιχης περιόδου, αν τελικά δεν «κυλίσουν» τα πράγματα όπως το επιθυμούν και το ελπίζουν.

Έμποροι της πόλης μιλώντας στη «Σ» αναφέρονται στους δύο προηγούμενους μήνες που ήταν πολύ δύσκολοι και δεν απέδωσαν «καρπούς» στην τοπική αγορά, όπως επίσης εκφράζουν και τις προσδοκίες τους για την επερχόμενη εορταστική περίοδο, πιστεύοντας πως η τοπική κοινωνία, αλλά και οι επισκέπτες θα τους στηρίξουν.

Ο Θεοδόσης Γιαννακάς ανέφερε: «ξέρουμε πως πιθανότατα από Δευτέρα 18/12 θα ξεκινήσουμε τη δουλειά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, είναι σίγουρα τα καταστήματά μας δύο Κυριακές θα είναι ανοιχτά μέχρι και το τέλος του έτους και θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου τι θα κάνουμε την Κυριακή 17/12.

Ευελπιστούμε, θέλουμε και μακάρι να έχει κίνηση την εορταστική περίοδο, μήπως καταφέρουμε και «κλείσουμε» τις «τρύπες» του Νοεμβρίου, ο οποίος ήταν ένας «αισχρός» μήνας, καθώς για τα εμπορικά είναι η μετάβαση από το φθινόπωρο στο χειμώνα, αλλά μεγάλη ζημιά κάνει στα εμπορικά το μήνα αυτό και η Βlack Friday.

Δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται στα εμπορικά καταστήματα στο λιανεμπόριο η μέρα αυτή, η Βlack Friday, γιατί μας «καίει» ένα δεκαήμερο πριν και πέντε μέρες μετά. Δεν γίνεται να ανταπεξέλθουμε, είμαστε μικρά καταστήματα και το εμπόρευμά μας είναι πάντα καινούργιο, συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες εκπτώσεις. Επίσης, δεν κάνουμε και δεν είναι σωστό να το κάνουμε, αλλά δεν είναι και θεμιτό να κάνουμε πλασματικές εκπτώσεις, όπως γίνεται σε μεγάλες αλυσίδες.

Συνεπώς περιμένουμε να δουλέψουμε και συγκεκριμένα εκτιμώ πως η δουλειά θα ξεκινήσει μετά τις 19 με 20/12, ενώ μέχρι και τα Θεοφάνεια πιστεύω πως είναι πολύ καλό το χρονικό διάστημα για να ψωνίσει ο κόσμος. Τα δώρα πάντα αυτές τις ημέρες είναι πολλά, όπως και ο κόσμος που κινείται στην αγορά. Περιμένουμε να έρθει και κόσμος από άλλες περιοχές ή φοιτητές που θα επιστρέψουν για τις γιορτές και έτσι ευελπιστούμε να δουλέψουμε.

Πέρυσι την εορταστική περίοδο η κίνηση ήταν αρκετά καλή, αλλά γενικότερα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε έναν εορταστικό μήνα, όπως είναι ο Δεκέμβριος με τους προηγούμενους μήνες. Στην ουσία το 70% της δουλειάς μας κατά τη χειμερινή περίοδο προέρχεται από τον Δεκέμβριο και μόνο και γι’ αυτό ευελπιστούμε να δουλέψουμε. Αυτό θα μας δώσει δύναμη και ώθηση για να συνεχίσουμε».

Η Ελένη Καρακώστα επεσήμανε: «πιστεύουμε πως την περίοδο των γιορτών θα επισκεφτεί την πόλη μας και κόσμος από άλλες περιοχές και θα μας υποστηρίξει, να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Αν μάλιστα κατατεθούν νωρίτερα τα δώρα, σίγουρα τότε ο κόσμος θα ξεκινήσει νωρίτερα να κάνει τα ψώνια του και για τις ανάγκες του και για τις υποχρεώσεις του.

Η εορταστική περίοδος, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, μας βοηθάει γενικότερα να δουλέψουμε σχεδόν πάντα. Βέβαια, ο κόσμος έχει δυσκολευτεί πολύ και εκφοβίζεται και με όλα αυτά που ακούει για το 2024 με τις αλλαγές, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μαζεμένος. Τις επόμενες μέρες όμως ευελπιστούμε να αλλάξει και ψυχολογία του για να δουλέψει κατ’ επέκταση και η αγορά. Πέρυσι η αντίστοιχη εορταστική περίοδο ήταν σε χαμηλό επίπεδο, πάντα όμως σε σύγκριση με την προπέρσινη. Ισχύει δηλαδή κάθε χρόνο και χειρότερα. Ο κόσμος επηρεάζεται αρνητικά από τα ΜΜΕ και αυτό έχει αντίκτυπο και στην αγορά.

Πάντα, κάθε χρονιά, έχουμε στόχο και προσδοκίες, αλλά το αν «πέφτουμε μέσα» είναι άλλο θέμα συζήτησης. Ελπίζουμε όμως επειδή τα καταστήματά μας θα είναι περισσότερες ώρες ανοιχτά και να έρθει και κόσμος που δεν ζει στην περιοχή να πάμε καλύτερα, να δουλέψουμε καλύτερα».

Η Στυλιανή Στέφα σημείωσε: «οι προσδοκίες μας είναι πολλές. Το αποτέλεσμα όμως θα δείξει, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κατά τους δύο προηγούμενους μήνες δεν πήγαμε καλά, παρά το γεγονός ότι είχαμε καλές εκπτώσεις. Ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος, όπως επίσης και αγχωμένος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ενώ την ίδια στιγμή το καταναλωτικό κοινό δεν είναι μεγάλο.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο οι έμποροι να προσελκύσουμε τον κόσμο. Θέλω να πιστεύω πως την εορταστική περίοδο ο κόσμος θα στηρίξει τα τοπικά καταστήματα, γιατί όλα είναι μια αλυσίδα και η στήριξη του καθενός φαίνεται πλέον, αποδίδει δηλαδή και γι’ αυτό το ζήτημα είναι να μας στηρίζει ο κόσμος.

Πέρυσι στις γιορτές πήγαμε καλά, παρά τις δυσκολίες. Ας ελπίσουμε πως και φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον τα περσινά επίπεδα, γιατί πλέον αυξήθηκε το κόστος ζωής, όπου επηρεάζει τα πάντα και τους πάντες».

Ο Βασίλης Βλάχος τόνισε: «τον προηγούμενο μήνα η τοπική αγορά ήταν πεσμένη, δεν υπήρχε κίνηση, ενώ και η Black Friday δεν μας βοήθησε καθόλου. Τώρα αναμένουμε την εορταστική περίοδο και ευελπιστούμε να δουλέψουμε καλά ή τουλάχιστον να κάνουμε τον τζίρο που κάναμε πέρυσι.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πέσουμε κάτω από τα περσινά επίπεδα, αν και ισχύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα. Φέτος, τα πράγματα άλλαξαν, αυξήθηκε το κόστος ζωής, ενώ ακούμε και πολλά και αυτό οδηγεί όλους στο να είναι περισσότερο συγκρατημένοι.

Το καλό είναι πως στις γιορτές έρχεται και κόσμος από άλλες περιοχές και ψωνίζει, έτσι ευελπιστούμε να γίνει και φέτος για να υποστηριχτεί η τοπική αγορά, η οποία πάντα περιμένει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με προσδοκία για να δουλέψει».

 

Κωνσταντίνος Χονδρός

[ad_2]

Related posts

Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου: Ο αγώνας μας είναι ανένδοτος – Ευχαριστήριο μήνυμα για την παρουσία όλων στον δίκαιο αγώνα

aitoloakarnanianews

Στο Αγρίνιο μοτοσικλετιστές από όλη την Ελλάδα για το πρώτο συνέδριο της Ομοσπονδίας τους

aitoloakarnanianews

Απόκριες: Πλούσιες εκδηλώσεις σε όλο το Δήμο Αγρινίου

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο