AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Οι ΗΠΑ άρχισαν να ρίχνουν από αέρος τρόφιμα στη Γάζα.


Οι ΗΠΑ άρχισαν να ρίχνουν από αέρος τρόφιμα στη Γάζα.

 

Οι ΗΠΑ άρχισαν να ρίχνουν από αέρος τρόφιμα στη Γάζα, μία ημέρα μετά την επίπληξη του Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν έχει “καμία δικαιολογία” για το γεγονός ότι δεν επιτρέπει την παροχή περισσότερης βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι έριξε “πάνω από 38.000 γεύματα κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας”. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας, ήταν “μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα”. Σχεδιάζει περαιτέρω αποστολές βοήθειας, ανέφερε.

Οξεία η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Οι ρίψεις και οι παρατηρήσεις του Μπάιντεν έρχονται εν μέσω οξείας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα μετά από μήνες ισραηλινών επιθέσεων και υπογραμμίζουν την εντεινόμενη απογοήτευση του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα”, δήλωσε ο Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διερευνούν επίσης το ενδεχόμενο να ανοίξουν “έναν θαλάσσιο διάδρομο που θα παραδίδει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αρχίσουν τις ρίψεις από αέρος ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά τον θάνατο περισσότερων από 100 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής προσπάθειας παροχής βοήθειας σε αμάχους στη βόρεια Γάζα. Οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, καθώς αυτό όρμησε προς τα τρόφιμα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι κάποιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της βιασύνης τους να προσεγγίσουν τα φορτηγά με τη βοήθεια.

Αντίσταση Νετανιάχου στις εκκλήσεις των ΗΠΑ

“Θα επιμείνουμε στο να διευκολύνει το Ισραήλ περισσότερα φορτηγά και περισσότερες διαδρομές για να φτάσει σε όλο και περισσότερους ανθρώπους η βοήθεια που χρειάζονται”, δήλωσε ο Μπάιντεν. “Χωρίς δικαιολογίες, γιατί η αλήθεια είναι ότι η βοήθεια που ρέει στη Γάζα δεν είναι αρκετή τώρα”.

Ο Νετανιάχου έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις των ΗΠΑ να περιορίσει τον στρατό του Ισραήλ και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα. Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιέζει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές και μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.

“Ελπίζουμε ότι θα ξέρουμε σύντομα”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ρίψεις από αέρος ήταν “μέρος μιας μεγαλύτερης, πιο μακροχρόνιας προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας … ένα συμπλήρωμα, όχι μια αντικατάσταση της επίγειας μετακίνησης”.

Η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έχουν επίσης ρίξει από αέρος βοήθεια στη Γάζα.

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας στα πρόθυρα του λιμού

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού. Οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα, ιδίως στο βόρειο τμήμα της, έχουν επιβραδυνθεί και έχουν περιπέσει σε χάος εν μέσω ανομίας και λεηλασιών.

Τα φορτηγά με τη βοήθεια εισέρχονται στη λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου και μέσω ενός ισραηλινού συνοριακού περάσματος, αλλά ο ισραηλινός στρατός έχει ανοίξει πυρ εναντίον ορισμένων ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών, ενώ η παλαιστινιακή αστυνομία αρνείται να φυλάξει τις παραδόσεις μετά από μια αεροπορική επιδρομή σε ένα φορτίο.

Νεκροί 30.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, και έχει δημιουργήσει σχεδόν αδύνατες συνθήκες για τις παραδόσεις βοήθειας.

Η επίθεση του Ισραήλ προκλήθηκε από μια επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι προσπάθειες να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς δεν έχουν ακόμη φέρει αποτέλεσμα, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο Μπάιντεν δέχεται επίσης εσωτερικές πολιτικές πιέσεις για τους χειρισμούς του στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να κάνει περισσότερα για να πιέσει το Ισραήλ να τον τερματίσει.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Source link

Related posts

Μετρημένες οι μέρες Νετανιάχου στη διακυβέρνηση του Ισραήλ

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν οι ΗΠΑ με κατάθεση νέου σχεδίου

Παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Αλεξέι Ναβάλνι

Αφήστε ένα σχόλιο