AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Οι Κυκλάδες κινδυνεύουν από τον υπερτουρισμό

[ad_1]

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις Κυκλάδες κρούει ο διεθνής οργανισμός Europa Nostra, ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός που στοχεύει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Στην ετήσια έκθεση για την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος με τίτλο «7 Most Endangered», ο οργανισμός περιέλαβε μεταξύ άλλων μνημείων και περιοχών της Ευρώπης και τα νησιά των Κυκλάδων.

«Οι Κυκλάδες, φημισμένες για τη μοναδική γοητεία και τον πλούσιο πολιτισμό τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα προκλήσεων που θέτει η έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Παρά την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, δημιουργείται παράλληλα και πλήθος περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως η υποβάθμιση των φυσικών πόρων, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η λειψυδρία, τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, καθώς η ταχεία τουριστική οικοδόμηση απειλεί να επισκιάσει την εγγενή ομορφιά τους», αναφέρει η έκθεση.

Όπως επισημαίνεται, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μικρότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντός των Κυκλάδων, οι οποίοι υφίστανται το κύριο βάρος του υπερτουρισμού. Η επιβάρυνση των υποδομών και η αυξανόμενη ζήτηση για καταλύματα αποτελούν σημαντικές προκλήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Europa Nostra, η ζήτηση για νέες κατασκευές πέραν των ορίων των οικισμών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να αποκαλύπτουν σταθερή αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών από 916 το 2018 σε 1.280 το 2022.

Τα δομημένα τετραγωνικά μέτρα, που αυξάνονται από 291.722 τ.μ. το 2018 σε 419.232 τ.μ. το 2022, υπογραμμίζουν την εντατικοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Την υποψηφιότητα των Κυκλάδων, και συγκεκριμένα των νησιών Σίφνου, Σερίφου και Φολεγάνδρου, στο πρόγραμμα «7 Most Endangered 2024», έκανε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Η ΕΛΛΕΤ υποστηρίζει πως είναι καίριας σημασίας η λήψη στρατηγικών μέτρων βασισμένων σε πολιτικές για την αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων στις Κυκλάδες, προτείνοντας η προσέγγιση για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των νησιών να είναι ολιστική.


[ad_2]

Source link

Related posts

Καλοριφέρ: Διαρροές και αέρας – Χρήσιμα tips

Έτσι θα καταλάβεις τον ψεύτη

15 ιδέες για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα!

Αφήστε ένα σχόλιο