AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Ελλαδα

Οι πρώτες ασυμφωνίες μεταξύ των αγροτών | Ειδησεις

[ad_1]

Οι πρώτες ρωγμές στο μπλοκ των αγροτικών δυνάμεων.

Ενώ οι περισσότεροι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, άλλοι πιστεύουν ότι η περαιτέρω κλιμάκωση δεν θα αποφέρει ουσιαστικά κέρδη και οφέλη για τον αγροτικό κόσμο. Και αυτό διότι προγραμματίζεται μια εθνική συνάντηση, παρόμοια με αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια πριν από μια εβδομάδα. Η συνάντηση όλων των μπλοκ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο ίδιο σημείο, στο πέρασμα της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα.

Η απόφαση για την κάθοδο στην Αθήνα θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν ειλημμένη, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αναγκαία συμμετοχή και να υπάρξει οργάνωση από την πλευρά των αγροτών. Χθες, το μπλόκο της Καρδίτσας, ένα από τα πλέον δυναμικά, αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κάθοδο στην Αθήνα. Ηδη χθες το απόγευμα οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του Ε65. Συμβολικοί αποκλεισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ προγραμματίζονται και άλλοι αποκλεισμοί. Στον Πλατύκαμπο πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, οι αγρότες στις παρακάρλιες περιοχές έχουν αποχωρήσει από το μπλόκο του Πλατύκαμπου. Η γη αυτής της ομάδας αγροτών εξακολουθεί να βρίσκεται ουσιαστικά κάτω από το νερό, με περίπου 180.000 στρέμματα στη λίμνη Κάρλα. Στην ανακοίνωσή τους, οι αγρότες τονίζουν πως δεν ανήκουν στην αντιπροσωπευτική ομάδα που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ζήτησαν συνάντηση μαζί του. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι “όχι μόνο δεν εκπροσωπηθήκαμε στην επιτροπή, αλλά τα αιτήματά μας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου, δεν συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο του αιτήματος”. Πρόσθεσαν ότι επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό “ως κραυγή αγωνίας των αγροτών που έχασαν τη γη τους”. Ωστόσο, το μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαφές: οι αγρότες στην περιοχή της Κάρλας θα αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που η γη τους είναι πλημμυρισμένη.

Στις Σέρρες έχει αποφασιστεί να κλείσει σήμερα η Εγνατία για μισή ώρα από αγρότες που παραμένουν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο του Στρυμονικού. Ένταση προκλήθηκε χθες βράδυ μεταξύ αστυνομικών και αγροτών στο τελωνείο των Ευζώνων, στο Κιλκίς. Όταν οι αγρότες προσπάθησαν να αποκλείσουν για δύο ώρες τη λωρίδα των φορτηγών προς το τελωνείο, οι δυνάμεις της Αστυνομίας τους απείλησαν με συλλήψεις. «Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο με ουσιαστικές παρεμβάσεις, ωστόσο δεν θα δεχτεί κλειστούς δρόμους», διεμήνυσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Ήπειρος: Οι αγρότες προσανατολίζονται προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της Ηπείρου σκέπτονται σοβαρά, σε αντίθεση προς άλλες ομάδες αγροτών, να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και στην Ήπειρο με αποκλεισμούς δρόμων εν αναμονή των αποφάσεων της πανελλαδικής συνεδρίασης των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισα.

Στην Άρτα οι αγρότες απόψε στις 19.30 θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους που θα ξεκινήσει από τη γέφυρα της πόλης και θα φτάσει στο κέντρο.

Στην Ηγουμενίτσα συνεχίζεται η καθημερινή κινητοποίηση των αγροτών με συμβολικό ολιγόωρο αποκλεισμό του λιμανιού . Οι αγρότες προβαίνουν σε αυτήν την ενέργεια ως μέσο πίεσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν στον πρωτογενή τομέα. Αγρότες και από τα Γιάννενα αναμένεται να καταφθάσουν στην Θεσπρωτία σήμερα για να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, επιτροπή από εκπροσώπους των αγροτών από τη Θεσπρωτία θα πάρει μέρος στην σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Νίκαια για να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες.

Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων θεωρούν ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό απέβη άκαρπη καθώς όπως λένε δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα βασικά αιτήματά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

[ad_2]

Source link

Related posts

Παρέμβαση εισαγγελέα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των αστυνομικών του ΑΤ Αγίων Αναργύρων | Ειδησεις

Ελλάδα: Σαρώνουν Covid-19 και γρίπη – Οδηγίες του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων | Ειδησεις

Μαρινέλλα: «Ναι έκανα ένα παιδί χωρίς να παντρευτώ. Αυτń είμαι, γοuστάρω!» | Ειδησεις

Αφήστε ένα σχόλιο