AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Οι τρεις φάσεις της επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα και η αντίδραση της Χαμάς

[ad_1]

Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, με τη διεθνή κοινότητα να “κρατά την αναπνοή της” για τις συνέπειες του εγχειρήματος, φαίνεται ότι η Ιερουσαλήμ έχει καταλήξει στο στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης αυτής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ παρουσίασε για πρώτη φορά αναλυτικά τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ) στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για ερώτημα που έχει τεθεί πιεστικά στην ισραηλινή κυβέρνηση από τις δυτικές πρωτεύουσες, παρά τη στήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ.

Ο Γκάλαντ τόνισε ότι οι στόχοι περιλαμβάνουν την εξάλειψη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, με καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων και την πλήρη άρση κάθε ευθύνης που έχει το Ισραήλ για τη Γάζα μέσω της δημιουργίας ενός νέου “καθεστώτος ασφαλείας” στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας. Ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.

Οι τρεις φάσεις

  • Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία λαμβάνει χώρα μια στρατιωτική εκστρατεία με [αεροπορικές επιδρομές] και αργότερα με ελιγμό [εδάφους] με σκοπό την καταστροφή των διοικητικών στελεχών και την καταστροφή των υποδομών προκειμένου να νικήσουμε και να καταστρέψουμε τη Χαμάς“, είπε ο Γκάλαντ.
  • Η δεύτερη φάση θα συνεχιστεί με μάχες, αλλά σε χαμηλότερη ένταση, καθώς τα στρατεύματα θα εργάζονται “για να εξαλείψουν τους θύλακες αντίστασης“.
  • Το τρίτο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και του κατοίκους της [περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα]“, κατέληξε.

Πρόταση Χαμάς

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το BBC, η Χαμάς φέρεται να δηλώνει διατεθειμένη να απελευθερώσει κάποιους εκ των τουλάχιστον 203 ομήρων που φέρεται να κρατά αν το Ισραήλ υπογράψει άμεσα κατάπαυση πυρός. Προς το παρόν το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποδεχτεί κάτι τέτοιο, αναφέρει το BBC. Όπως έχει γίνει γνωστό, όλοι οι όμηροι δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, αλλά κάποιοι βρίσκονται κρατούμενοι από άλλες ένοπλες ομάδες όπως η Ισλαμική Τζιχάντ.

Συναγερμοί για επιθέσεις πυραύλων ήχησαν το πρωί της Παρασκευής στις κοινότητες Μεφαλσίμ και Νιρ Αμ που έχουν εκκενωθεί στην περιοχή της Γάζας, μετά από μια “ηρεμία” που κράτησε περί τις 11 ώρες. Οι τελευταίες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, εκτοξεύτηκαν λίγο πριν τις 23:00 χθες το βράδυ. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Ανοίγει (;) η Ράφα

Εν τω μεταξύ, τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στο πέρασμα της Ράφα, μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αφαιρέθηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως δείχνει ότι θα διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά- βρίσκονται στο χείλος της “καταστροφής” επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα. Όσο για τα αποθέματα τροφίμων, σύντομα θα έχουν εξαντληθεί.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού ανοίγματος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.

Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια

Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ’ όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και την Παρασκευή “αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά“, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.  Την Πέμπτη, το Κάιρο ανακοίνωσε πως “η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή“, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ένταση και στο Λίβανο

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να απομακρύνει τους κατοίκους από την Κιριάτ Σμόνα στα βόρεια, προς ξενώνες που επιδοτούνται από το κράτος. Η εκκένωση πραγματοποιείται εν μέσω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων με ρουκέτες και πυραύλους από την ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες συμμαχικές παλαιστινιακές φατρίες με στόχο το βόρειο Ισραήλ.

Την Πέμπτη τρία άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα στην πόλη. Η Κιριάτ Σμόνα έχει πληθυσμό περίπου 22.000 κατοίκων, αν και πολλοί έχουν ήδη φύγει εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων. Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν πολλές άλλες τοποθεσίες που ανήκουν στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας ως απάντηση στη χθεσινή ρίψη ρουκετών και πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ. Επίσης, ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν επίθεση με drone, σκοτώνοντας έναν τρομοκράτη στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς: Ποιο είναι το σχέδιο του Τελ Αβίβ για την επόμενη μέρα

Ποια θέματα θα κρίνουν στις ευρωεκλογές

Η Ευρωπαϊκή οικονομία σε κρίσιμο “σταυροδρόμι”

Αφήστε ένα σχόλιο