AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

Οι BRICS και τα ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας-Κίνας-Ιράν στέλνουν γεωπολιτικά μηνύματα

[ad_1]

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Σε άρθρο μας με τίτλο : Νέα οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα από τις νέες εισόδους χωρών στους BRICS είχαμε χαρακτηριστικά αναφέρει: Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Ιράν και της Αιγύπτου στους   BRICS  δημιουργεί νέους μηχανισμούς που βελτιώνει την παγκόσμια γεωπολιτική τους επιρροή αναβαθμίζοντας τους όχι μόνον περιφερειακά αλλά και παγκόσμια, στέλνοντας τα σχετικά μηνύματα προς τις ΗΠΑ κυρίως.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πολεμικά πλοία και αεροσκάφη από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον κόλπο του Ομάν από την Τρίτη 12 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 15 Μαρτίου. Οι ασκήσεις ονομάζονται «Security Bond-2024». Ο Ιρανός υποναύαρχος Amrollah Nozari δήλωσε ότι οι ασκήσεις καλύπτουν 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (6.500 τετραγωνικά μίλια) θάλασσας σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για ολόκληρο τον κόσμο.

Δηλώνουν παρουσία οι BRICS στην ταραγμένη αυτή περιοχή του πλανήτη.

«Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει τρία από τα πέντε στρατηγικά στενά του κόσμου, που βρίσκονται στην περιοχή του βόρειου Ινδικού Ωκεανού, η οποία αποτελεί κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή και εμπορική κίνηση παγκοσμίως», δήλωσε ο Nozari σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι στόχος της άσκησης είναι να ενισχύσει «την ασφάλεια του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, την καταπολέμηση της πειρατείας και της θαλάσσιας τρομοκρατίας», μεταξύ άλλων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι στις ασκήσεις αυτές λαμβάνουν μέρος  πολεμικά πλοία και αεροπορία. Επικεντρώνονται δε στην προστασία της «θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας». Ενώ το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι οι ασκήσεις – που ονομάζονται «Ζώνη Ασφαλείας στη Θάλασσα – 2024» – είχαν στόχο «την από κοινού διατήρηση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας».

Στην άσκηση συμμετέχουν περισσότερα από 20 πλοία (πλοία υποστήριξης και πολεμικά σκάφη) από τις τρεις χώρες, καθώς αεροσκάφη αλλά και ελικόπτερα ναυτικού.

Η Κίνα έστειλε ένα αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Urumqi, μία φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων Linyi και το πλοίο ολοκληρωμένου εφοδιασμού Dongpinghu για να συμμετάσχουν στην άσκηση σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πλοία από τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού που έδεσαν στο λιμάνι Chah Bahar του Ιράν με επικεφαλής το καταδρομικό Varyag συμμετέχουν στην κοινή άσκηση. Οι Ιρανοί σύμφωνα με ανακοίνωσή τους συμμετέχουν με νέα σκάφη στις ασκήσεις, «εξοπλισμένα για εκτεταμένες αποστολές στον ωκεανό» και οπλισμένα με προηγμένα εγχώρια αναπτυγμένα όπλα.

Σημειώστε ότι εκπρόσωποι από το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ομάν, την Ινδία και τη Νότια Αφρική παρακολούθησαν τις ασκήσεις υποδηλώνοντας την ευρύτερη διεθνή αποδοχή της αναγκαιότητας τέτοιου είδους ασκήσεων και όχι επιθετικών ενεργειών. Παράλληλα στην πράξη στηρίζουν το Ιράν, που πλέον μετά την ένταξή του στους BRICS στηρίζεται και από υπερδυνάμεις και από αξιόλογες περιφερειακές δυνάμεις.  Επισημαίνεται ότι πιο δίπλα διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ της Μ. Βρετανίας αλλά και η δική μας φρεγάτα Ύδρα.

Αναντίλεκτα ΝΔ και Μητσοτάκης έστειλαν το πλήρωμα και το πλοίο «στο στόμα του λύκου», δεδομένου ότι συμμετέχουμε σε ενέργειες που χαρακτηρίζονται ως επιθετικές. Εκθέτουν έτσι τη χώρα σε κίνδυνο αντιποίνων από εξτρεμιστικούς και όχι μόνον κύκλους. Γκρεμίζουν την πολιτική Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου. Ουδέποτε στην Ελλάδα έδρασαν εξτρεμιστικές ή ριζοσπαστικοποιημένες οργανώσεις , όπως στις ΗΠΑ και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό γιατί ουδέποτε η Ελλάδα λειτούργησε ως Ιμπεριαλιστική δύναμη σε βάρος τρίτων χωρών, ενώ οι προαναφερθέντες ηγέτες διατήρησαν εξαιρετικές τόσο με τον Αραβικό κόσμο όσο και με τις χώρες του τρίτου κόσμου.

Μάλλον λησμονούμε ότι δεν υπάρχουν μόνον οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε. αλλά δεκάδες και άλλες χώρες με τις οποίες καιρός είναι να αναπτύξουμε πολυεπίπεδες σχέσεις στη βάση ισοτιμίας. Οφείλουμε επιτέλους να διαμορφώσουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα πραγματικά ελληνικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των λοιπών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οφείλουμε απέναντι στην παγκοσμιοποίηση να αντιπαραβάλλουμε το υπόδειγμα του Ελληνικού Οικουμενισμού. Οφείλουμε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για την παύση των πολέμων στην Ουκρανία και στη Γάζα. Δεν είμαστε καιροσκοπικά ουδέτεροι, είμαστε με την ειρήνη, γιατί αγαπάμε τη ζωή και δεν ρίχνουμε νερό στο μύλο της βιομηχανίας των εξοπλισμών. Για εμάς πορεία των BRICS έχει ενδιαφέρον, ενδεχομένως δε να αποτελεί την εναλλακτική λύση για χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα.          

Πολιτικός Αναλυτής, [email protected],

@skouterisd1, https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94        

   

[ad_2]

Source link

Related posts

Ουκρανοί στρατιώτες δείχνουν τι τους αρέσει

«Καταστροφή όλων των γεφυρών στην Γερμανία»! ΒΙΝΤΕΟ «φωτιά» από την Ρωσία

14 Νοεμβρίου 1944 – Όταν οι «αετοί» της Μέσης Ανατολής επέστρεφαν στην απελευθερωμένη Αθήνα

Αφήστε ένα σχόλιο