AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Ονειροπολώντας κάνουμε τις αναμνήσεις μας πιο “ισχυρές”; Τι λέει μελέτη

[ad_1]

Aποδεικνύεται τώρα ότι η ονειροπόληση μπορεί να έχει θετική επίδραση καθώς μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Πραγματοποίησαν ένα πείραμα με ποντίκια και παρατήρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Οι επιστήμονες επέλεξαν 13 ποντίκια και τους έδειξαν δύο ασπρόμαυρες εικόνες 64 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για δύο δευτερόλεπτα τη φορά. Εκτός από αυτό, τα ποντίκια δεν έλαβαν καμία διέγερση.

Οι επιστήμονες συνέχισαν να δείχνουν στα ποντίκια αυτές τις εικόνες και μελέτησαν τμήματα του εγκεφάλου τους που ονομάζονται οπτικός φλοιός και ιππόκαμπος. Ο οπτικός φλοιός αναλύει αυτό που φαίνεται ενώ ο ιππόκαμπος σχετίζεται με την ενοποίηση ή τις αναμνήσεις.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν τα ποντίκια κοίταξαν τις ασπρόμαυρες εικόνες, οι νευρώνες στον οπτικό φλοιό άναψαν με ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Στη συνέχεια, στα ποντίκια παρουσιάστηκαν κενές οθόνες σε πειραματικές συνθήκες που εξασφάλιζαν ότι τα ποντίκια ήταν σε κατάσταση «αφηρημάδας». Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και όταν κοιτούσαν τις κενές οθόνες, ο οπτικός φλοιός των ποντικών φώτιζε σαν να κοιτούσαν τις προηγούμενες ασπρόμαυρες εικόνες. Αυτή η δραστηριότητα συνοδεύτηκε από δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την εδραίωση των αναμνήσεων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εγκέφαλοι έκαναν τις νευρικές συνδέσεις και με τη σειρά τους, τις μνήμες πιο δυνατές.

«Θέλαμε να μάθουμε πώς συνέβη αυτή η διαδικασία ονειροπόλησης σε νευροβιολογικό επίπεδο και αν αυτές οι στιγμές ήρεμης σκέψης θα μπορούσαν να είναι σημαντικές για τη μάθηση και τη μνήμη», λέει η Nghia Nguyen, νευροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σύμφωνα με το EurekaAlert.

Ο Nguyen είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Όταν βλέπεις δύο διαφορετικές εικόνες πολλές φορές, είναι σημαντικό να κάνεις διάκριση μεταξύ τους», εξηγεί ο Nguyen.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η ονειροπόληση μπορεί να καθοδηγήσει αυτή τη διαδικασία κατευθύνοντας τα νευρικά μοτίβα που σχετίζονται με τις δύο εικόνες μακριά η μία από την άλλη».

Μπορεί να απαιτείται πιο λεπτομερής μελέτη για να δηλωθεί με 100 τοις εκατό βεβαιότητα ότι αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι ενώ ονειροπολείτε, κάνετε τον εγκέφαλό σας πιο δυνατό!

Η μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature στις 13 Δεκεμβρίου 2023.

(photo: pixabay)


[ad_2]

Source link

Related posts

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

Διαρροή του κορωνοϊού από εργαστήριο «βλέπει» νέα μελέτη

Πολύωρη διακοπή ρεύματος: Ιδού τι πρέπει να πετάξετε άμεσα από το ψυγείο σας

Αφήστε ένα σχόλιο