AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ο Αλεξάντερ Στουμπ εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας, με το βλέμμα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ

[ad_1]

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών προερχόμενος από την συντηρητική Εθνική Συμμαχία Αλεξάντερ Στουμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία απέναντι στον αντίπαλό του (που υποστηρίχθηκε από την κεντροαριστερά) Πέκα Χααβίστο, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από τις εντάσεις με τη γειτονική Ρωσία μετά την ένταξη της βορειοευρωπαϊκής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Συμμετοχή πάνω από 70%

«Αλεξάντερ, συγχαρητήρια στον 13ο πρόεδρο της Φινλανδίας», παραδέχθηκε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο Χααβίστο, πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος των Πρασίνων, που όμως έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στις εκλογές αυτές. Τα οριστικά αποτελέσματα δίνουν το 51,6% των ψήφων στον Στουμπ, έναντι 48,4% για τον Χααβίστο. Το 70,7% των σχεδόν 4,3 εκατομμυρίων εκλογέων που συμμετείχαν σε αυτό τον δεύτερο γύρο.

«Είναι απίστευτο που μια χώρα του μεγέθους της Φινλανδίας μπορεί να διοργανώσει τόσο δίκαιες και τίμιες εκλογές σε αυτή τη συγκυρία πολιτικής ασφαλείας», δήλωσε ο Στουμπ με ικανοποίηση απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. «Είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία στη Φινλανδία, είμαι ιδιαίτερα περήφανος για όλους τους Φινλανδούς που ψήφισαν». προσέθεσε. Ο Στουμπ θα παραλάβει την προεδρία της Φινλανδίας από τον Σάουλι Νιινίστο την 1η Μαρτίου.

Ψυχραιμία για Τραμπ

Αν και έχει περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του κράτους, που εκλέγεται για θητεία έξι ετών, ηγείται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση. Είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Ένας αξιοσημείωτος ρόλος που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χλμ. με τη Ρωσία.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να διατηρήσει την ηρεμία της και να εστιάσει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρώην προέδρου Τραμπ για την στρατιωτική συμμαχία. «Οι εκστρατείες για τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικές από τις φινλαδικές εκλογές και η ρητορική που χρησιμοποιείται είναι αρκετά πιο σκληρή… Νομίζω ότι σ’ αυτή τη φάση είναι καλύτερο να παραμείνουμε ήρεμοι και να εστιάσουμε στην οικοδόμηση της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στουμπ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ενίσχυση της χρηματοδότησή της για την άμυνα της ΕΕ 

Η «ομάδα του Ραμστάιν» συμφώνησε για περαιτέρω βοήθεια

Εν πλω για τη Λωρίδα της Γάζας το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια

Αφήστε ένα σχόλιο