AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Ο ΕΝΦΙΑ 2024 έρχεται ακόμα και μηδενικός, ποιοι έχουν έκπτωση 10%

[ad_1]

Την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θέλουν να εκμεταλλευτούν οι δικαιούχοι.

Έτσι, έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ περίπου 400.000 αιτήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους και δικαιούνται να λάβουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΑΔΕ, όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, θα αναρτήσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxis, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τέλη Απριλίου και την τελευταία τέλη Φεβρουαρίου 2025 (11 δόσεις).

Με βάση τις αλλαγές που έγιναν, τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ φέτος θα είναι πολλών «ταχυτήτων»:

Έτσι, όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν το 2023 κάποια μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν πέρυσι.

Όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (σ.σ. για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού), δικαιούνται έκπτωση 10%.

Από την άλλη, χιλιάδες θα είναι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός θα φθάσει «φουσκωμένος» για όσους το 2022 απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.

Ποιοι γλιτώνουν ή «κουρεύουν» τον ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον, πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Πλήρη απαλλαγή θα λάβουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, υπό προϋποθέσεις.

Πλήρης απαλλαγή θα λάβουν όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (για διάστημα 3 χρόνων), καθώς απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Αναλυτικά τι αλλάζει με την τροπολογία – Ποιοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 2024

1. Αυξάνεται ο μηνιαίος αριθμός δόσεων καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από δέκα (10) σε δώδεκα (12). Ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος (2024) ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ορίζεται σε έντεκα (11).

2. Επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.

3. Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.

4. Επανακαθορίζεται το πλαίσιο χρηματοδότησης της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 99 του ν. 5079/2023. σχετικά με τη στήριξη του τουρισμού της νήσου Ρόδου για το έτος 2024. ώστε να καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντί από το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. του ίδιου Υπουργείου.

Τι αναφέρει η ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για την Δήλωση Ε9 και τον ΕΝΦΙΑ

A. Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα Νομικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

  • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)
  • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2011 και επόμενα

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

  • Εκτύπωσης πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2014 και επόμενα, εφόσον έχουν εκδοθεί.
  • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4987/2022) στο τρέχον έτος

B. Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

  • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)
  • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και επόμενα

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

  • Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2014 και επόμενα, εφόσον έχουν εκδοθεί.
  • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4987/2022) στο τρέχον έτος

Γ. Αυτόματη δημιουργία και υποβολή ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) μέσω της εφαρμογής myPROPERTY

  • Από 07/07/2023, στις περιπτώσεις που η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY» σύμφωνα με την περ. α της παρ. 1 Α της Α. 1110/2022 Απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ., δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) Περιουσιολογίου Ακινήτων δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) των συμβαλλομένων με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας αυτών.
  • Από 31/01/2024, στις περιπτώσεις που οι δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY» και αφορούν συμβόλαια με τα οποία μεταβιβάζεται το 100% πλήρους κυριότητας από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/τέκνο, σύμφωνα με την Α.1015/2024 Απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ., δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) Περιουσιολογίου Ακινήτων δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) των συμβαλλομένων με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας αυτών.

IEIDISIS.GR

[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο/Εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο για τη λειτουργία του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.

aitoloakarnanianews

Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια: Σε κίνδυνο η εξεταστική περίοδος

aitoloakarnanianews

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στη Βόνιτσα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο