AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Ο κορωνοϊός Pirola μεταλλάχθηκε – Σε πόσες χώρες έχει βρεθεί η νέα υποπαραλλαγή JN.1

[ad_1]

Τι αναφέρουν τα CDC που εντόπισαν τη νέα υποπαραλλαγή σχεδόν ένα μήνα μετά την ανίχνευση της Pirola.

Ακόμα μία υποπαραλλαγή δημιούργησε ο κορωνοϊός, η οποία πριν καλά-καλά εμφανιστεί, κατάφερε να φτάσει σε 12 χώρες. Η νέα υποπαραλλαγή ονομάστηκε JN.1 και αποτελεί μετάλλαξη της υποπαραλλαγής Pirola (ή BA.2.86).

Όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), η JN.1 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε ακόμα 11 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται πολλές ευρωπαϊκές, όπως:

  • Η Γαλλία
  • Η Βρετανία
  • Η Πορτογαλία
  • Η Ισπανία
  • Η Ισλανδία

Η νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός διαφέρει κατά μόλις μία μετάλλαξη από την «μητρική» της, την Pirola. Η μετάλλαξη εντοπίζεται στην πρωτεΐνη-ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η προσκόλληση είναι απαραίτητη για να μπορέσει να μπει ύστερα στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.

Η μετάλλαξη αυτή ίσως καθιστά την υποπαραλλαγή JN.1 πιο μεταδοτική απ’ ό,τι η  Pirola, εκτίμησε ο Dr. Thomas Russo, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo, στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε στο prevention.com, ως φαίνεται τα κρούσματά της αυξάνονται σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου «φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα».

Δεν είναι συχνές

Τα CDC διευκρινίζουν πως ούτε η Pirola ούτε η JN.1 είναι συχνές αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, η JN.1 είναι τόσο σπάνια ώστε αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,1% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, επειδή αυτές οι παραλλαγές σχετίζονται, το πιθανότερο είναι πως η JN.1 θα καλυφθεί από το αναθεωρημένο εμβόλιο για την COVID-19. Και αυτό διότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι της Pirola.

«Όσο θα κυκλοφορεί ο κορωνοϊός, θα δημιουργεί νέες υποπαραλλαγές», τονίζουν τα CDC. «Σχεδόν όλες φέρουν σχετικά μικρές διαφορές από τις προηγούμενες. Συνήθως ο αντίκτυπός τους είναι μικρός ή μηδαμινός. Η επιτήρηση όμως συνεχίζεται, ώστε να ενημερωθεί γρήγορα το κοινό, εάν ανιχνευθεί κάτι ανησυχητικό».

Φωτογραφία: iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

Ποιο είναι το μπαχαρικό που καίει το λίπος στην κοιλιά;;;

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

EL – Βρετανία: Πέθανε το βρέφος που έπασχε από ανίατη νόσο

Αφήστε ένα σχόλιο