AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί αυτό που γίνεται στη Γάζα», λέει ο Ερυθρός Σταυρός

[ad_1]

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί» αυτό που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε  η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η Μιριάνα Σπόλιαριτς, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν άμεσα σε «αποκλιμάκωση».

«Είναι απαράδεκτο το ότι οι άμαχοι δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω μαζικών βομβαρδισμών, ενώ με τη στρατιωτική πολιορκία που επιβάλλεται, δεν είναι εφικτή καμιά επαρκής ανθρωπιστική αντίδραση. Πρόκειται για καταστροφική αποτυχία, που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί», τόνισε η κυρία Σπόλιαριτς, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της ΔΕΕΣ στη Γενεύη.

Επανέλαβε την έκκληση που έχει απευθύνει επανειλημμένα να «απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι όμηροι». Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε 230 ομήρους στην άνευ προηγουμένου επίθεσή του στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Άλλοι 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

Η ΔΕΕΣ, που ήδη διευκόλυνε την απελευθέρωση ομήρων από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει και σε άλλα τέτοια εγχειρήματα. Ζήτησε επίσης να της δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί ομήρους, να τους προσφέρει ιατρικές φροντίδες και να διευκολύνει επαφές με τις οικογένειές τους.

Σε αντίποινα για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε. Οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν ακόμα περισσότερο από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα, που συγκαταλέγεται στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου (2,4 εκατ. κάτοικοι).

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί οι αντιμαχόμενοι να προστατεύουν τους αμάχους και τις πολιτικές υποδομές και απαγορεύει να χρησιμοποιούνται άμαχοι σαν ανθρώπινες ασπίδες για την προστασία στρατιωτικών στόχων, υπενθύμισε η ΔΕΕΣ.

Η έμμεση μομφή αφορά τόσο το Ισραήλ, που επικρίνεται διότι δεν κάνει αρκετά για να αποφεύγει τους θανάτους αμάχων, όσο και τη Χαμάς, που κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Μπροστά σ’ αυτή τη δραματική ένοπλη σύρραξη, αυτό που είναι σήμερα απόλυτα απαραίτητο είναι η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη», επέμεινε η κυρία Σπόλιαριτς.

«Η ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και προσωπικού προς τη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η δυνατότητα αποκατάστασης βασικών υπηρεσιών. Η διαρκής ανθρωπιστική πρόσβαση είναι επιτακτική ανάγκη και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να μπορούν να δρουν σε ασφαλές περιβάλλον», τόνισε επίσης.

Ανθρωπιστική βοήθεια, που όμως είναι εντελώς ανεπαρκής, φθάνει με το σταγονόμετρο την τελευταία εβδομάδα, αποκλειστικά μέσω της διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, με συναίνεση του Ισραήλ, που έχει επιβάλει σχεδόν απόλυτη πολιορκία στον θύλακα.

Ενώ εκατοντάδες φορτηγά καθημερινά εγγυώνταν στον εφοδιασμό της Λωρίδας της Γάζας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, έκτοτε μόλις μερικές δεκάδες μπόρεσαν να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα την τελευταία εβδομάδα.

Η διακοπή του εφοδιασμού με καύσιμα –προϊόντος με πολιτικές αλλά και στρατιωτικές χρήσεις– έχει αναγκάσει νοσοκομεία, αρτοποιεία, όπως και σταθμούς αφαλάτωσης να πάψουν να λειτουργούν.

Η κυρία Σπόλιαριτς απαίτησε να δοθούν εγγυήσεις ότι «τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να λειτουργούν με κάθε ασφάλεια» και ότι «κρίσιμες υπηρεσίες όπως αυτές της υγείας, της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως» στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αποτελεί «προτεραιότητα» για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Γάζα: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 8.000

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε γνωστό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου ξεπέρασαν πλέον τους 8.000.

«Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων, που είχε δημοσιοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, έκανε λόγο για 7.703 νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους Παλαιστίνιους να πάνε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου “θα αυξηθεί”  η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μεταβούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ θα αυξηθεί σήμερα, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

“Οι άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας και από την πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν προσωρινά νότια του Ουάντι Γάζα προς πιο ασφαλή ζώνη, όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα, Κυριακή) οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν”, σημειώνει στην ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

Η Ρωσία επικρίνει τις ΗΠΑ διότι άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις ΗΠΑ διότι άσκησαν βέτο στα σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υπέβαλε και καλούσαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Είναι ξεκάθαρο πως η προσέγγιση αυτή είναι καταστροφική», δήλωσε στο λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA χθες Σάββατο. Πρόσθεσε ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, παρότι αναγνώρισε πως η τρέχουσα κατάσταση, με τον πόλεμο που ξέσπασε από την 7η Οκτωβρίου, δεν επιτρέπει να ξαναρχίσουν συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη λύσης δυο κρατών.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε προχθές Παρασκευή ψήφισμα που καλεί να κηρυχθεί «άμεση», «διαρκής» και «πλήρως σεβαστή» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και οι αποφάσεις της ΓΣ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, θεωρείται πως έχουν συμβολικό βάρος. Η απόφαση εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. Η Χαμάς την εξήρε, το Ισραήλ την καταδίκασε κάνοντας λόγο για «όνειδος».

Στο ΣΑ, οι αποφάσεις του οποίου έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, δεν έχει εγκριθεί κανένα κείμενο.

Παραδοσιακά η Μόσχα καταφέρνει να διατηρεί καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αλλά και με το Ισραήλ.

Η ρωσική διπλωματία κατηγορεί τελευταία τις ΗΠΑ πως συνέβαλαν στην έκρηξη της βίας στη Μέση Ανατολή και χαρακτηρίζουν αποτυχημένη την πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Για τον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ απαιτούνται άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, πρωτοβουλίες για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας για να σωθεί ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, η καταγγελία του αποκλεισμού της, η αποκατάσταση της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης και των παραδόσεων τροφίμων.

«Ο σκοπός του σχεδίου απόφασης που καταθέσαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με την Κίνα και αραβικές χώρες ήταν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», είπε στο BelTA.

Οι ΗΠΑ, που παραδοσιακά προστατεύουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Ισραήλ, σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή, απέρριψαν το ρωσικό κείμενο, με την αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ να καταγγέλλει με οξύ τόνο πως αποφεύγοντας «να καταδικάσει τη Χαμάς», η Ρωσία «προσφέρει κάλυψη σε μια τρομοκρατική οργάνωση που διαπράττει κτηνωδίες εναντίον αθώων αμάχων», γεγονός «σκανδαλώδες», «υποκριτικό» και «αδύνατο να υποστηριχθεί».

[ad_2]

Source link

Related posts

ΚΥΣΕΑ: Τοποθετήσεις Αντιστρατήγων-Αντιναυάρχων-Αντιπτεράρχων και Υποπτεράρχων

aitoloakarnanianews

EL – Μπάιντεν: Υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό του Ιράκ στον Λευκό Οίκο

Τα «μασάνε» οι Τούρκοι αναλυτές για τα Eurofighter – «Καλύτερα να πάρουμε τα F-16»

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο