AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάει για θρίαμβο στις προκριματικές της Αϊόβα

[ad_1]

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάει για θρίαμβο στις προκριματικές της Αϊόβα

 

Στεκόμενος ανάμεσα σε δύο χριστουγεννιάτικα δέντρα με κόκκινα καπέλα με το σύνθημα “Make America Great Again” αυτή την εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε ένα πλήθος αρκετών εκατοντάδων υποστηρικτών του στο Γουότερλου της Αϊόβα ότι τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις (για τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος) είναι “τρομακτικά, επειδή προηγούμαστε με τόσο μεγάλη διαφορά”.

“Προηγούμαστε με 30 έως 40 μονάδες, υποθέτω, αλλά πρέπει να κερδίσουμε, ίσως μπορούμε να κερδίσουμε με μεγαλύτερα ποσοστά “, είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει μέχρι τις εκλογές της Αϊόβα, ο Τραμπ παραμένει ο αδιαμφισβήτητος επικρατέστερος σε ένα συρρικνούμενο πεδίο Ρεπουμπλικανών που διεκδικούν να είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος το 2024.

Όμως ο Τραμπ προσπαθεί επίσης όλο και περισσότερο να διαχειριστεί τις προσδοκίες καθώς πλησιάζει η επίσημη έναρξη της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών – και οι αμφισβητίες του κατακλύζουν κρίσιμες πολιτείες για την πρώιμη ψηφοφορία και οξύνουν τις επιθέσεις τους σε μια τελευταία προσπάθεια να σταματήσουν την φαινομενικά ασταμάτητη άνοδό του.

Οι διώξεις του δίνουν φτερά

Η υποστήριξή του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων έχει αυξηθεί εκ του λόγου ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενα νομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων 91 ποινικών κατηγοριών σε τέσσερις διαφορετικές εκκρεμείς δίκες.

Καθώς οι υποστηρικτές περίμεναν τον Τραμπ να ανέβει στη σκηνή στο Γουότερλου την Τρίτη, το ανώτατο δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει αξίωμα λόγω των προσπαθειών του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, προετοιμάζοντας μια ακόμη μάχη που πιθανότατα θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Υποστηρικτές του που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Waterloo δήλωσαν ότι η απόφαση του Κολοράντο ήταν άλλο ένα παράδειγμα του κατεστημένου των Δημοκρατικών που κυνηγάει τον Trump. Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος συνεχίζει να λέει ότι οι εκλογές του 2020 ήταν “στημένες”, ισχυρίζεται τώρα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν ως όπλο το δικαστικό σώμα εναντίον του.

Η τελευταία δημοσκόπηση

Η τελευταία δημοσκόπηση του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που διεξήχθη στις αρχές του μήνα, έδειξε ότι ο Τραμπ ήταν η πρώτη επιλογή για το 54% των πιθανών Ρεπουμπλικανών που πήγαιναν στις εκλογές. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι ισοβάθμησαν ουσιαστικά στη μακρινή δεύτερη θέση, με 17 και 15 τοις εκατό αντίστοιχα.

Η Χέιλι, πρέσβειρα του Τραμπ κάποτε στον ΟΗΕ, έχει αυξηθεί σταθερά στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες -ιδιαίτερα στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου οι ψηφοφόροι των προκριματικών εκλογών θα προσέλθουν στις κάλπες μια εβδομάδα μετά τις εκλογές της Αϊόβα- και έχει λάβει την υποστήριξη αρκετών δωρητών με μεγάλες τσέπες, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού δισεκατομμυριούχου Τσαρλς Κοχ.

Ο ΝτεΣάντις εξασφάλισε εγκρίσεις από υψηλού προφίλ κατοίκους της Αϊόβα, όπως η Kim Reynolds, η δημοφιλής κυβερνήτης της πολιτείας, και ο Bob Vander Plaats, ένας ευαγγελικός ηγέτης με επιρροή, παρά τις εσωτερικές διαμάχες στην εκστρατεία του και την έξοδο υψηλόβαθμων στελεχών από τη συνδεδεμένη με αυτόν επιτροπή υπερπολιτικής δράσης.

Η Χέιλι και ο ΝτεΣάντις έχουν υποστηρίξει ότι ο Τραμπ φέρνει χάος και αντιπερισπασμούς στο ψηφοδέλτιο και επέμειναν ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν αυτούς, αντ’ αυτού.

Όμως πολλοί βετεράνοι της πολιτικής είναι επιφυλακτικοί ότι κάποιος από αυτούς -για να μην αναφέρουμε τον επιχειρηματία βιοτεχνολογίας Βίβεκ Ραμασβάμι και τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, οι οποίοι βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις- έχουν πιθανότητες να πιάσουν τον Τραμπ μόλις ξεκινήσει η ψηφοφορία με τις κάλπες της Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου.

“Οι άλλοι υποψήφιοι ξεμένουν από χρόνο και δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τους κατοίκους της Αϊόβα να αλλάξουν γνώμη πηγαίνοντας προς τον Ιανουάριο”, δήλωσε ο Ντέιβ Πίτερσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Iowa State που επιβλέπει τη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου.

“Γιατί να θέλεις την ομάδα Β, όταν έχεις ακόμα την ομάδα Α διαθέσιμη;”

Οι υποστηρικτές του Τραμπ στη συγκέντρωση στο Γουότερλου ήταν αισιόδοξοι για τις πιθανότητές του. “Γιατί να θέλεις την ομάδα Β, όταν έχεις ακόμα την ομάδα Α διαθέσιμη;” ρώτησε ο Μπόμπι Κάουφμαν, νομοθέτης της πολιτείας της Αϊόβα, ο οποίος έχει υποστηρίξει τον Τραμπ.

“Άλλαξε την Ουάσινγκτον. Γι’ αυτό τον μισούν”, δήλωσε ένας ψηφοφόρος που είχε κολλήσει στο κόκκινο σακάκι του μια αυτοσχέδια πινακίδα “περήφανοι θλιβεροί”, σε μια αναφορά στην περιγραφή της Χίλαρι Κλίντον για τους υποστηρικτές του Τραμπ το 2016. Ο άνδρας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, χαρακτήρισε τις επερχόμενες κάλπες ως “χωρίς νόημα”, προσθέτοντας: “Κανείς δεν πρόκειται να τον νικήσει”.

Οι αντίπαλοι του Τραμπ επιμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις υπερεκτιμούν τα επίπεδα υποστήριξής του – και ότι οι ψηφοφόροι σε πρώιμες πολιτείες όπως η Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ και η Νότια Καρολίνα όχι μόνο είναι ανοιχτοί σε εναλλακτικές λύσεις, αλλά θα επιβραβεύσουν ενεργά υποψηφίους όπως ο ΝτεΣάντις και η Χέιλι, οι οποίοι αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για την εκστρατεία επί τόπου

Ωστόσο ο Γκάνσκιν, πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Αϊόβα , επιμένει:”Νομίζω ότι η Αϊόβα θα εκπλήξει τον κόσμο. Ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές της πολιτείας. Αλλά δεν θα είναι με τη διαφορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.”

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Παλαιστίνιοι και ΗΠΑ μελετούν σχέδιο μεταπολεμικής διοίκησης της Γάζας

Tesla: Ετοιμάζεται για απολύσεις – Μειώσεις στις πωλήσεις

Το νέο Air Force One κόστισε στην Boeing 482 εκ. δολ

Αφήστε ένα σχόλιο