AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

Ο Παπαδόπουλος, ο Νίξον, η CIA τα Μάταλα και οι 200 λιποτάκτες του Βιετνάμ

[ad_1]

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Την ιστορία την διηγούνται όσοι την έζησαν και ισχυρίζονται ότι είναι πέρα για πέρα αληθινή…

Τα Ματαλα στην Κρήτη με τις περίφημες σπηλιές τα γνωρίζουμε όλοι και φυσικά έχουμε ακούσει η διαβάσει πολλά απ οσα συνέβαιναν εκεί, από τα μέσα της δεκαετίας του 60, μέχρι τις αρχές του 70.

Λίγοι γνωρίζουν ωστόσο πως και γιατί αυτή η πρωτοποριακή «κοινωνία» των νέων απ όλο τον κόσμο που λειτουργούσε με μορφή κοινόβιου, διαλύθηκε βίαια και πέρασε στην ιστορία αφήνοντας πίσω εξαιρετικές εμπειρίες και ανεξίτηλες αναμνήσεις σε όσους υπήρξαν μέλη της.

Το αποφάσισε ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, την διαταγή έδωσε ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, το σχέδιο εκπόνησε η CIA και την επιχείρηση-σκούπα, ανέλαβε η Χωροφυλακή!

Ο λόγος;

Για να συλληφθουν και να παραπεμφθούν στην στρατιωτική δικαιοσύνη, οι περίπου 200 Αμερικανοί λιποτάκτες, που για να αποφύγουν την στράτευση και τον πόλεμο του Βιετνάμ, ήρθαν στην Ελλάδα και κρύφθηκαν με τους χίπις,  στις απομακρυσμένες από τον πολιτισμό σπηλιές της περιοχής!

ΝΙΞΟΝ: «ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΑΛΑ»

Μέχρι και τον Απρίλιο του 1970, η χούντα δεν παίρνει θέση για το «πρόβλημα των Ματάλων».

Οι απόψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος διίστανται.

Υπάρχουν εκείνοι που προτείνουν στον Παπαδόπουλο μία επιχείρηση σκούπα και υπάρχουν άλλοι που εισηγούνται να μην κινηθούν διότι θα ρεζιλευτούν διεθνώς και θα κατηγορηθούν για φασιστική νοοτροπία.

Ο Παπαδόπουλος φαίνεται ότι είχε πειστεί πως μία στρατιωτική ή αστυνομική επιχείρηση, θα τον εξέθετε στο εξωτερικό και θα τον απογύμνωνε από τον «δημοκρατικό» μανδύα που υποκριτικά φορούσε.

Έτσι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εισαγγελείς και άλλοι ελάχιστοι, χουντικής νοοτροπίας που απευθύνουν εκκλήσεις από την Κρήτη, δεν εισακούονται και ο δικτάτορας δεν κινητοποιείται.

Όμως στα τέλη του Απριλίου, η εντολή έρχεται άνωθεν, δηλαδή από την Αμερική και είναι ξεκάθαρη.

Κλείστε τα Ματαλα!

Τότε βεβαίως και ο Παπαδόπουλος αναλαμβάνει δράση.

Γιατί όμως, η Αμερική, δηλαδή ο Νίξον, έδωσε τέτοια εντολή;

Η σφαγή στο Ohio, πυροδοτεί μια σειρά από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Αμερική και περισσότεροι νεαροί καίνε τα προσκλητήρια κατάταξης στο στρατό και αρκετοί ταξιδεύουν λιποτάκτες σε διάφορα μέρη, όπως στα Μάταλα.

Τότε έξαλλος ο αμερικανός πρόεδρος αποφασίζει να κλείσει τις σπηλιές και να εκδιωχθούν οι χίπιδες των Ματάλων. Όμως ο Νίξον δεν ήθελε να φανεί, δεν ήθελε να γίνει επέμβαση στις σπηλιές με αμερικανικές δυνάμεις.

Έτσι χρησιμοποιεί τον Παπαδόπουλο, ο οποίος αρπάζεται από ένα τηλεγράφημα του Μητροπολίτη Τιμόθεου που ζητά να μην γίνει Συνέδριο Χίπιδων και να κλείσουν οι σπηλιές, και ενεργοποιεί την χουντική αστυνομία.

Είναι φανερό ότι το επαπειλούμενο «συνέδριο» ήταν μια είδηση χαλκευμένη που έπαιζε για δυο μήνες, μέχρι να δοθεί το σήμα και να χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για επέμβαση από την Χωροφυλακή.

Συνεπώς το σχέδιο είχε καταστρωθεί από καιρό και τώρα απέμενε μόνο η γρήγορη υλοποίησή του.

Ο Εισαγγελέας Ηρακλείου Μιχάλης Τσεβάς διατάζει έρευνα στις σπηλιές των Ματάλων.

Ο Διοικητής Ασφάλειας Ηρακλείου, με αστυνομική δύναμη, αρχίζει να κάνει αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα.

Ήθελαν να εξακριβώσουν αν μέσα στις περίφημες σπηλιές γίνονταν όργια και εάν προετοιμαζόταν εκεί, η «καταστροφή της Κρήτης».

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Τον Μάιο του 1970 η τελική φάση του σχεδίου μπαίνει σε εφαρμογή.

Οι χωροφύλακες της χούντας, εισβάλλουν στο ψαροχώρι, και συλλαμβάνουν τους περισσότερους χίπις.

Το θρυλικό Mermaid Cafe, ουσιαστικά γκρεμίζεται.

Αυτό είναι ένα άλλο «Φράουλες και Αίμα» που εκτυλίχθηκε εκείνο τον Μάιο του 1970, στα Μάταλα Κρήτης.

Στα γεγονότα πρωτοστατεί η Joni Mitcell.

Οι «χίπιδες ταραξίες» «πατάσσονται».

Οι σπηλιές αδειάζουν .

Γίνονται έλεγχοι διαβατηρίων και οι «αρχές» συνεργάζονται με την αμερικανική πρεσβεία.

Όσοι χίπις διαπιστώνεται ότι είναι λιποτάκτες του Πολέμου στο Βιετνάμ, παραδίδονται στους Αμερικανούς για τα περαιτέρω.

ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ

Τα Μάταλα, στην αρχή, ήταν γνωστά μόνο σε πολύ λίγους «παράξενους» νεανίες του εξωτερικού, που –από διάφορους λόγους-απογοητευμένοι ή κυνηγημένοι, έφευγαν από τις πατρίδες τους, αναζητώντας την «περιπέτεια» και «το ουσιαστικό νόημα της ζωής», δηλαδή την αλήθεια.

Οι πρώτοι που πήγαν εκεί, και έμειναν στις σπηλιές, ήταν μπήτνικς, γύρω στα 1965.

Μετά, το 1967, πηγαίνουν και χίπις.

Τους είχαν προσελκύσει οι σπηλιές, που είχαν λαξέψει στα βράχια της περιοχής, οι προϊστορικοί κάτοικοι του νησιού, στη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής.

Οι σπηλιές των Ματάλων, κατά την Ρωμαϊκή Κατοχή, είχαν χρησιμοποιηθεί και σαν τάφοι, αλλά οι χίπις συντονισμένοι με το ανιμιστικό πνεύμα, δεν είδαν τάφους αλλά τα ιδανικά χίπικα σπίτια.

Έμεναν εκεί (μικρές παρέες, ζευγάρια, ακόμη και οικογένειες) σαν πρωτόγονοι, χωρίς ανέσεις.

Αν και (οι περισσότεροι από τους χίπις) είχαν σπουδαία παιδεία και αξιοζήλευτες γνώσεις, δεν ήθελαν να έχουν καμία επαφή με τον μίζερο, ανιαρό, καταναλωτικό τρόπο ζωής.

Έμεναν, τον χειμώνα με παρδαλά, μπήτνικα ή freak ρούχα, μερικοί με προβιές, και το καλοκαίρι ημίγυμνοι (μερικοί μες στις σπηλιές και γυμνοί), επιδιώκοντας να γίνουν Πρωτόπλαστοι, «Children of God» να ενωθούν με την Μητέρα Φύση.

Πρώτος που εξεγείρεται κατά των χίπιδων, είναι ο Μιχαήλ Ι. Βάμβουκας, ο οποίος αν και νέος, σκανδαλίζεται από τα μπικίνι των πανέμορφων κοριτσιών.

Τι σκανδάλισε τον Βάμβουκα, ο οποίος αργότερα φθάνει σε υψηλότατα αξιώματα της Κρητικής Πολιτείας;

Η ομορφιά!

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Εν κατακλείδι, ο διαμαρτυρόμενος παιδαγωγός, προτείνει να απομακρυνθούν από την Κρήτη οι ανεπιθύμητοι «αλητοτουρίστες». Δυστυχώς για τον… πολέμιο, η εφημερίδα δεν συμμερίζεται τις απόψεις του  και έτσι ο Βάμβουκας προσπαθεί να ξεσηκώσει τους χωρικούς των Ματάλων.

Όμως και οι χωρικοί δεν ξεσηκώνονται διότι δεν ενοχλούνται.

Αλλά ενώ ο Βάμβουκας δεν καταφέρνει να απομακρύνει τους χίπιδες από την Κρήτη, καταφέρνει με ένα περίεργο τρόπο να ενισχύσει το χίπικο κίνημα και να κάνει τα Μάταλα διάσημα σε όλο τον κόσμο.

Διότι λέγεται ότι, ο Βάμβουκας εν τη απελπισία του καταφεύγει στον Δεσπότη της περιοχής.

Με «κατάλληλες» περιγραφές τον πείθει ότι κινδυνεύει η Ορθοδοξία.

Και ο Άγιος αυτός άνθρωπος, ο Μητροπολίτης Τιμόθεος (που αργότερα έγινε Αρχιεπίσκοπος Κρήτης) παρασυρμένος, βγάζει εγκύκλιο (Ιούνιο του 1968) με την οποία κηρύσσει ανένδοτο αγώνα κατά των χίπιδων.

Η εγκύκλιος αυτή δημοσιεύεται και από εφημερίδες της Αθήνας.

Τα νέα έχουν φθάσει και στο εξωτερικό, και ένα περιοδικό, παγκόσμιας κυκλοφορίας, το Life, στέλνει δημοσιογράφο για ρεπορτάζ στα Μάταλα, ώστε να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

Τον Ιούλιο του 1968, το τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Life, κυκλοφορεί με εξώφυλλο που έδειχνε ένα νεαρό ζευγάρι σε μια από τις σπηλιές των Ματάλων.

Μέσα υπάρχει ένα πολύ καλό ρεπορτάζ του Thomas Thompson που συνοδεύεται από εκπληκτικές φωτογραφίες του Denis Cameron.

Όλος ο κόσμος διαβάζει για τα Μάταλα.

Οι απανταχού χίπις, πληροφορούνται για τον επίγειο παράδεισο, για τις προϊστορικές σπηλιές και την υπάρχουσα κοινότητα των συναδέλφων.

Έτσι λοιπόν από τον Βάμβουκα ενεργοποιείται ο Δεσπότης.

Από τον Δεσπότη, ενεργοποιούνται οι δημοσιογράφοι στην Αθήνα.

Από αυτούς το περιοδικό Life και τελικά… τα Μάταλα γίνονται σε μία μέρα διάσημα.

Τώρα, εκ περάτων της γης στρατιές χίπιδων καταφθάνουν, οι σπηλιές όλης της περιοχής γεμίζουν από παιδιά και το άσημο ψαροχώρι, μετατρέπεται σε πρωτεύουσα του παγκόσμιου χίπικου κινήματος.

Όμως ήταν αργά, γιατί ένας σκοτεινός μηχανισμός είχε ήδη ενεργοποιηθεί και σε λίγο η μεγάλη καταιγίδα θα ξεσπάσει…

Πληροφορίες

Freedomgreece .blogspot. gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Μεσανατολικό: Ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί «καθ’ όλη τη διάρκεια» του 2024, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός

EL – Μέση Ανατολή: Εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα

Ιράν: Η Τεχεράνη προτείνει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον ΟΗΕ

Αφήστε ένα σχόλιο