AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ο Ρώσος αντικαθεστωτικός Ναβάλνι εντοπίστηκε στη φυλακή “Πολικός Λύκος” στην Αρκτική

[ad_1]

Ο Ρώσος αντικαθεστωτικός Ναβάλνι εντοπίστηκε στη φυλακή

Ο φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εντοπίστηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, δήλωσε η εκπρόσωπός του τη Δευτέρα. Οι υποστηρικτές τουείχαν χάσει επαφή μαζί του για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Ο Ναβάλνι εντοπίστηκε στη σωφρονιστικό σύστημα IK-3 στο Χαρπ στην περιοχή Γιαμάλ-Νένετς, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, δήλωσε η εκπρόσωπος του, προσθέτοντας ότι ο δικηγόρος του Ναβάλνι κατάφερε να τον δει τη Δευτέρα.

“Αυτή η φυλακή θα είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη”, δήλωσε η εκπρόσωπος στο Reuters TV στο Βίλνιους μέσω βιντεοκλήσης. “Προσπαθούν να κάνουν τη ζωή του όσο πιο αφόρητη γίνεται”.

“Σίγουρα προσπαθούν να απομονώσουν τον Αλεξέι και να καταστήσουν πιο δύσκολη την πρόσβαση σε αυτόν”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ναβάλντι, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία της λόγω ανησυχιών ασφαλείας.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, οι οποίοι προετοιμάζονταν για την αναμενόμενη μεταφορά του σε φυλακές “ειδικού καθεστώτος”, την πιο σκληρή βαθμίδα στο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας, δήλωσαν ότι δεν τον είχαν δει οι δικηγόροι του από τις 6 Δεκεμβρίου και σήμανε συναγερμός για την τύχη του.

Το νέο “σπίτι του Ναβάλνι, γνωστό ως αποικία “Πολικός Λύκος”, θεωρείται μία από τις σκληρότερες φυλακές της Ρωσίας. Οι περισσότεροι κρατούμενοι εκεί έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα. Οι χειμώνες είναι σκληροί – και οι θερμοκρασίες πρόκειται να πέσουν στους μείον 28 βαθμούς Κελσίου εκεί κατά την επόμενη εβδομάδα.

Περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, η φυλακή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 ως μέρος του συστήματος των σοβιετικών στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας GULAG, σύμφωνα με την εφημερίδα Moskovsky Komsomolets.

“Οι συνθήκες εκεί είναι σκληρές, με ειδικό καθεστώς στον μόνιμο παγετό”, δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόφ, συνεργάτης του Nαβάλντι. Είπε ότι είναι δύσκολη η επικοινωνία με τους κρατούμενους που κρατούνται στην απομακρυσμένη τοποθεσία.

“Πολικός λύκος”

Ο δικηγόρος του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του 47χρονου είχαν στείλει 618 αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με τη θέση του και ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν να απομονώσουν τον Ναβάλνι ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος κρατούνταν σε σωφρονιστική αποικία 235 χλμ. ανατολικά της Μόσχας,  φυλακίστηκε επειδή θεωρείται απειλή από τη ρωσική πολιτική ελίτ. Ως φυλακισμένος, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές.Αρνείται όλες τις κατηγορίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί και χαρακτηρίζει το δικαστικό σύστημα της Ρωσίας βαθιά διεφθαρμένο. Η Μόσχα λέει ότι είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας.

Ο Ναβάλνι κέρδισε τον θαυμασμό της ετερόκλητης αντιπολίτευσης της Ρωσίας για την οικειοθελή επιστροφή του στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία για αυτό που οι δυτικές εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι ήταν απόπειρα δηλητηρίασης με νευροπαραλυτικό παράγοντα.

Ο Ναβάλνι λέει ότι δηλητηριάστηκε στη Σιβηρία τον Αύγουστο του 2020. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα.

Οι υποστηρικτές του τον παρουσιάζουν ως μελλοντικό ηγέτη της Ρωσίας, ο οποίος μια μέρα θα ελευθερωθεί από τη φυλακή για να ηγηθεί της χώρας του, αν και δεν είναι σαφές πόση λαϊκή υποστήριξη έχει ο Ναβάλνι στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Οι αρχές θεωρούν τον ίδιο και τους υποστηρικτές του εξτρεμιστές με δεσμούς με την υπηρεσία πληροφοριών της CIA, η οποία, όπως λένε, επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία.Έχουν θέσει εκτός νόμου το κίνημά του, αναγκάζοντας πολλούς από τους οπαδούς του να διαφύγουν στο εξωτερικό.Τον περασμένο μήνα ο Ναβάλνι παραπονέθηκε για την άθλια κατάσταση των δοντιών των κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές.

“Η κακή διατροφή, η έλλειψη στερεάς τροφής, τα πολλά γλυκά (το πιο προσιτό φαγητό), το πολύ δυνατό τσάι, το κάπνισμα και η πλήρης απουσία οδοντιατρικής φροντίδας τους κάνουν τη ζωή δύσκολη”, είχε πει τότε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Δεν επείγει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Χαμάς μας έστησε την παγίδα της μέγιστης φρίκης και σκληρότητας

Επανέρχεται η φοβία του Μεσοπολέμου στην χώρα;

Αφήστε ένα σχόλιο