AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ο Σι δήλωσε ότι θα υπάρξει “επανένωση της οικογένειας”

[ad_1]

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Τετάρτη στον πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζέου ότι τα εξωτερικά συμπεράσματα δεν μπορούν να σταματήσουν την “οικογενειακή επανένωση” μεταξύ των δύο πλευρών του στενού της Ταϊβάν και ότι δεν υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν.

Από τότε που η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949, αφού έχασε τον εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ, κανένας εν ενεργεία ηγέτης της Ταϊβάν δεν έχει επισκεφθεί την Κίνα. Ο Μα, πρόεδρος από το 2008 έως το 2016, έγινε πέρυσι ο πρώτος πρώην ηγέτης της Ταϊβάν που επισκέφθηκε την Κίνα και τώρα πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του στη χώρα, σε μια εποχή που σιγοβράζει η στρατιωτική ένταση στην άλλη πλευρά του πορθμού.

Ο Μα αναμενόταν ευρέως να συναντηθεί με τον Σι αυτή τη φορά, αφού συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σι στη Σιγκαπούρη στα τέλη του 2015 για μια σύνοδο κορυφής ορόσημο λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές η σημερινή πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν. Συναντώντας τον Μα στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, όπου οι ξένοι ηγέτες συνήθως συνομιλούν με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους, ο Σι δήλωσε ότι οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού είναι Κινέζοι.

“Καμία δύναμη που μπορεί να μας χωρίσει”

Η εξωτερική παρέμβαση δεν μπορεί να σταματήσει την ιστορική τάση επανένωσης της χώρας και της οικογένειας“, δήλωσε ο Σι, σε σχόλια που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν. Ο Σι δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες, αλλά στην κινεζική ορολογία η αναφορά σε εξωτερική παρέμβαση για την Ταϊβάν στοχεύει γενικά στην υποστήριξη που λαμβάνει η Ταϊπέι από δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως με πωλήσεις όπλων που εξοργίζουν το Πεκίνο. Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού είναι Κινέζοι, είπε ο Σι.

Δεν υπάρχει καμία έχθρα που δεν μπορεί να επιλυθεί, κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να συζητηθεί και καμία δύναμη που μπορεί να μας χωρίσει“, είπε ο Κινέζος πρόεδρος. Η Κίνα δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν και έχει εντείνει τη στρατιωτική και πολιτική πίεση για να διεκδικήσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της. Από την πλευρά του, ο Μα είπε στον Σι ότι οι εντάσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς Ταϊβανέζους.

Ο “κινεζικός λαός”

Αν υπάρξει πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών, θα είναι αφόρητο για τον κινεζικό λαό“, είπε ο Μα, χρησιμοποιώντας έναν όρο που αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι εθνικά Κινέζοι και όχι στην εθνικότητά τους. “Οι Κινέζοι και στις δύο πλευρές του στενού έχουν απολύτως αρκετή σοφία για να χειριστούν όλες τις διαφορές ειρηνικά και να αποφύγουν να οδηγηθούν σε σύγκρουση“, συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι ο Σι αποκάλεσε τον Μα “κ. Μα Γινγκ Τζέου” και όχι πρώην πρόεδρο, δεδομένου ότι ούτε η κινεζική ούτε η ταϊβανέζικη κυβέρνηση αναγνωρίζουν επίσημα την άλλη. Ο Μα αποκάλεσε τον Σι με τον τίτλο του επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος – γενικό γραμματέα.

Αντιδρώντας στη συνάντηση, το Συμβούλιο Υποθέσεων της Ταϊβάν που ασκεί πολιτική για την Κίνα δήλωσε ότι λυπάται βαθύτατα που ο Μα δεν μετέφερε δημοσίως την επιμονή του λαού της Ταϊβάν να υπερασπιστεί την κυριαρχία και το δημοκρατικό σύστημα της Δημοκρατίας της Κίνας, όπως παραμένει το επίσημο όνομα της Ταϊβάν. Το Πεκίνο θα πρέπει να σταματήσει να εκφοβίζει την Ταϊβάν και να επιλύσει τις διαφορές του με την Ταϊπέι μέσω ενός σεβαστού, ορθολογικού διαλόγου, πρόσθεσε.

Τεταμένες σχέσεις

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, και η κυβέρνησή της απορρίπτουν τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας, λέγοντας ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του. Από την άλλη, το Πεκίνο διαμηνύει ότι θα μιλήσει με την Τσάι μόνο αν αποδεχθεί ότι και οι δύο πλευρές του στενού αποτελούν μέρος της “μίας Κίνας“, κάτι που έχει αρνηθεί να κάνει. Ο Σι έχει κάνει μόνο σπάνια δημόσια σχόλια για την Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες. Μιλώντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις αρχές Απριλίου, ο Σι προέτρεψε την Ουάσινγκτον να μεταφράσει “τη δέσμευση του Μπάιντεν να μην υποστηρίξει την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”” σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο Σι δεν έχει επίσης σχολιάσει δημοσίως τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου στην Ταϊβάν, τις οποίες κέρδισε ο νυν αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος θεωρείται από το Πεκίνο ως επικίνδυνος αυτονομιστής και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Μαΐου. Ο Μα παραμένει υψηλόβαθμο μέλος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, του Κουομιντάνγκ (KMT), το οποίο τον Ιανουάριο έχασε τις προεδρικές εκλογές για τρίτη συνεχόμενη φορά, αλλά δεν έχει επίσημη θέση στο κόμμα. Το KMT υποστηρίζει τους στενούς δεσμούς με την Κίνα και τον διάλογο, αλλά αρνείται σθεναρά ότι είναι υπέρ του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

NYT: Το Ισραήλ ήξερε έναν χρόνο πριν για την επίθεση της Χαμάς

Το Μεσανατολικό στη συνάντησή του Ρώσου με τον Κινέζο πρόεδρο

Κίνδυνος να καταρρεύσει η πρώτη της γραμμή

Αφήστε ένα σχόλιο