AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν μας λέει το «ποίημα» του που περιλαμβάνει Τερίμ-Αταμάν

[ad_1]

Όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει βήματα πίσω στις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ας ρίξουν μια ματιά σε όσα δήλωσε ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας του Τούρκου προέδρου Akif Çağatay Kılıç, στο TRT Haber.

Ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας του Ερντογάν ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι τα αιτήματα της χώρας του για τα F-16 έχουν ικανοποιηθεί από τις ΗΠΑ. « Ο Πρόεδρος Biden δεν έχει καμία αρνητική άποψη για την Τουρκία και τα F-16», δήλωσε προσθέτοντας ότι «στις τηλεφωνικές συνομιλίες, του Υπουργού Εξωτερικών μας με τον κ. Blinken, στις συνομιλίες με τους Συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας, φαίνεται ότι υπάρχει θετική βούληση σε αυτό το θέμα».

Και για τα Eurofighter; Ο Kilic είπε ότι Βρετανία και Ισπανία δεν έχουνε κανένα πρόβλημα να τα πουλήσουν στην Τουρκία. Μόνο η Γερμανία διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις, ανέφερε.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υποστήριξε πως η Τουρκία έχει μειώσει σημαντικά την εξοπλιστικήεξάρτησή της από το εξωτερικό : «Παράγουμε πάνω από το 80% των δυνατοτήτων μας στην εγχώρια και εθνική μας βιομηχανία. Φυσικά, ορισμένα από κοινού παραγόμενα εξαρτήματα και τεχνολογίες πρέπει να μοιράζονται. Σε αυτούς τους τομείς, συνεχίζουμε πάντα αυτές τις προσπάθειες προβάλλοντας τη στάση μας», είπε.

Ελληνοτουρκικά-Κύπρος

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ.Kilic μας …περιπαίζει λέγοντας ότι «ποτέ δεν ήμασταν υπέρ της έντασης, ποτέ δεν θέλαμε να αυξηθεί η ένταση ή ποτέ δεν πιστεύαμε ότι αυτό θα οδηγούσε σε θετικό αποτέλεσμα». Οι σχεδόν 12.000 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε ένα χρόνο προφανώς ήταν…παρεξήγηση.
Τόνισε ιδιαίτερα «την θετική διάθεση που έδειξε ο κ.Μητσοτάκης» και στην οποία «ανταποκρίθηκε ο κ.Ερντογάν» για την «εξομάλυνση των σχέσεων». Αυτό φάνηκε όπως είπε «στη συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, που ήταν η πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές».
« Αφήστε μας, την Τουρκία και την Ελλάδα, μεταξύ μας, θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Εξάλλου, είμαστε γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα», είπε ο κ.Kilic. Μας το είπε και ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο ο κ.Τερίμ. Μάλιστα ο προεδρικός σύμβουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσλήψεις Τερίμ στον ποδοσφαιρικό και Αταμάν στον μπασκετικό ΠΑΟ ως ένδειξη για τη δυνατότητα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για να μην τρέφουμε αυταπάτες ο κ.Kilic μας υπενθύμισε ότι «η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», η Ανατολική Μεσόγειος και τα νησιά στο Αιγαίο είναι δύσκολα ζητήματα. Η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη, υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις σε κάποια σημεία εκεί. Όταν έρθει η ώρα, θα δουλέψουμε πάνω σε αυτά τα θέματα, αλλά όχι σήμερα. Αλλά η στάση μας είναι ξεκάθαρη».
Ελπίζουμε εξίσου ξεκάθαρη να είναι και η ελληνική στάση…

«Δεν είμαστε με την πλευρά της έντασης, αλλά αν υπάρξει προσπάθεια να δημιουργηθεί απειλή εναντίον μας με οποιονδήποτε τρόπο, θα απαντήσουμε», κατέληξε ο κ.Kilic.


[ad_2]

Source link

Related posts

Ανησυχούν οι Τούρκοι με την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα – Κορυφαίο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ

aitoloakarnanianews

Οι πωλήσεις μαχητικών και οι πιθανοί πελάτες

aitoloakarnanianews

Αντιδράσεις για την παρουσία του Γκρίζου Λύκου Φ.Τερίμ στον πάγκο του ΠΑΟ-Τι γράφει ο Λ.Τζούμης

Αφήστε ένα σχόλιο