AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Ο Τσιόδρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα

[ad_1]

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στην Πάτρα μετά την εμφάνιση τριών κρουσμάτων μηνιγγίτιδας μέσα σε χρονικά διάστημα 50 ημερών, όλα σε φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη χθεςστην Πάτρα μετά τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές των Πανεπιστημίου Πατρών και Πελοποννήσου, μέσα διάστημα πενήντα ημερών. Περίπου 20 φοιτητές, επαφές των κρουσμάτων θα εμβολιαστούν προληπτικά.

Μάλιστα οι Αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και εν όψει του καρναβαλιού όπου εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, θα βρεθούν στην Πάτρα. Ο Σωτήρης Τσίοδρας μάλιστα επεσήμανε ότι αν μετά από συναθροίσεις και πάρτι οι συμμετέχοντες εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα πρέπει ν ‘ απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους.

«Το έχουμε πει και από τον κορωνοϊό αν έχουμε συμπτώματα δεν πάμε σε πάρτι. Αν μετά από πάρτι εμφανίσουμε ύποπτα συμπτώματα, ποια είναι αυτά ο πονοκέφαλος δυνατός, αν κοιτάω το φως και έχω φωτοευαισθησία, αν κάνω έτσι προς τα κάτω το κεφάλι μου και δεν μπορώ να κάνω αυτή την κίνηση είναι μηνιγγιτιδισμός».

Ο 20χρονος φοιτητής, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ, το δεύτερο κρούσμα η φοιτήτρια, έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Σαρώνουν οι παιδικές λοιμώξεις

Την επανεμφάνιση παιδικών ασθενειών επεσήμαναν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι, στο πανελλήνιο συνέδριο Λοιμώξεων. Κοκκύτης και ιλαρά εμφανίζουν έξαρση σε μικρούς και μεγάλους, ενώ προβληματίζει και η αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου. Από τις αρχές του χρόνου έχουν σημειωθεί 34 περιστατικά κοκκύτη, με δυο βρέφη να χάνουν τη ζωή τους. 19 κρούσματα ιλαρά σημειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όλα σε ενήλικες.

Την ίδια στιγμή, ο στρεπτόκοκκος μέσα σε 14 μήνες στη χώρα σημειώθηκαν 102 περιστατικά στρεπτόκοκκου, με τα 57 να αφορούν σε παιδιά, ενώ 27 άτομα κατέληξαν, τα 11 μικρά παιδιά.

Οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών τόσο για τον κοκκύτη όσο και για την ιλαρά.

Σήμα κινδύνου για την ιλαρά και άλλες λοιμώξεις που βρίσκονται σε ανοδική πορεία εξέπεμψε ο γνωστός Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στη Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των εργασιών του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Σε ό,τι αφορά στην τοπική έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, μετά τη διαπίστωση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από χθες ελέγχει τις επαφές των φοιτητών και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη όπου χρειάζεται, ενώ θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον γνωστό Καθηγητή, ο πρώτος φοιτητής που νόσησε και η φοιτήτρια, το δεύτερο κρούσμα, έφεραν τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ενώ το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου του τρίτου φοιτητή αναμένεται.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β που δεν αποζημιώνεται παρά μόνο για παιδιά υψηλού κινδύνου, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε σχέση με την προστασία των βρεφών και υπάρχουν θετικές εισηγήσεις.

[ad_2]

Related posts

Πρόγραμμα επίσκεψης του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Αιτωλοακαρνανία

aitoloakarnanianews

Δωρεάν rapid test την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στην Αμφιλοχία

aitoloakarnanianews

Παραβατικότητα ανηλίκων: Πάνω από 45 έφθασαν οι ημερήσιες συλλήψεις τον Σεπτέμβριο!

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο