AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εργασιακα

Πάτρα-καταγγελία: Ξυλοκόπησαν συμβασιούχους που κάνουν κατάληψη στο δημαρχείο

[ad_1]

Σε ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν τα ξημερώματα οι συμβασιούχοι στην Πάτρα, που κάνουν κατάληψη του Δημαρχείου, καταγγέλλουν επίθεση κουκουλοφόρων!

Συγκεκριμένα, οι παρατασιούχοι των προγραμμάτων κοινωφελούς, των ετών 2018, 2019, 2020, υποστηρίζουν:

«Κουκουλοφόροι φωνάζοντας και απειλώντας συμβασιούχους που φύλασσαν το Δημαρχείο , επιτέθηκαν στους εργαζομένους με καδρόνια . Έκοψαν αλυσίδες , και ξεκίνησαν να χτυπούν τους εργαζόμενους , καταλήγοντας 2 συνάδελφοί μας αιμόφυρτοι.»

Οι διεκδικήσεις

Υπενθυμίζεται ότι σε κατάληψη του κτιρίου του δημαρχείου στην Πάτρα έχουν προχωρήσει οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των συμβασιούχων στο δημαρχείο θα μείνει κλειστό, «μέχρι να πάρουμε γραπτή διαβεβαίωση από την Δημοτική Αρχή που να ικανοποιεί τα οικονομικά τους αιτήματα και να διασφαλίζει το εργασιακό τους περιβάλλον».

Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το pelop.gr, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας ενημέρωσε τον Δήμαρχο Πατρέων ότι η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη δίωξη και ενημέρωση του εισαγγελέα για κατάληψη σε δημόσιο κτήριο (Δημαρχείο), ενώ ζήτησε να προσέλθουν στελέχη της Δημοτικής Αρχής για τη σχετική διαδικασία.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αρνήθηκε την οποιαδήποτε άσκηση διαδικασίας από πλευράς της Δημοτικής Αρχής εναντίον των συμβασιούχων της κοινωφελούς (ΟΑΕΔ) και υποστήριξε πως δεν θα καταθέσει ενάντια στους, υποστηρίζοντας ότι η λύση στα ζητήματα αυτά είναι πολιτική και όχι οι διώξεις και καταστολή».

Σύμφωνα με το thebest.gr, οι  συμβασιούχοι διαμαρτύρονται για τη στάση που τηρεί η δημοτική αρχή, σε σχέση με το εργασιακό τους μέλλον. Οι διεκδικήσεις  αφορούν  πρώην εργαζόμενους και παρατασιούχους που παλεύουν μέσω ασφαλιστικών μέτρων να δικαιωθούν.

«Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των συμβασιούχων υπέρ του δικαιώματός τους για σταθερή και μόνιμη εργασία και απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή εργασιακής ομηρίας» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας για την κινητοποίηση των συμβασιούχων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας κάλεσε «τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη «να μην νίπτει τας χείρας του ως πόντιος Πιλάτος ούτε να κρύβεται πίσω από το νόμο Βορίδη με γενικόλογες καταγγελίες» και να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο.

Κινητοποίηση

Να σημειωθεί ότι σήμερα Παρασκευή (10 π.μ.) στο δημαρχείο, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση από πλευράς Δήμου, ενώ θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες (Δευτέρα) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, με απαίτηση για την οικονομική στήριξη, άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση όλων όσων εργάστηκαν στον δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.) και απέκτησαν εμπειρία.

Η θέση της δημοτικής Αρχής

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι γίνεται μια προσπάθεια να χτυπηθεί το κύρος της, όπως και του πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί (ΚΚΕ) από διάφορους κύκλους, που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία συμβασιούχων.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την παρουσία πρώην συμβασιούχων έξω από το δημαρχείο, ορισμένοι από τους οποίους ανάρτησαν πανό με συκοφαντικά συνθήματα, όπως «Ενάντια στους εργαζόμενους η “Λαϊκή Συσπείρωση” της Πάτρας» και «Η έπαρση του 56% μας δείχνει τον δρόμο προς την ανεργία», η δημοτική αρχή σημειώνει ότι «αγωνίστηκε και αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις, για να υπάρχει “Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα”.

«Η Δημοτική Αρχή αγωνίστηκε έντιμα και για το θέμα των συμβασιούχων των προγραμμάτων της “κοινωφελούς” εργασίας του ΟΑΕΔ, με σεβασμό στις ανάγκες τους για ζωή, για να μην είναι όμηροι κανενός, ούτε πολιτικών δυνάμεων που αξιοποιούν την αγωνία τους για εργασία, ούτε δικηγορικών γραφείων που τους πηγαίνουν Πάτρα, Αθήνα, Πειραιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, αναζητώντας “θετική” έδρα.

Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων που έχουν περάσει από τον δήμο Πατρέων, ξεπερνούν τους 4.000 και όλοι ζητούν το αυτονόητο: δουλειά. Ομως, ο δήμος Πατρέων δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα και η κυβέρνηση αρνήθηκε την έκτακτη επιχορήγησή του. Εργα κρίσιμα, όπως η αντιμετώπιση κατολισθήσεων (σε Ζαβλάνι, Αρόη κ.τ.λ.), η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και άλλα πολλά έγιναν μισθοδοσία των συμβασιούχων, μέσω αναμορφώσεων του προϋπολογισμού. Ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα ο δήμος για την κάλυψη των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε λειτουργία με οριακό προϋπολογισμό.

Η Δημοτική Αρχή πορεύτηκε με την αλήθεια και το δίκιο στο θέμα όλων των συμβασιούχων. Τόσο αυτών που κάνουν σήμερα κατάληψη, όσο και των εκατοντάδων για τους οποίους βγήκαν αρνητικές αποφάσεις από το Λασίθι και έφυγαν από τον δήμο τους προηγούμενους μήνες. Το ίδιο έπραξε και για τους άλλους 450, για τους οποίους το δικηγορικό γραφείο ψάχνει σήμερα, μετά από την Πάτρα και το Ρέθυμνο, στην Αθήνα για “θετική” έδρα, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται η Νομική Υπηρεσία κάθε 2-3 μέρες και εντέλει τα προσωρινά μέτρα να αναβάλλονται, μέχρι να βρεθεί η “θετική έδρα”.

Το θέμα αυτό δεν μπορεί να το λύσει ο δήμος Πατρέων. Δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί μπορούν να το λύσουν. Στόχος όσων αξιοποιούν την αγωνία και την απελπισία των συμβασιούχων, είναι να χτυπήσουν τη δημοτική αρχή και τον πολιτικό φορέα που τη στηρίζει. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία, έχουν σχέδιο, αξιοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων».

Αντιπολίτευση: Ζητά έκτακτο δημοτικό συμβούλιο «συμπαράστασης στους εργαζόμενους»

Η παράταξη ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ (Γ. Ρώρος), σημειώνει:

Η κατάληψη από συμβασιούχους του Δημαρχείου της Πάτρας είναι το έσχατο μέσο πίεσης που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους.

Παράλληλα δείχνει την αντιμετώπιση που είχαν από τη Δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης του κ.Πελετίδη και την αγανάκτηση τους.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Ώρα Πατρών στάθηκε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων χωρίς κόμματα, τελείες και υποδιαστολές.

Είμασταν μαζί τους στις συγκεντρώσεις, στα δικαστήρια στην Πάτρα, στην Αθήνα, στο Λασίθι.

Φέραμε επανειλημμένως με υπογραφές της αντιπολίτευσης το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο.

Είμασταν απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που κρατά σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους στην χώρα, απέναντι στο νόμο Βορίδη που υποχρεώνει τους Δημάρχους να προσφεύγουν στα δικαστήρια σε όλες τις βαθμίδες προκειμένου να ΜΗΝ δικαιώνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων οι εργαζόμενοι.

Η πλειοψηφία των Δημάρχων στάθηκε ανυπάκουη στον ν. Βορίδη με τρανό παράδειγμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου που σύρεται στην Αποκεντρωμένη και στα δικαστήρια για τιμωρία.

Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Πελετίδης δεν κράτησε την ίδια στάση, μέχρι παραμονές εκλογών του 2019, έστελνε τους εργαζομένους έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν κατάληψη…Μετά τις εκλογές όμως τους άφησε στην τύχη του, όπως οι ίδιοι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τόσο σε μετέπειτα κινητοποιήσεις, όσο και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για άλλη  μία φορά ή υποκρισία του κ. Πελετίδη και της Λαϊκής Συσπείρωσης, που άλλα λένε στους κατά τόπους στους Δήμους που είναι στην αντιπολίτευση και άλλα λένε στην Πάτρα, που είναι στη διοίκηση του Δήμου, περισσεύει.

Προτείνουμε ΕΚΤΑΚΤΟ Δημοτικό Συμβούλιο πού να ψηφίσει το παρακάτω ψήφισμα όπως έχουν πράξει πολλοί Δήμοι σε όλη την χώρα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

1)Στηρίζει όλους τους συμβασιούχους και επιβεβαιώνει όλα τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις που συνηγορούν στην παραμονή στην εργασία τους.

2) Δηλώνει την στήριξη και την αλληλεγγύη του σε όλους τους συμβασιούχους για παραμονή στην εργασία τους. Ειδικότερα όσους εργάζονται με συμβάσεις COVID, ΔΥΠΑ, 3Κ, ΣΟΧ, ΑΜΕΑ, Μισθώσεων Έργου.

3) Ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα ανάγκες, οι οποίες δεν θα πάψουν να υφίστανται και μετά το τέλος των συμβάσεων τους.

4) Σημειώνει ότι η διακοπή της εργασιακής σχέσης τους, θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου Πατρέων. Γι’ αυτό δηλώνει την στήριξη του, στους δικαστικούς αγώνες (υφιστάμενους και μελλοντικούς) όλων των συμβασιούχων του δήμου.

5) Εκφράζει την πλήρη αντίθεση του με την υποχρεωτική χρήση ένδικων μέσων κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους συμβασιούχους. Θεωρεί ανεπίτρεπτο τον συγκεκριμένο περιορισμό που βάλει κατά της αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Τέλος θα θέλαμε να παρατηρήσουμε σε σχέση με τη δήλωση του Δημάρχου κ. Πελετίδη ότι δε συναινεί να επέμβουν αστυνομικές δυνάμεις και ότι δεν θα κινηθεί νομικά κατά των συμβασιούχων ότι αποτελεί δήλωση της ενοχής και προσπάθειας του να εμφανιστεί ως “καλός Πατερούλης”.

Δεν ξεγελά ωστόσο με τέτοια παλιομοδίτικα τερτίπια τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Πάτρας.

[ad_2]

Source link

Related posts

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις για επίδομα 500 ευρώ -Ποιοι είναι δικαιούχοι

Τετράωρη στάση εργασίας σε επιχείρηση τροφίμων για την καταβολή χρωστούμενων μισθών

«Ξεπαγώνουν» τριετίες από 1 Ιανουαρίου 2024 -Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς (παραδείγματα)

Αφήστε ένα σχόλιο