AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Πάτρα: Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε πρωτοετή φοιτητή – Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

[ad_1]

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών μεταφέρθηκε πρωτοετής φοιτητής που νοσεί από μηνιγγίτιδα.

Σύμφωνα με το gnomip.gr, ο νεαρός φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών νοσεί από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο.

Καθώς ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι πολύ επικίνδυνη νόσος και μπορεί να προκαλέσει τόσο ενδημική όσο και επιδημία, για αυτό τον λόγο τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα για τους φοιτητές με τους οποίους το κρούσμα ήρθε σε επαφή εφαρμόστηκαν γρήγορα.

ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος που μίλησε στη «Γ» ανέφερε ότι «Ενημερώθηκα αμέσως μετά την διάγνωση της νόσου και εφαρμόσθηκαν στο Πανεπιστήμιο αστραπιαία όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Καθηγητή Παθολογίας /Λοιμωξιολογίας Μάρκου Μαραγκού, ενώ ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας στην Πάτρα. Κινηθήκαμε ταχύτατα ανιχνεύθηκαν όλες οι επαφές του νοσήσαντος φοιτητή καθότι αυτός συμμετείχε σε Εργαστήριο και ειδοποιήθηκαν άμεσα πριν παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο των 72 ωρών για την έναρξη της προβλεπόμενης χημειοπροφύλαξης η οποία έχει παρασχεθεί σε όλους, ώστε να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης και αντιμετώπισης νέου κρούσματος. Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση που λαμβάνω, η κατάστασή του κρίνεται σταθερή και εύχομαι η αποθεραπεία του να είναι ταχύτατη».

Τί είναι η μηνιγγίτιδα

Σύμφωνα με τον eody.gov.grπρόκειται για φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό. Αυτές οι προστατευτικές μεμβράνες ονομάζονται μήνιγγες.

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες, συνήθως βακτήρια και ιούς. Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά πιο επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της. Συχνά αίτια τα οποία προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κ.α.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μπορεί να διαφοροποιούνται:

  • Αιφνίδιος πυρετός
  • Αυχενική δυσκαμψία
  • Κεφαλαλγία
  • Σύγχυση
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Φωτοφοβία

Στην περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει και εξάνθημα, μπορεί να υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο αίτιο μηνιγγίτιδας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του νοσήσαντος νεαρού φοιτητή στην Πάτρα, πρόκειται για μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο όπου το βακτήριο μεταδίδεται μετά από παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, θα πρέπει να λάβουν χημειοπροφύλαξη και μάλιστα όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον πάσχοντα κατά την χρονική περίοδο των 7 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Related posts

Έπεσε στα 10,8 λεπτά το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος της ΔΕΗ το Μάρτιο

aitoloakarnanianews

Χριστίνα Σταρακά: Ιστορική δικαίωση για τους ελαιοπαραγωγούς Αιτωλ/νίας και όλης της χώρας η απόφαση του ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών

aitoloakarnanianews

Στέφανος Κασσελάκης: «Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές»

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο