AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Πέρασε ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2024, αλλά χωρίς τα 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

[ad_1]

Καλύτερη στήριξη για τους νέους, την έρευνα και για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων εξασφαλίζει ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2024 τον οποίο ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 519 ψήφους υπέρ, 79 κατά και 30 αποχές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2024 ανέρχεται σε 189,4 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 142.6 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσέθεσε σχεδόν 670 εκατ. ευρώ για βασικές προτεραιότητες, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, το Erasmus+ και οι υποδομές μεταφορών, πέραν αυτών που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή στο σχέδιο προϋπολογισμού.

Περισσότερα χρήματα 

Οι ευρωβουλευτές αύξησαν τη χρηματοδότηση για προγράμματα και πολιτικές που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκόσμιων προκλήσεων, καθώς και για τη στήριξη των νέων, συμπεριλαμβανομένων των νέων αγροτών. Ωστόσο, από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν τα 50 δισ. ευρώ που η ΕΕ προορίζει για την ενίσχυση της Ουκρανίας, ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες-μέλη της Ένωσης και έχει παραπεμφθεί σε άλλη συζήτηση.

Κατά τα λοιπά, αυξάνεται η χρηματοδότηση για προγράμματα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την πράσινη μετάβαση. Οι αυξήσεις που εξασφάλισαν οι ευρωβουλευτές περιλαμβάνουν 60 εκατ. ευρώ για το Erasmus+, 20 εκατ. ευρώ για το LIFE, 20 εκατ. ευρώ για νέους γεωργούς, 10 εκατ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και 10 εκατ. ευρώ για τη στρατιωτική κινητικότητα, 250 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, 150 εκατ. ευρώ για τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας, 85 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και 30 εκατ. ευρώ για υποδομές μεταφορών.

Αναμένεται συμφωνία για την αναθεώρηση

Με την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2024, οι ευρωβουλευτές αναμένουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) στο Συμβούλιο έως το τέλος του έτους. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για σημαντικές πρόσθετες πιστώσεις στις αρχές του 2024, μέσω διορθωτικού προϋπολογισμού που θα προταθεί από την Επιτροπή.

Η προγραμματισμένη συμπληρωματική ενίσχυση του ΠΔΠ αποσκοπεί στην παροχή μεσοπρόθεσμης στήριξης στην Ουκρανία (50 δις. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια), στην ενίσχυση της ευελιξίας και της ικανότητας αντιμετώπισης κρίσεων, στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ το 2024 και στην ενίσχυση των προσπαθειών της σε τομείς όπως η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>


[ad_2]

Source link

Related posts

Τετραήμερη κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Μπορεί ο Ρον ντε Σάντις να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;

«Λαδώνει» με 10% αύξηση τους υπαλλήλους της Tesla

Αφήστε ένα σχόλιο