AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Πέρασμα από την εποχή των καθαρών επιδοτήσεων στα εγγυημένα δάνεια προωθούν οι Βρυξέλλες

[ad_1]

Τα λόγια της αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Gelsomina Vigliotti είναι χαρακτηριστικά: «Η τεράστια κλίµακα των επενδυτικών αναγκών στον αγροτικό τοµέα σηµαίνει ότι πρέπει να είµαστε πιο έξυπνοι στον τρόπο µε τον οποίο διαχειριζόµαστε τη σπάνια διαθέσιµη δηµόσια χρηµατοδότηση. Πρέπει να αξιοποιήσουµε περισσότερες επενδύσεις του ιδιωτικού τοµέα… και εδώ είναι που τα χρηµατοπιστωτικά µέσα πρέπει να παίξουν ρόλο».

Τα παραπάνω ανέφερε το υψηλόβαθµο στέλεχος στην πρόσφατη διοργάνωση της fi-compass για τα χρηµατοδοτικά εργαλεία στον αγροτικό τοµέα, µε τις παρουσιάσεις που ακολούθησαν από συναδέλφους της να αναφέρονται σε µία νέα γενιά χρηµατοδοτικών εργαλείων που ετοιµάζονται τα οποία θα βασίζονται κυρίως στην επιδότηση επιτοκίου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, για κάθε 1 ευρώ που θα προσφέρει θα µπορεί αυτό να γεννήσει πενταπλάσιο κεφάλαιο, γεγονός που θα βοηθήσει να «κλείσει» το χρηµατοδοτικό κενό ύψους 36 δις ευρώ πανευρωπαϊκά.

Στοίχηµα να µπουν και άλλες τράπεζες στο παιχνίδι

Βέβαια για να γίνει αυτή η µετάβαση απαιτείται ένα χρηµατοπιστωτικό σύστηµα το οποίο θα µπορέσει να στηρίξει και να διευκολύνει τη χρηµατοδότηση του αγροτικού τοµέα. Στόχος είναι να µπορέσουν να µπουν και άλλες τράπεζες ενεργά στο παιχνίδι της δανειοδότησης του αγροτικού τοµέα καθώς πανευρωπαϊκά 2-3 ανά κράτος-µέλος αντιπροσωπεύουν σηµαντικό µερίδιο του συνόλου αγροτικής χρηµατοδότησης και εδώ είναι που τα νέα εργαλεία θα παίξουν το ρόλο τους, όπως υποστήριξε ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Σηµειώνεται πως το 29% των δανειοδοτήσεων του τοµέα συνδέεται άµεσα ή έµµεσα µε τη χρηµατοδότηση της ΚΑΠ, την ώρα που το 35% των αγροτών έχει κάποιο χρέος να εξυπηρετήσει.

Η ώρα της αποπληρωµής

Στην Ελλάδα από τον περασµένο χρόνο ξεκίνησαν να προσφέρονται οι µικροπιστώσεις του ΠΑΑ, εργαλείο που αξιοποίησαν περί τους 1.700 αγρότες για πιστώσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, οι οποίοι πλέον ανάλογα βέβαια το κεφάλαιο που έλαβαν, καλούνται να πληρώσουν δόσεις χωρίς τον τόκο ύψους 400 ευρώ µηνιαίως (µέσο δάνειο 23.120 ευρώ), κάτι που στην τρέχουσα συγκυρία έρχεται να προσθέσει µεγάλο βάρος στις εκµεταλλεύσεις. Εδώ έχει αξία να παρατεθούν τα ποιοτικά στοιχεία των εκµεταλλεύσεων που έλαβαν το δάνειο: το 22% ήταν αγρότες που τζιράρουν έως 20.000 ευρώ, το 45% αγρότες που έχουν κύκλο εργασιών από 20.001 έως 70.000 ευρώ και το 33% όσοι έχουν έσοδα άνω των 70.000 ευρώ. Οι µικροπιστώσεις ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο το οποίο απλά «κλείνει τρύπες» ρευστότητας αν και πρέπει να συνδυάζεται µε µία µικρή επένδυση. Σηµειώνεται πως οι αιτήσεις ξεκινάνε ξανά µέσα στο µήνα καθώς θα γίνουν διαθέσιµα ακόµη 20 εκατ. ευρώ, για να τα αξιοποιήσουν γύρω στους 850 παραγωγοί.

Ο στόχος όµως των ευρωπαϊκών αρχών είναι ο δανεισµός να αφορά µεγαλύτερου σκέλους επενδύσεις που θα συνδυάζουν αν είναι δυνατόν τις επιχορηγήσεις µε τη χρηµατοδότηση ώστε να κινητοποιούνται περισσότερα κεφάλαια. Αυτόν τον στόχο αναµένεται να εξυπηρετήσει το επόµενο χρηµατοδοτικό σχήµα της ΚΑΠ, εξυπηρετώντας µε τα νέας γενιάς εργαλεία, υψηλού επιπέδου επενδυτικές πρωτοβουλίες και «βολεύοντας» µικρές επενδύσεις µέσω επιχορηγήσεων δεσµεύοντας αρκετά χαµηλό προϋπολογισµό (π.χ βλέπε Leader).

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Παραγωγικές συμπράξεις με υπεραξία ανέδειξε η Food Expo

Μόνη λύση για κλίμα έξοδος από όλα τα ορυκτά καύσιμα λέει ο Γκουντέρες

«Πράσινο φως» της ΕΛΑΣ για την «κάθοδο» τρακτέρ στο Σύνταγμα – Οι τρεις προϋποθέσεις

Αφήστε ένα σχόλιο