AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

«Πίεση» στα νοικοκυριά – Ο Βασίλης Φωτάκης μιλάει στη «Σ»

[ad_1]

«Πίεση» στα νοικοκυριά – Ο Βασίλης Φωτάκης μιλάει στη «Σ»


ΓΣΕΒΕΕ: Για 19 ημέρες επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για 6 στα 10 νοικοκυριά. «Πίεση» στα νοικοκυριά όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Αντιδήμαρχος Β. Φωτάκης τονίζει μεταξύ άλλων : Οι έρευνες δείχνουν το πρόβλημα, αλλά οι Δήμοι όπως το Αγρίνιο, θέλουν στοχευμένα στοιχεία

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με την 12η κατά σειρά ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί το 2024.

Να σημειωθεί ότι 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλον το μήνα. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ από το 2018, έτος που περιλήφθηκε ο συγκεκριμένος δείκτης.  Σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά (49,6%) περιόρισε τις δαπάνες τους για εξόδους (εστιατόρια, καφέ, σινεμά κλπ). Το 49% ξόδεψε λιγότερα για ταξίδια, το 41,5% περιόρισε τις δαπάνες του για ένδυση-υπόδηση και το 38,9% δαπάνησε λιγότερα για οικιακά είδη-έπιπλα-ηλεκτρικές συσκευές.

Σημαντική επίπτωση αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) και τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,7%) δήλωσε πως το ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Περίπου 1 στα 10 νοικοκυριά (9,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες για καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια ή/και κάρτες, ενώ από τα νοικοκυριά που έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο το 30% είτε καταβάλλει τις δόσεις συχνά με καθυστέρηση (20%), είτε έχει καθυστερημένες οφειλές για πάνω από 3 μήνες (10%).

«Χρειαζόμαστε εξειδίκευση των στοιχεία ανά περιοχή»

Από την άλλη, πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά (81,1%) διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έναντι 18,2% που πληρώνει ενοίκιο! Από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι το 22,6% έχει ενεργό στεγαστικό δάνειο. Από τα νοικοκυριά αυτά το 20% (18,7% το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2022) καταβάλλει τις δόσεις του δανείου συχνά με κάποια καθυστέρηση, ενώ το 10% (8,5% το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2022) έχει καθυστερημένες οφειλές για πάνω από 3 μήνες.

Αυξημένος σε σχέση με το 2022 είναι ο φόβος των νοικοκυριών ότι μπορεί να απολέσουν το σπίτι τους λόγω οφειλών. Ειδικότερα, το 15,3% (14,4% και 11,3% τα ποσοστά των ερευνών του 2022 και 2021, αντίστοιχα) των νοικοκυριών εξέφρασε τον φόβο απώλειας του ακινήτου λόγω αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο.

Τέλος, το 5,6% των νοικοκυριών δήλωσε πως το 2023 υπέστη δέσμευση ή κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με το 2022 (3,8%) και πολλαπλάσιο σε σχέση με το 2021 που ήταν 0,8%.

fotakis
Ο Βασίλης Φωτάκης

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια εξαιρετικά περίπλοκη και μάλλον δυσμενή κατάσταση που όμως δύσκολα εξειδικεύεται ανά περιοχή. Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, Βασίλης Φωτάκης, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, εκ θέσεως είναι εκείνος που θα κληθεί να αξιολογήσει ανάλογες έρευνες και να τις προσαρμόσει στα τοπική δεδομένα του Αγρινίου, όμως διαπιστώνει ένα σημαντικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη έρευνα. «Σίγουρα μας δείχνει μια κατεύθυνση, αποτυπώνει την οικονομική συγκυρία στην χώρα. Για να μπορέσουμε όμως να κάνουμε δουλειά και να αξιοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα σε τοπικό επίπεδο πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η απόκλιση π.χ. του Αγρινίου ή τουλάχιστον της Αιτωλοακαρνανίας από τους μέσους όρους, ώστε να μπορέσει κι ο Δήμος να εκπονήσει ένα πρόγραμμα υποβοήθησης της τοπικής οικονομίας ή να καταστρώσει έναν σχεδιασμό για τις επόμενες δεκαετίες», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη η έρευνα δείχνει μόνο το εμφανές μέρος της πραγματικότητας. «Θυμίζω ότι πρόκειται για έρευνα που γίνεται για λογαριασμό μικρών επιχειρήσεων τις οποίες εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ. Χρειαζόμαστε περισσότερα ειδικά στοιχεία όπως το πόση είναι η λεγόμενη «μαύρη» οικονομία, πόσες είναι οι αποταμιεύσεις που εμφανίζονται και πόση είναι η απόκλιση από τα δηλωμένα εισοδήματα. Ωστόσο είναι ένα εργαλείο και υπάρχουν ήδη οι σκέψεις να αξιοποιηθεί παράλληλα με ένα ευρύτερο πρόγραμμα εντοπισμού των προβλημάτων που έχει το Αγρίνιο και δεν έχουν άλλες περιοχές. Το ίδιο ισχύει και με τα πλεονεκτήματα που έχουμε-και δεν είναι λίγα-ώστε να προσελκύσουμε κάποια στιγμή επενδύσεις», τονίζει.

Τραγικοί δείκτες

Οι δείκτες αναφέρουν ότι 4 στα 10 (39,7%) νοικοκυριά καθυστέρησαν να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά (26,2%) καθυστερεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, το 21,8% καθυστερεί την πληρωμή λογαριασμών θέρμανσης και το 10% την πληρωμή φροντιστηρίου/παιδικού σταθμού κ.λπ..

Tο 15% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές του ανάγκες, εύρημα που καταδεικνύει πως υψηλό ποσοστό νοικοκυριών διαβιοί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, και είναι αυξημένο σε σχέση με το ποσοστό της αντίστοιχης έρευνας του 2022 (11,9%). Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,8%) δήλωσε πως χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τα αναγκαία. Από την άλλη μεριά, το 27,1% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα καταφέρνει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ μόλις το 6% των νοικοκυριών δήλωσε ότι ζει άνετα.

Ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακρίβειας το 66,6% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων, το 51,3% τον έλεγχο των τιμών/αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και το 47,2% την μείωση των φόρων και τελών.  Το καλάθι του νοικοκυριού το θεωρεί κατάλληλο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μόλις το 2,9% των νοικοκυριών, ενώ χαμηλά βρίσκονται και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (8,4%).

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Περιφερειακό Συμβούλιο: Αντίθετο σε κατάργηση ή συγχώνευση οποιουδήποτε υφιστάμενου δικαστικού σχηματισμού στη Δυτική Ελλάδα

 

 


[ad_2]

Related posts

16 Δεκεμβρίου ο ετήσιος χορός της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου

aitoloakarnanianews

Συνεδριάζει την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου – Ποια θέματα θα συζητηθούν

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Πλήθος παιδιών στον αγώνα του 1ος χλμ της διοργάνωσης “Μιχάλης Κούσης” (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο