AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Πιστώνεται Τετάρτη το αγροτικό πετρέλαιο, επόμενη πληρωμή η εξόφληση τσεκ

[ad_1]

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σταδιακά, πρώτα από την τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία στις υπόλοιπες τράπεζες και µέχρι τα µέσα της ερχόµενης εβδοµάδας θα έχει κλείσει. Να σηµειωθεί ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που στους δεν εφαρµόζεται το σύστηµα παρακολούθησης εκτάσεων (AMS – Monitoring), όπως στη βασική ενίσχυση, κάτι το οποίο θα αρχίσει από τη νέα χρονιά. 

Αµέσως µετά, θα δοθεί στους παραγωγούς το περιθώριο να προχωρήσουν σε εντάσεις κατά των αποτελεσµάτων, προκειµένου να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και να ακολουθήσει νέα πίστωση -µε το νέο έτος- που θα συµπεριλαµβάνει και όσους από αυτούς δικαιωθούν.

Εν τω µεταξύ, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα και δη την Τετάρτη 6 ∆εκεµβρίου δροµολογείται η πληρωµή των 76 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, σύµφωνα και µε τη δέσµευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 9), ενώ σε εκκρεµότητα είναι ακόµα η συµπληρωµατική πληρωµή της βασικής ενίσχυσης, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, µε την οποία θα επιχειρηθεί να καλυφθούν τόσο όσοι είδαν λιγότερα χρήµατα ακόµα και από όσα προέβλεπε η σύγκλιση και το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ, αλλά και αρκετοί από εκείνους που δεν πληρώθηκαν καθόλου στην πρώτη πληρωµή, ήτοι και ορισµένοι µε µεταβιβάσεις.

Το επόµενο βήµα, λοιπόν, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφορά την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεµητικής ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζηµίωσης, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, αλλά και το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Απόθεµα. Ερωτηµατικό παραµένει αφενός το αν θα πληρωθεί η συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών 28 εκατ. ευρώ και αφετέρου τι θα γίνει µε τα eco-schemes ύψους 425 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µετατίθενται για την ερχόµενη άνοιξη.

Όσον αφορά την ενιαία ενίσχυση, το επόµενο διάστηµα θα συνεχίζονται οι διοικητικοί και διασταυρωτικοί έλεγχοι, προκειµένου να διορθωθεί ό,τι χρειάζεται ώστε να κλείσουν οι όποιες εκκρεµότητες δηµιουργήθηκαν µε την προκαταβολή του Οκτωβρίου. 

Πάντως, στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επί της πληρωµής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης αναφέρονταν τα εξής: 

  • Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει µεταφερθεί στην αναδιανεµητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεµένες ενισχύσεις και τα τοµεακά προγράµµατα και θα καταβληθεί αργότερα.
  • Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισµός της πληρωµής µε βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2023, εκκίνησε από τα 741.813.749 ευρώ, το 70% των οποίων αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.
  • Για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειµένου να είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεµηθεί Εθνικό Απόθεµα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσµευσης των δικαιούχου αυτών, την µη πληρωµή τους και εν τέλει την αποµείωση του συνολικού ποσού της πληρωµής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ.


Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

[ad_2]

Source link

Related posts

Η κορυφαία έκθεση ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO έρχεται στις 10 Απριλίου

Μέχρι 15 Μαρτίου διορθωτική πληρωμή ΕΛΓΑ 1,5 εκατ. σε πληγέντες Θεσσαλούς

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ για μείωση ΦΠΑ στο 13% σε τρακτέρ και θερμοκήπια από Νοέμβριο

Αφήστε ένα σχόλιο