AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Πληθώρα μεταγωγικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στη Σούδα – Έτοιμα για τυχόν απεγκλωβισμό Αμερικάνων από τη Μέση Ανατολή

[ad_1]

Σούδα - Πηγή φωτογραφίας: Η Καθημερινή

Πληθώρα Αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών έχει μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Σούδας τα τελευταία 24ωρα όπως γράφει η “Καθημερινή“, σε πλήρη ετοιμότητα για την περίπτωση που αποφασιστεί η ενεργοποίηση έκτακτου σχεδίου απομάκρυνσης Αμερικάνων πολιτών από το Ισραήλ και τον Λίβανο, οι οποίοι αριθμούν περί τους 600 χιλιάδες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογο ρόλο θα διαδραματίσει και η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τα δεκάδες αεροσκάφη των ΗΠΑ που έχουν προσγειωθεί στη Σούδα τα τελευταία 24ωρα είναι μεγάλα μεταγωγικά τύπου C-17, C-130 για ειδικές επιχειρήσεις, ιπτάμενα τάνκερ τύπου KC-135, αεροσκάφη ναυτικών επιχειρήσεων P-8 Poseidon και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Κάποια από αυτά είναι εμφανή στη φωτογραφία που εξασφάλισε αποκλειστικά η “Καθημερινή”, με τα Αμερικανικά αεροσκάφη να προέρχονται από διάφορες βάσεις στην Ευρώπη – Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και το σχέδιο των ΗΠΑ ήλθε στην επιφάνεια μέσω δημοσιεύματος της Washington Post, φαίνεται πως ο στόχος της Αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή δεν συνδέεται απαραίτητα μόνο με τους πιθανούς απεγκλωβισμούς πολιτών από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μεγάλη αύξηση της παρουσίας αεροπορικής ισχύος των ΗΠΑ στην Ελλάδα βασίζεται σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες: Η πρώτη συνδέεται με τις υφιστάμενες πρόνοιες στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), κατά τις οποίες οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάποιες βάσεις κατά το δοκούν. Η δεύτερη οφείλεται σε αιτήματα προσωρινής στάθμευσης, όπως είναι για παράδειγμα η παρουσία C-130 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης της Σούδας τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς έχει ουσιαστικά παραχωρηθεί ένα μεγάλο τμήμα του αεροδρομίου προς αποκλειστική χρήση των Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων. Οι σχετικές πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από τους Αμερικάνους αποδεσμεύονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ανάμεσα στην αεροπορική βάση της Σούδας και τις ναυτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Μαράθι υπάρχει περιφραγμένη οδός, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά εφοδίων και προσωπικού που καταφθάνει αεροπορικά στην Κρήτη. Η στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ στην αεροπορική βάση της Σούδας και η παρουσία αρκετών πετρελαιοφόρων του αμερικανικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, προδίδει σχεδιασμό παρατεταμένων και συνδυασμένων αεροναυτικών επιχειρήσεων, ενόψει και της άφιξης δεύτερου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και, βεβαίως, των συνοδευτικών αντιτορπιλικών, καταδρομικών και υποβρυχίων της ομάδας κρούσης. Επιπλέον οι αεροδιάδρομοι που συνδέουν τη Σούδα με διάφορες βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελούν χώρο ο οποίος αστυνομεύεται και από αμερικανικά μαχητικά για λόγους προληπτικής ασφάλειας.

Η χρήση βάσεων της Ελλάδας, αλλά και κρατών τα οποία βρίσκονται στην Αραβική περιφέρεια της περιοχής στην οποία εκτυλίσσεται η κρίση (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ιορδανία, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ) αποτελεί για ορισμένους και μια ουσιαστική απόδειξη της μακροπρόθεσμης απουσίας εμπιστοσύνης στις Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει τις νύξεις εναντίον της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Σχέδιο «Vigipirate» – Η Γαλλία σε ετοιμότητα μετά το χτύπημα στη Μόσχα

Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου και γι’ αυτό φταίει… η Δύση

Όλο και πιο κοντά στην απόκτησή τους η Τουρκία, «ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ»

Αφήστε ένα σχόλιο