AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ποιά κλιματική κρίση; 170,4 δισ. Δολάρια σε μια 3ετία για νέα κοιτάσματα

[ad_1]

Πλατφόρμα πετρελαίου

Γελιέστε αν νομίζατε πως η κλιματική κρίση και οι ήδη ορατές συνέπειές της στην καθημερινή μας ζωή και στις ανθρώπινες δραστηριότητες ή η “στροφή” προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών θα απέτρεπε τις περίπου 700 εταιρείες που εξορύσσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον πλανήτη, από την ένταση της εκμετάλλευσης υφισταμένων και την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων των πολύτιμων ορυκτών πόρων.

Έκθεση μη κυβερνητικών οργανώσεων διαπιστώνει, ότι το 96% των επί Γης εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζουν ακάθεκτες και απτόητες την εκμετάλλευση και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, η Γερμανική Urgewald ανέλυσε μαζί με άλλες 50 ΜΚΟ-εταίρους της (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) τα σχέδια επενδύσεων 1.623 εταιρειών της ευρύτερης βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου οι οποίες “αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων” (παραγωγοί, κατασκευαστές υποδομών, διαχειριστές ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που λειτουργούν χάρη στην καύση αερίου κ.α.).

Σύμφωνα με την έκθεση – που τιτλοφορείται “Global Oil and Gas Exit List (GOGEL)” – οι επενδυτικές δαπάνες του εξορυκτικού τομέα για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου “αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον” από το 2021. Οι εταιρείες που μελετήθηκαν, δαπάνησαν συνολικά 170,4 δισ. Δολάρια ΗΠΑ στα έργα αυτά την τελευταία τριετία.

Ωστόσο, με δεδομένη την ανάπτυξη καθαρών μορφών και τεχνολογιών ενέργειας, “δεν είναι απαραίτητο να γίνονται επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου”, όπως έχει τονίσει από τον Σεπτέμβριο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), στην πιο πρόσφατη εκδοχή του οδικού χάρτη του για τον τομέα της ενέργειας ώστε να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Οι κυριότερες εταιρείες που επικρίνονται στην έκθεση είναι οι Κινεζικές China National Petroleum Corp. (CNPC), CNOOC και Sinopec, η Σαουδαραβική ARAMCO, η Μεξικανική PEMEX, η Αμερικανική Pioneer Natural Resources, καθώς και η Αγγλο-Ολλανδική Shell. Σύμφωνα με την έκθεση, 1.023 εταιρείες προβλέπουν έργα υποδομών μεταφοράς υδρογονανθράκων, ιδίως η κατασκευή νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πετρελαιαγωγών ή αγωγών διαμεταφοράς αερίου.

Η Urgewald εκτιμά ότι 539 εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των Saudi Aramco, QatarEnergy και της Ρωσικής Gazprom – ετοιμάζονται βραχυπρόθεσμα ως μεσοπρόθεσμα να προχωρήσουν σε παραγωγή ισοδύναμη με 230 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Η πιο εκτεταμένη γεωγραφικά δραστηριότητα ανήκει στον τεράστιο Γαλλικό όμιλο ενέργειας TotalEnergies, με έργα πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε 53 χώρες, πάντα σύμφωνα με την έκθεση. Μέσω μεγάλων έργων εξόρυξης ενεργειακών πόρων, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πιέζουν πολλές χώρες να “εξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα”, όπως στηλιτεύει η Urgewald.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Συνάντηση «κορυφής» Microsoft – Πεκίνου για συνεργασία στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Αυξημένα έσοδα πωλήσεων Αμερικανικών όπλων λόγω Ουκρανίας

Μετά τον Μακρόν, τώρα θέλει ευρωστρατό και η Μελόνι, ωστόσο, η ιδέα «δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος»

Αφήστε ένα σχόλιο