AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

[ad_1]

Τι αποκαλύπτουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Τι ισχύει για την Ελλάδα.

Σχεδόν 1,5 χρόνο έχασαν από το προσδόκιμο ζωής τους οι Ευρωπαίοι τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, με τους άνδρες να αναμένουν να ζήσουν σχεδόν 6 χρόνια λιγότερα απ’ όσα οι γυναίκες.

Το 2019 το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 81,3 χρόνια. Το 2021, όμως, μειώθηκε στα 80,1 έτη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσίας (Eurostat).

Το προσδόκιμο επιβίωσης για τις γυναίκες ήταν τα 82,9 χρόνια, αλλά για τους άνδρες 77,2 χρόνια κατά μέσον όρο. Η διαφορά μεταξύ των φύλων διαμορφώθηκε σε 5,7 χρόνια.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των φύλων καταγράφηκε στην Λετονία. Οι Λετονές αναμένεται να ζήσουν 9,8 χρόνια περισσότερα από τους άνδρες. Αντιθέτως, η μικρότερη καταγράφηκε στην υπερπόντια περιοχή Μαγιότ της Γαλλίας. Σε αυτήν, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών κατά την γέννηση είναι μόλις 2,3 χρόνια υψηλότερο απ’ ό,τι των ανδρών.

Ωστόσο εκείνες που αναμένεται να ζήσουν περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους είναι οι γυναίκες στην Ισπανία και ιδίως στην Μαδρίτη. Κατά την γέννησή τους έχουν προσδόκιμο επιβίωσης τα 88,2 χρόνια. Στην Ισπανία βρίσκονται ακόμα πέντε περιοχές με προσδόκιμο από 87 έως 87,6 έτη.

Εκτός Ισπανίας, υψηλό προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έχουν οι γυναίκες στην Rhône-Alpes στη Γαλλία και στην αυτόνομη επαρχία του Τρέντο της Ιταλίας. Και στις δύο είναι τα 86,7 έτη.

προσδόκιμο ζωής

Και στους άνδρες

Αντίστοιχα, στους άνδρες το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση ήταν το 2021 υψηλότερο στη νησιωτική περιοχή του Åland της Φινλανδίας. Έφτασε στα 82,8 χρόνια. Στη δεύτερη θέση στην ΕΕ βρίσκεται η Μαδρίτη με 82,2 έτη. Στην τρίτη η Στοκχόλμη με 82,1 έτη.

Η Ελλάδα έχει χάσει προ πολλού τα πρωτεία στην ευρωπαϊκή μακροβιότητα, χάρη στον δυτικό τρόπο ζωής που έχουμε υιοθετήσει. Η περιοχή με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είναι τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Οι άνδρες σε αυτά μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν 80,5 χρόνια όταν γεννηθούν. Οι γυναίκες, όμως, θα τους ξεπεράσουν κατά περισσότερο από πέντε χρόνια:  έχουν προσδόκιμο 85,8, ετών.

προσδόκιμο ζωής

Φωτογραφία: iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

Ο καρκίνος θα κοστίσει τη ζωή 1,27 εκατομμυρίων Ευρωπαίων το 2024

Τα εμβόλια δεν λειτουργούν;;; Δείτε τι είπαν στον «αέρα», vid

Το Ιδρυμα Bill & Melinda Gates χρηματοδοτεί την μαζική παραγωγή συσκευών εμβολιασμού με μικροεπιθέματα

Αφήστε ένα σχόλιο