AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Πράγματα που δεν ήξερες για τους αριστερόχειρες

[ad_1]

Καθώς η επιστήμη και ο κόσμος μας προοδεύουν, οι αριστερόχειρες (που αποτελούν περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δεν αντιμετωπίζονται πια σαν εξωτικά πλάσματα, και οι έρευνες που καταρρίπτουν τον έναν μύθο μετά τον άλλο για την περίπτωσή τους αυξάνονται και πληθαίνουν. Πάμε να μορφωθούμε, με μερικές από αυτές.

Δεν είναι (μόνο) ζήτημα γονιδίων

Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί μερικοί άνθρωποι είναι αριστερόχειρες, αλλά γνωρίζουν ότι τα γονίδια ευθύνονται περίπου στο 25% των περιπτώσεων, λέει ο Ronald Yeo, PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Texas-Austin. Η αριστεροχειρία τείνει να αποτελεί κληρονομικό χαρακτηριστικό, εξηγεί ο ίδιος, «αλλά αισθητά λιγότερο από άλλα κληρονομικά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος ή η ευφυΐα». Στην πραγματικότητα, τα δίδυμα, που μοιράζονται τα ίδια γονίδια, μπορεί μερικές φορές να έχουν διαφορετικά κυρίαρχα χέρια. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι άλλο μπορεί να καθορίσει με ποιο χέρι γράφουμε, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι κάπως τυχαίο, λέει ο Yeo.

Όχι, δεν ισχύει αυτό με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου

Οι περισσότεροι δεξιόχειρες χρησιμοποιούν όντως το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν τη γλώσσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι αριστερόχειρες είναι «δεξιοί εγκέφαλοι»—αυτός είναι απλώς ένας κοινός μύθος, λέει η Gina Grimshaw, PhD, διευθύντρια της Γνωσιακής και Συναισθηματικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Wellington στη Νέα Ζηλανδία. Περίπου το 98% των δεξιόχειρων χρησιμοποιούν περισσότερο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, λέει, αλλά το ίδιο ισχύει και για το 70% των αριστερόχειρων.

Μόνο το 30% περίπου είναι δεξιόεγκεφαλο ή έχει αμφίπλευρο μυαλό (στο οποίο και τα δύο ημισφαίρια είναι εξίσου ικανά). «Οι περισσότεροι αριστερόχειρες φαίνεται να έχουν παρόμοια επεξεργασία γλώσσας με τους δεξιόχειρες», λέει η Grimshaw. Για άλλες μονόπλευρες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η προσοχή, το συναίσθημα, η μουσική και η αντίληψη του προσώπου, λέει, υπάρχουν λιγότερα δεδομένα. «Αλλά ως επί το πλείστον, οι αριστερόχειρες δεν διαφέρουν προφανώς από τους δεξιόχειρες. Σίγουρα δεν έχουν αντίστροφο μυαλό».

Μπορεί όμως να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης

Η κοινωνία τείνει να συνδέει την αριστερή πλευρά κάποιου με το κακό («δύο αριστερά πόδια») και τη δεξιά πλευρά με την καλή («το δεξί μου χέρι»). Αλλά αν είσαι αριστερόχειρας, μπορεί να μην σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο με τους δεξιόχειρες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην οποία οι συμμετέχοντες είδαν δύο στήλες αφηρημένων εικονογραφήσεων και ρωτήθηκαν ποια φαινόταν πιο έξυπνη, χαρούμενη, ειλικρινής και ελκυστική. Οι δεξιόχειρες ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τις εικόνες στη δεξιά στήλη, ενώ οι αριστερόχειρες ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τα σχέδια στην αριστερή στήλη. «Οι αριστερόχειρες, σιωπηρά, πιστεύουν ότι τα καλά πράγματα είναι στα αριστερά και τα κακά στα δεξιά, παρόλο που συνειδητά, ρητά, τα πάντα στη γλώσσα και τον πολιτισμό τους λένε ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουμε στα ψηφοδέλτια ή ποιους υποψηφίους προτιμάμε όταν παρακολουθούμε τις προεδρικές συζητήσεις.

Η δημιουργικότητα είναι ένας ακόμα μύθος

Οι αριστερόχειρες συχνά θεωρούνται πιο δημιουργικοί από τους δεξιόχειρες, αλλά αυτό είναι δύσκολο να μετρηθεί, λέει ο Yeo. Αυτή η φήμη μπορεί να προέρχεται από μια μελέτη του 1995 που διαπίστωσε ότι οι αριστερόχειρες άντρες τείνουν να εμπλέκονται σε πιο «αποκλίνουσα σκέψη» από τους δεξιόχειρες -πράγμα που σημαίνει ότι διερευνούν περισσότερες επιλογές για να λύσουν ένα πρόβλημα από αυτές που είναι άμεσα διαθέσιμες. Για τις γυναίκες, ωστόσο, η ευελιξία δεν είχε καμία διαφορά. «Υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας στην ιδέα της δημιουργικότητας, αλλά όταν εξετάζουμε τα πραγματικά δημιουργικά επιτεύγματα στη διάρκεια της ζωής κάποιου, τα στοιχεία δεν είναι ισχυρά για συσχέτιση με την αριστεροχειρία», λέει ο Yeo.

Δεν είναι όλοι οι αριστερόχειρες καλλιτέχνες

Οι αριστερόχειρες έχουν επίσης τη φήμη ότι είναι εσωστρεφείς καλλιτεχνικές φύσεις, επισημαίνει η Grimshaw. «Είναι μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις απόψεις που κυριαρχούσαν πριν από μερικές δεκαετίες, όταν οι αριστερόχειρες θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο κατώτεροι ψυχικά ή ηθικά», λέει. «Ωστόσο, το στερεότυπο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα». Σε μια μελέτη του 2013, η Grimshaw και οι συνεργάτες της δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ αριστερόχειρων και δεξιόχειρων σε κανένα από τα πέντε χαρακτηριστικά προσωπικότητας που εξέτασαν. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι οι αμφιδέξιοι (όσοι γράφουν και με τα δύο χέρια) ήταν πράγματι πιο εσωστρεφείς.

Έχουν ωστόσο πιθανότητες να βγάλουν λιγότερα λεφτά στη ζωή τους

Το αν οι γνωστικές, διανοητικές και σωματικές διαφορές που έχουν οι αριστερόχειρες από τους δεξιόχειρες κάνουν όντως διαφορά στη ζωή των ανθρώπων είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά μια μελέτη του Χάρβαρντ του 2014 το θεωρεί πιθανό. Ο ερευνητής Joshua Goodman διαπίστωσε ότι οι μισθοί των αριστερόχειρων ήταν, κατά μέσο όρο, 9 έως 19% χαμηλότεροι από τους δεξιόχειρες συνομηλίκους τους. Το χάσμα μεταξύ τους ήταν 2.500 δολάρια για τους άνδρες και 3.400 δολάρια για τις γυναίκες. Διαπίστωσε επίσης ότι οι αριστερόχειρες ήταν πιο πιθανό να μην παρακολουθήσουν ή να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο και να εργαστούν σε λιγότερο απαιτητικές γνωστικά εργασίες, όπως η χειρωνακτική εργασία.

Με πληροφορίες από το CNN Health 


[ad_2]

Source link

Related posts

Απίστευτες κατασκευές από…LEGO (vid) – Tromaktiko.gr

Η χορτοφαγία ως τάση ή ως τρόπος ζωής

Η συνήθεια ύπνου που σας προσθέτει κιλά

Αφήστε ένα σχόλιο