AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Πρήξιμο στην κοιλιά: Με αυτές τις τροφές θα διώξεις το πρήξιμο πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά

[ad_1]

Πρήξιμο στην κοιλιά: Οι διακοπές ήρθαν και όλοι κάνουμε τις παρασπονδίες μας στο φαγητό. Λίγο η θάλασσα, λίγο το χαλαρό κλίμα, λίγο η παρέα και τρώμε κάτι τις παραπάνω


Αν λοιπόν κι εσύ νιώθεις πως έφαγες πολύ, σου έχουμε μία λίστα με τρόφιμα που μπορείς να τρως από εδώ και πέρα, τα οποία σε βοηθούν να ξεπρηστείς πολύ πιο εύκολα, από ότι άλλες τροφές, που ενδεχομένως είχες στο διατροφολόγιο σου μέχρι σήμερα.

Και για να λέμε και αλήθειες, για να νιώθεις κι εσύ πιο άνετα με το σώμα σου και τον εαυτό σου, ακόμη και αν βρίσκεσαι στα κιλά που θέλεις, αν είσαι μονίμως πρησμένη, δοκίμασε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με τις παρακάτω τροφές.

Πρήξιμο στην κοιλιά: Δες λοιπόν παρακάτω στη λίστα 7 τροφές που μπορείς να τρως άφοβα και δε θα σε φουσκώνουν όσο άλλες:

Μην χάνεις χρόνο λοιπόν, κάνε στη διατροφή σου τις αλλαγές που πρέπει και πες αντίο στην πρησμένη κοιλιά.

Πρήξιμο στην κοιλιά: Αιτίες και αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

Πολύς κόσμος και ιδιαίτερα οι γυναίκες γνωρίζουν το δυσάρεστο συναίσθημα του φουσκώματος, το πρήξιμο ή ακόμη και το οίδημα στην περιοχή της κοιλιάς. Σε ελάχιστο χρόνο το στομάχι σας διογκώνεται και το αισθάνεστε σαν μπαλόνι ενώ ο πόνος και το «φούσκωμα» το συνοδεύουν.

Μια σειρά από παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν αιτία για αυτό το αποτέλεσμα / αντίδραση του σώματος, όπως συγκεκριμένα τρόφιμα, στρες, άγχος και άλλα.

Τα πρήξιμο στο στομάχι είναι ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει 1 στους 5 ανθρώπους σε τακτική βάση. Για πολλούς αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους και έχουν μάθει να ζουν με αυτό καθώς το βιώνουν για χρόνια.

Το χειρότερο είναι πως τα περισσότερα άτομα που υποφέρουν από πρήξιμο και φούσκωμα ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια ή δεν έχουν αναζητήσει να βρουν τη ρίζα του προβλήματος ούτε έχουν διαγνωστεί. Απλά αποδέχονται το πρόβλημα σαν ένα μέρος της καθημερινότητάς τους, πράγμα που ΔΕΝ είναι νορμάλ.

Το πρήξιμο στο στομάχι εκτός από δυσάρεστο συναίσθημα είναι και άσχημο στην όψη.

Πρέπει να μάθουμε να «ακούμε» το σώμα μας και να αντιλαμβανόμαστε εάν κάτι δεν πάει καλά.

Όλοι μας μπορεί για κάποιο λόγο να αντιμετωπίσουμε φούσκωμα στην κοιλιά.

Εάν όμως το φούσκωμα είναι σε τακτική βάση και συνοδεύεται από αέρια, πόνο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι!

Συχνές αιτίες που προκαλούν φούσκωμα, πρήξιμο και κατακράτηση

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα είναι να προσδιορίσουμε την αιτία ή τις αιτίες που το προκαλούν. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε δεν υπάρχει γενικός κανόνας.

Το πρήξιμο και το φούσκωμα στην κοιλιά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε αέρια του εντέρου. Ωστόσο όταν μιλάμε για το σύμπτωμα «φούσκωμα» συζητάμε για τις αιτίες που το προκαλούν.

Αιτίες που προκαλούν φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά:

  • Διατροφή με πολλά λιπαρά και πολλά σάκχαρα. Τηγανιτά, τρανς λιπαρά οξέα, fast food, συσκευασμένα τρόφιμα από το περίπτερο και το σούπερ μάρκετ, πάσης φύσεως γλυκά και αλμυρά με βάση το λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από ύποπτες τροφές που πυροδοτούν το πρόβλημα.
  • Όξινα τρόφιμα και ποτά που δημιουργούν φλεγμονές. Αλκοόλ, καφές, πάσης φύσεως κόκκινα κρέατα και γαλακτοκομικά.
  • Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες.
  • Προβλήματα στη χλωρίδα του εντέρου. Ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου σημαίνει πως έχουμε πολλαπλασιασμό και υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο έντερο που σταδιακά μας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας (μύκητες, παράσιτα, βακτήρια)
  • Πεπτικές διαταραχές. Χρόνια δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), είναι μερικά από τα προβλήματα του πεπτικού σωλήνα.
  • Τοξίνωση του οργανισμού, ιδιαίτερα στον πεπτικό σωλήνα. Η χρόνια δυσκοιλιότητα εκτός των άλλων δημιουργεί μεγάλη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό.
  • Πολλές από τις παραπάνω προκαλούν είτε μεμονωμένα πρόβλημα είτε σε συνδυασμό. Για παράδειγμα η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα που με τη σειρά της αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηρίων (δυσβίωση).

Κατά τον ίδιο τρόπο, τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου, αυτοάνοσα νοσήματα, εώς και κοιλιοκάκη!

Κακή διατροφή. Η πιο συχνή αιτία του προβλήματος.

Ο πεπτικός σωλήνας είναι το σύστημα του οργανισμού μέσα από το οποίο λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ζήσουμε.

Η δεύτερη βασική του λειτουργία είναι η αποβολή όλων των περιττωμάτων, των τοξινών και των παραγώγων του μεταβολισμού των τροφών, μέσω της αφόδευσης.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος στο σύνολό του.

Για παράδειγμα η ζάχαρη προκαλεί μεγάλο στρες στο σώμα μας αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την τοξικότητα του εντέρου, «ταΐζοντας» παράλληλα τα παθογόνα βακτήρια και τους ζυμομύκητες.

Αυξάνονται οι ζυμώσεις στον πεπτικό σωλήνα, δημιουργούνται αέρια το φούσκωμα κάνει την εμφάνισή του.

Μεσοπρόθεσμα η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης (και οτιδήποτε άλλο την περιέχει) διαταράσσει τη ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου. Μακροπρόθεσμα οι συνέπειες για την υγεία μας είναι καταστροφικές.

Στην πραγματικότητα, το φούσκωμα στην κοιλιά, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα αέρια (στομάχου και ρέψιμο) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι συμπτώματα ότι το πεπτικό σας σύστημα αλλά και το συκώτι είναι βεβαρυμένο με τοξίνες.

Προβλήματα χώνεψης και οι παρενέργειες

Ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει περισσότερο από 25 τόνους τροφίμων σε όλη τους τη ζωή. Για να αποφύγουμε τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα μας η χώνεψη των τροφών πρέπει να γίνεται σωστά.

Με άλλα λόγια πρέπει να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα καθημερινά 1-3 φορές, αναλόγως την ποσότητα φαγητού που έχουμε καταναλώσει.

Τρώμε πολύ γρήγορα, δεν μασάμε καλά την τροφή μας. 2 στοιχεία που χαρακτηρίζουν σχεδόν όλους μας. Δεν απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Τρώμε με ταχύτητα σαν να μας κυνηγούν! Με βιασύνη και άγχος.

Ένα κυρίως γεύμα ιδανικά πρέπει να καταναλωθεί από 15’ εώς 30’. Εάν καταναλωθεί μέσα σε 3’ – 5’ λεπτά θα δημιουργήσουμε ένα μικρό «σοκ» στο στομάχι μας.

Το 30% της πέψης και του μεταβολισμού των τροφών σχετίζεται με το πόσο καλά μασάμε την τροφή μας. Μια βούκα πριν την καταπιούμε πρέπει ιδανικά να την μασήσουμε ~30 φορές ή εώς ότου γίνει 100% πολτός.

Εάν καταπιούμε μια βούκα αμάσητη δύσκολα θα απορροφήσουμε θρεπτικά συστατικά (εάν υπάρχουν) και πιθανόν να σαπίσει (ζύμωση) εν μέρει στο έντερό μας πριν πάμε στην τουαλέτα.

Πεπτικά ένζυμα. Είναι τα βασικά μας εργαλεία για τον καταβολισμό (πέψη / χώνεψη) των τροφών και απελευθερώνονται σε διάφορα στάδια της χώνεψης. 5 από τα βασικά πεπτικά ένζυμα εκκρίνονται με τα σάλια όταν μασάμε την τροφή μας.

Εάν δε μασάμε την τροφή μας σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στη χώνεψή μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, το στρες και το άγχος μειώνει δραστικά την παραγωγή πεπτικών ενζύμων.

Το υδροχλωρικό οξύ παίζει καταλυτικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών στο στομάχι. Πολλά άτομα με κακή διατροφή αντιμετωπίζουν δυσπεψίες και καούρες σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ως αποτέλεσμα και για την αντιμετώπιση του προβλήματος λαμβάνουν καθημερινά αντιόξινα σκευάσματα.

Τα συγκεκριμένα άτομα είναι πολύ πιθανόν να δυσκολεύονται να χωνέψουν πρωτεΐνες (και ειδικά τις δύσπεπτες όπως το κόκκινο κρέας) και ως αποτέλεσμα αντιμετωπίζουν προβλήματα με φούσκωμα, καούρες, παλινδρόμηση και ρέψιμο.

Πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως όσο γερνάμε τόσο μειώνεται η παραγωγή υδροχλωρικού οξέος και άλλων πεπτικών ενζύμων.

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξία

Εάν έχετε προβλήματα χώνεψης ή στη χλωρίδα του εντέρου, εάν σας λείπουν θρεπτικά συστατικά ή έχετε φλεγμονή στο έντερο, είναι πιθανό να αποκτήσετε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.

Αυτό σημαίνει πως τα τοιχώματα του εντέρου σας παρουσιάζουν «διαρροή», πράγμα που σημαίνει πως τοξίνες και κομμάτια από άπεπτες τροφές ενδέχεται να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να επιμολύνουν άλλα ζωτικά όργανα!

ΠΗΓΗ

[ad_2]

Source link

Related posts

Πόσα ξέρεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Απέλυσαν τη γυναίκα που έλεγε το «Σκορπιός, είναι για σένα, παμ»

Υπάρχουν τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο;

Αφήστε ένα σχόλιο