AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Προκλήσεις για τον τομέα των χοίρων στην ΕΕ με μείωση παραγωγής και αναζήτηση νέων εξαγωγικών προορισμών

[ad_1]

Η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για εξαγωγές, σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, προκάλεσε μια υποχώρηση στην παραγωγή χοιριδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το έτος 2022. Αυτή η κατάσταση έθεσε σε κίνηση ένα νέο κύκλο παραγωγής χοίρων, επιφέροντας αύξηση στις τιμές των χοιρινών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 έως το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτος, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που προέκυψε μέσω του Παγκόσμιου Αγροτικού Δικτύου Πληροφοριών (GAIN).

Ταυτόχρονα, οι τιμές των ζωοτροφών μειώθηκαν από τα επίπεδα αιχμής που αναφέρθηκαν στα μέσα του 2022.

Με τα τρέχοντα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, οι χοιροτρόφοι εμφανίζουν λιγότερη διστακτικότητα να διακόψουν την παραγωγή και είναι περισσότερο πρόθυμοι να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους σε λειτουργία. Παρά την προσδόκιμη προσωρινή ανάκαμψη της παραγωγής κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 λόγω της βελτιωμένης κερδοφορίας, δεν αναμένεται να είναι επαρκής για να αντισταθμίσει τη μείωση της σφαγής το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε απόλυτες τιμές, αναμένονται οι πιο σημαντικές περικοπές σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ που παράγουν χοιρινό κρέας.

Συνεπώς, λόγω της μείωσης των σφαγών, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί το 2023 και το 2024. Εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα και της έλλειψης πλήρους ανάκαμψης στη ζήτησή της, ο τομέας των χοίρων της ΕΕ προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές προς άλλες τρίτες χώρες. Παρόλα αυτά, κανένας από τους εναλλακτικούς προορισμούς δεν κατάφερε να καλύψει το κενό που δημιούργησε η μείωση της κινεζικής ζήτησης.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης πτωτική ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Οι καταναλωτές της ΕΕ δείχνουν προτίμηση στα πουλερικά έναντι του χοιρινού, επικεντρώνοντας την επιλογή τους σε υγειονομικούς λόγους, την ευκολία παρασκευής και τη σχετικά χαμηλότερη τιμή τους.

Μέσω της αναδιάρθρωσης, ο κλάδος προσπαθεί να επαναφέρει την προσφορά σύμφωνα με την παραδοσιακή εγχώρια και εξαγωγική ζήτηση. Οι κορυφαίες εταιρείες στη βόρεια και νότια Ευρώπη σχεδιάζουν να επικεντρωθούν λιγότερο στην ποσότητα και περισσότερο στην ποιότητα, την κερδοφορία και τις προτιμήσεις των ευρωπαίων καταναλωτών, προωθώντας τη συγκέντρωση και την ολοκλήρωση του κλάδου.

[ad_2]

Source link

Related posts

Ανακαλύφθηκαν 10 ναυάγια στην υποβρύχια ανασκαφή της Κάσου

Πρώτα εναλλακτικές και μετά μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών

Δυναμική καθοδικών τιμών στην αγορά του ελαιολάδου της Μεσογείου

Αφήστε ένα σχόλιο