AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Προοπτική για ΚΕΕΚ στο Αγρίνιο: Αλλάζει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

[ad_1]

Προοπτική για ΚΕΕΚ στο Αγρίνιο: Αλλάζει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση


  • ΣΑΕΚ λέγεται πλέον και αναβαθμίζεται το Δ.ΙΕΚ Αγρινίου

  • Ο νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση φέρνει σειρά θετικών εξελίξεων και αναβαθμίσεων και στο πρώην Δ.ΙΕΚ Αγρινίου

Τι αναφέρει ο Διευθυντής Βασίλης Καραγιάννης

Αναβαθμίζεται η εκπαίδευση που θα παρέχεται στα Δημόσια ΙΕΚ (Δ.ΙΕΚ) μετά από την ψήφισή του νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 18/01. Σκοπός ήταν η συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο να αποτελέσει αξιόπιστη επιλογή με προοπτική για πολλούς υποψήφιος καταρτιζόμενους κάθε ηλικίας και κυρίως για τους νέους ηλικιακά.

Τα Δ.ΙΕΚ μετονομάστηκαν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) και η επιδίωξη είναι οι ΣΑΕΚ να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο στη διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των απόφοιτών τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο!

Εξίσου σημαντικό που αναμένεται ουσιαστικά να αλλάξει, να αναβαθμίσει και να προσαρμόσει την κατάρτιση με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς είναι η ενσωμάτωση από τον Φεβρουάριο του 2024 συνολικά 130 νέων οδηγών κατάρτισης!

Ακόμη, η ίδρυση Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ) για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όλων των δομών της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, όπως επίσης και Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) ως οργανικές μονάδες των ΚΕΕΚ, τα οποία θα συνεργάζονται με επαγγελματικούς φορείς και θα μεριμνούν για την κάλυψη των επαγγελματικών αναγκών των σπουδαστών, αποτελεί μια «δέσμη» αναβάθμισης της εκπαίδευσης των καταρτιζόμενων που θα διαθέτει εγγύηση για επαγγελματική προοπτική.

Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν ιδιαιτέρα θετικά και το πρώην Δ.ΙΕΚ Αγρινίου, νυν ΣΑΕΚ, το οποίο ανέκαθεν υποδέχονταν άτομα όχι μόνο από τον Δήμο Αγρινίου ή από ένα τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και από όμορους νομούς όπως της Ευρυτανίας και συχνά αυτόν της Άρτας! Επιπλέον όμως το Αγρίνιο διαθέτει όλες της προϋποθέσεις του νόμου για την ίδρυση ενός Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ).

Ο Βασίλης Καραγιάννης Διευθυντής της ΣΑΕΚ Αγρινίου

Ο Βασίλης Καραγιάννης Διευθυντής της ΣΑΕΚ μιλώντας στη «Σ» για την αναβάθμιση και τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για τις ΣΑΕΚ Αγρινίου επεσήμανε:

«τα Δημόσια ΙΕΚ (Δ.ΙΕΚ) αλλάζουν το όνομά τους και γίνονται Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΣΑΕΚ). Βγήκε το ΦΕΚ, ο νόμος ψηφίστηκε συνεπώς ονομαζόμαστε πλέον ΣΑΕΚ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως θα λειτουργούμε με 130 ειδικότητες και με σύγχρονους οδηγούς σπουδών. Οι οδηγοί σπουδών γράφονται για αρκετά χρόνια, σχεδόν για 20 χρόνια, και σ’ αυτά τα χρόνια ελάχιστα άλλαζαν, ενώ δημιουργούνταν και δημιουργούνται σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και είναι υποτίθεται μέσα στο πλαίσιο της αγοράς. Τι ζητάει δηλαδή η αγορά και τι διαφαίνεται πως θα έχει ζήτηση στην αγορά. Πλέον, τα προγράμματα αυτά που θα δημιουργούνται θα είναι σύγχρονα και θα ανταποκρίνονται στη ζήτηση που έχει η αγορά και οι απαιτήσεις της σήμερα.

Το ΣΑΕΚ Αγρινίου θα διαθέτει, όπως διέθετε, τα 4 εξάμηνα όπως επίσης και την πρακτική άσκηση στους καταρτιζόμενους, αλλά παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε και επιπλέον ευέλικτα προγράμματα κατάρτισης ενός ή δύο εξαμήνων σε συνεργασία με κάποια επιχείρηση ή με κάποιο τοπικό φορέα, που θα επιθυμεί να πραγματοποιήσει κατάρτιση εργαζομένων σε κάποιο κλάδο, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της νέας δυνατότητας θα το δούμε στην πορεία.

Επίσης, δημιουργούνται, στο πλαίσιο των ΣΑΕΚ, τα γραφεία ΓΕΑΣ για τη σύνδεση της κατάρτισης με την αγορά εργασίας. Εκτιμούμε πως στο ΣΑΕΚ Αγρινίου θα προσληφθούν δύο άτομα όπου θα έχουν ως ρόλο τις πρακτικές ασκήσεις και την εύρεση εργασίας σε καταρτιζόμενους. Σκοπός και στόχος του γραφείου θα είναι δηλαδή να «συνδέσουν» τους καταρτιζόμενους με την τοπική και ευρύτερη αγορά εργασίας, όπως επίσης η παρακολούθηση της πρακτικής, αλλά και της μετέπειτα εργασιακής πορείας των καταρτιζόμενων των ΣΑΕΚ. Η οργάνωση συνεπώς θα είναι καλύτερη με σκοπό και στόχο την εργασία των καταρτιζόμενων και όχι την πρακτική.

Η ενημέρωση που έχουμε είναι πως το αργότερο μέχρι και το καλοκαίρι θα έχουν δημιουργηθεί όλες οι νέες αυτές δυνατότητες, ώστε από το Σεπτέμβριο να τεθούν σε λειτουργία.

Σημαντικό επίσης είναι πως ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει την δημιουργία 60 Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ) σε όλη την Ελλάδα και 6 στη Δυτική Ελλάδα.

Το Υπουργείο ονομάζει τα ΚΕΕΚ campus και σύμφωνα με το Υπουργείο για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο campus θα πρέπει να υπάρχει ένα ΣΑΕΚ, ένα Επαγγελματικό Λύκειο και ένα Εργαστηριακό Κέντρο.

Στο Αγρίνιο, στις εγκαταστάσεις που στεγάζεται το ΣΑΕΚ (πρώην Δ.ΙΕΚ), υπάρχουν ακόμη δύο επαγγελματικά λύκεια και ένα πολύ μεγάλο εργαστηριακό κέντρο.  Αυτό δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα ΚΕΕΚ, ένα campus σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.

Στη δομή θα υπάρχει ένας εκτελεστικός Διευθυντής που θα συντονίζει τις ειδικότητες από το επίπεδο 3 μέχρι και το επίπεδο 5. Θα μπορεί δηλαδή κάποιος να έρθει στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις από τα χρόνια του Γυμνασίου και για 5 χρόνια συνολικά, ώστε να πάρει κατάρτιση σε μια συγκεκριμένη ειδικότητα. Η δημιουργία της δομής αυτής θα συνοδεύεται και με κάποια χρηματοδότηση. Ο νόμος δημιουργήθηκε, γιατί υπάρχει χρηματοδότηση για την επαγγελματική εκπαίδευση. Συνεπώς ευελπιστούμε σαν μεγάλο αστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας να δημιουργηθεί στο Αγρίνιο ένα από τα 6 campus που προβλέπεται να γίνουν στη Δυτική Ελλάδα, ενώ η ενέργεια αυτή θα συνοδεύεται και με την αγορά νέου εργαστηριακού εξοπλισμού.

Αυτό το γραφείο, το γραφείο σύνδεσης εργασίας με την επαγγελματική εκπαίδευση, είναι μάλλον ο στόχος, ώστε οι καταρτιζόμενοι να είναι  πλήρως προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας με την κατάλληλες γνώσεις που θα πάρουν από τις ΣΑΕΚ, είτε με τα εξάμηνα προγράμματα, είτε με διετή ή και λίγο παραπάνω προγράμματα.

Αυτό σημαίνει αυτόματα περισσότερα άτομα στα ΣΑΕΚ και περισσότερα άτομα που θα έρχονται στο Αγρίνιο για τα ΣΑΕΚ, όπως εξάλλου συμβαίνει και σήμερα που έρχονται λ.χ. άτομα από την Ευρυτανία για να φοιτήσουν στα πρώην Δ.ΙΕΚ νυν ΣΑΕΚ. Θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και καλύτερη απορρόφηση καταρτιζόμενων στην αγορά.

Ως ΣΑΕΚ το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ενημέρωση στα λύκεια και στα επαγγελματικά λύκεια όλου του Δήμου Αγρινίου, ενώ μέχρι και τον Απρίλιο θα κάνουμε και εκδήλωση για τους ενδιαφερόμενους, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση    

Πολιτιστική κληρονομιά Ακαρνανίας: Ο Ναός του Στρατίου Διός – Ένα μέγιστο έργο στη … μέγιστη μνήμη και στη…μέγιστη λήθη!


[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο: Παρεμβάσεις αναβάθμισης στην παιδική χαρά της Μαβίλη (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Ε.Κ.Α.: Ευρεία σύσκεψη προετοιμασίας για την απεργία στις 28/2

aitoloakarnanianews

Αφιερωμένος στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ο «5ος Agrinio Night Run & Santa Run» – Στις 29 Δεκεμβρίου ο αγώνας

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο