AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» λένε έμποροι στο Αγρίνιο – Ούτε από τις αλλαγές του φορολογικού «καλύπτεται» το λιανεμπόριο

[ad_1]

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» λένε έμποροι στο Αγρίνιο – Ούτε από τις αλλαγές του φορολογικού «καλύπτεται» το λιανεμπόριο


Οι ειδικές περιπτώσεις του φορολογικού νομοσχεδίου με τα τεκμήρια. «Προφάσεις εν αμαρτίαις» λένε έμποροι στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία ούτε από τις αλλαγές του φορολογικού «καλύπτεται» το λιανεμπόριο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημοσίευσε ένα πλήθος από ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, συνοδεύοντάς τες με αναλυτικά παραδείγματα, προκειμένου να καταδείξει ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι κατηγορίες οπότε δεν ισχύει η κατηγορία ότι πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που είναι τελικά άδικο.

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν τόσο για τους μονογονείς με ανήλικα τέκνα όσο και για τους πολύτεκνους, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%. Για παράδειγμα, κομμώτρια με έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2013 και τζίρο 22.850€, δήλωνε κέρδη 6.854€ και πλήρωνε φόρο 617€ και τέλος επιτηδεύματος 650€. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο της εισόδημα θα ανέλθει σε 7.098€ (14.196€ με μείωση 50% λόγω μονογονεϊκής οικογένειας) και ο φόρος της σε 639€ (-628€). Ειδικά για το φορολογικό έτος 2023, πέραν του φόρου θα έχει την υποχρέωση καταβολής νέου τέλους επιτηδεύματος ύψους 325€ (-303€) το οποίο και καταργείται πλήρως από το 2025 και μετά. Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα είναι μικρότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο κατ’ εφαρμογή νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων (π.χ. κυλικεία). Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις περιπτώσεις αυτές, οι οποίες προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιπες από τη στιγμή που η δραστηριότητα δεν ασκείται όλη τη χρονιά. Συγκεκριμένα, οι νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που περιορίζουν χρονικά την άσκηση της δραστηριότητας προστίθενται στον κατάλογο των περιπτώσεων που το τεκμήριο καθίσταται μαχητό. Έτσι, για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης κυλικείου, θα καταβάλει ποσό τεκμηρίου ανάλογο με τους μήνες που η επιχείρηση του λειτουργεί (8/12).

Ακόμη, πρόβλεψη υπάρχει και για επαγγελματίες σε μικρά χωριά, (π.χ. καφενεία), όπου έχουν αντικειμενικά χαμηλούς τζίρους κάθε χρόνο. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει συνδυασμός προβλέψεων. Αφ’ ενός ορίζεται ότι για τους επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, καθώς και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%. Αφ’ ετέρου προβλέπεται ότι τα εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Δεδομένου ότι είναι σύνηθες ένας επαγγελματίας στην περιφέρεια να έχει εισόδημα και από αγροτική δραστηριότητα, καθίσταται πιο εύκολη η κάλυψη του τεκμηρίου. Και βεβαίως ισχύει και για αυτές τις περιπτώσεις ό, τι ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ότι δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής από την πληρωμή του ποσού του τεκμηρίου εφόσον προηγηθεί έλεγχος και αποδειχθεί ότι αντικειμενικά ο ελεύθερος επαγγελματίας αδυνατεί να εξασφαλίσει για τον εαυτό του ποσό αντίστοιχο με εκείνο που αμείβεται ο εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης καφενείου σε χωριό με λιγότερους από 500 κατοίκους με έναρξη το 2001, χωρίς υπαλλήλους και τζίρο 2.595€, δήλωνε κέρδη από την επιχειρηματική του δραστηριότητα 172€ και αγροτικά εισοδήματα 6.736€. Για τα εν λόγω εισοδήματα δεν πλήρωσε φόρο, ενώ δεν ήταν υπόχρεος τέλους επιτηδεύματος. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η ελάχιστη αμοιβή του από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 7.098€ καθώς προβλέπεται μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για χωριά έως 500 κατοίκους. Το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 6.736€ (λόγω συμψηφισμού με τα αγροτικά εισοδήματα) και το τελικό φορολογητέο του ποσό από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 362€ και επομένως ο φόρος επιχειρηματικής δραστηριότητας σε 33€. Άρα, ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση 33€.

«Προφάσεις εν αμαρτίαις»…

Ο Σωκράτη Κωστίκογλου

Σταχυολογώντας τις ερωταπαντήσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις η «Σ» θέλησε να ζητήσει την γνώμη ενός παλιού εμπόρου στην πόλη του Αγρινίου που έχει διατελέσει μέχρι πρότινος και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, του Σωκράτη Κωστίκογλου. «Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, οι κατηγορίες που έχουν εξαιρέσεις είναι επικοινωνιακή διαχείριση για αφελείς, είναι υποπεριπτώσεις και δεν αφορούν τον πολύ κόσμο, τους πολλούς μαγαζάτορες. Θυμίζω ότι η ίδια κυβέρνηση με νόμο του 2021 είχε εξαιρέσει το λιανεμπόριο από τους κλάδους, που ήταν ύποπτοι για την φοροδιαφυγή, γι΄ αυτό και δεν μετράνε οι αποδείξεις μας για την έκπτωση φόρου ως έξοδα. Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι πάνε με πρακτικές προ 30 ετών να χτυπήσουν την φοροδιαφυγή, ενώ έχουν όλα τα εργαλεία όπως το mydata, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και τόσα άλλα. Το αποτέλεσμα είναι, όσο και να το αρνούνται στην κυβέρνηση, να καταλήγουμε σε οριζόντια φορολόγηση και οι μόνοι που να μην πιάνονται να είναι οι μεγάλοι φοροφυγάδες! Κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής που αμβλύνουν απλά τις εντυπώσεις δεν αλλάζουν το γεγονός ότι το λιανεμπόριο μπήκε στο τσουβάλι με άλλους κλάδους και το αποτέλεσμα θα είναι για αυτά τα 550 εκ. που θέλουν να εισπράξουν τελικά να αυξήσουν το ιδιωτικό χρέος, αφού θα μείνουν άλλα πράγματα απλήρωτα για να επιβιώσουν τα μικρά μαγαζιά», επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι στις αλλαγές της τελευταίας ώρας που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν τις ακόλουθες μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής: 100% (πλήρης απαλλαγή) για τα 3 πρώτα χρόνια, 67% μείωση για τον 4ο χρόνο και 33% μείωση για τον 5ο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες κατά την έναρξη και στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Στο 50% της μείωσης είναι και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67-79% (από 80% και πάνω υπάρχει πλήρης απαλλαγή), οι μονογονείς με ανήλικα τέκνα, οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67% και οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών. Τέλος, ορίζεται ότι οι δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων έως 16.000 ευρώ θα εκπίπτουν για μια 5ετία από το φόρο εισοδήματος. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ναύπακτος: 13χρονοι διακινούσαν fake γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους

 

 

[ad_2]

Related posts

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός παρουσίασε τον νέο εφημέριο της Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου

aitoloakarnanianews

Μουσικό Σχολείο Αγρινίου: Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Ασφαλτοστρώνεται η Χαριλάου Τρικούπη (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο