AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: «Ζώνη θανάτου» το νοσοκομείο Αλ-Σίφα

[ad_1]

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: «Ζώνη θανάτου» το νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του στο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, με κύριο στόχο να εντοπιστούν και να καταστραφούν τα υπόγεια κρησφύγετα της Χαμάς.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων με θωρακισμένη πόρτα, κάτω από το νοσοκομείο Aλ-Σίφα, δίνοντας μάλιστα στην δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

«Αυτό το είδος της πόρτας χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να αποκλείσει στις ισραηλινές δυνάμεις την είσοδο στα κέντρα διοίκησης και τις υπόγειες υποδομές που ανήκουν στην Χαμάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τσαχάλ που συνοδεύει το βίντεο το οποίο δείχνει ένα στενό πέρασμα που καταλήγει σε μία γκρίζα πόρτα.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι βρίσκεται πίσω από την πόρτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η πρόσβαση προς το τούνελ ανακαλύφθηκε σε χώρο εντός των εγκαταστάσεων του Αλ-Σίφα που περιείχε πυρομαχικά.

“Ζώνη θανάτου” το νοσοσκομείο

Περικυκλωμένοι από τις ισραηλινές δυνάμεις, που επιχειρούν εδώ και ημέρες στο νοσοκομείο, στη βόρεια Γάζα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Παίρνουν μαζί τους ό,τι μπορούν, χωρίς να ξέρουν εάν θα επιστρέψουν.

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρέθηκε για μία ώρα στο νοσοκομείο της Γάζας. Οι εμπειρογνώμονες περιέγραψαν το νοσοκομείο ως μια «ζώνη θανάτου», ζητώντας την εκκένωσή του.Στο νοσοκομείο παραμένουν 25 γιατροί και νοσηλευτές και τουλάχιστον 260 ασθενείς. Ενώ 31 βρέφη, που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Νότο.

Η Χαμάς είχε φυλακίσει Ισραηλινούς ομήρους στο Αλ-Σίφα

Στο μεταξύ, αργά χθες (Κυριακή) το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα οπτικό υλικό που παρουσιάζεται προερχόμενο από τις κάμερες παρακολούθησης του νοσοκομείου αλ-Σίφα της Λωρίδας της Γάζας και δείχνουν ομήρους να μεταφέρονται στο εσωτερικό του νοσοκομείου την 7η Οκτωβρίου

«Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς χρησιμοποίησε ως τρομοκρατική υποδομή το νοσοκομειακό σύμπλεγμα αλ-Σίφα την ημέρα της σφαγής», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ.

Σε ένα από τα βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να μεταφέρεται με φορείο περικυκλωμένος από πολλούς άνδρες, τουλάχιστον τέσσερις από τους οποίους οπλοφορούν. Σε άλλο βίντεο, ένας άνθρωπος αντιστέκεται καθώς σπρώχνεται σε έναν διάδρομο.

«Εδώ μπορείτε να δείτε την Χαμάς να μεταφέρει έναν όμηρο στο εσωτερικό», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Τσαχάλ Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τους δύο ομήρους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται», πρόσθεσε.

Το οπτικό υλικό, την αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, φαίνεται ότι φέρει την ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου.

Εφόσον όμως επαληθευθεί ότι τα βίντεο αυτά είναι αυθεντικά, θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρηματολογία του Ισραήλ που επέμεινε να εκκαθαρίσει το μεγάλο νοσοκομείο της Γάζας, στο οποίο εντοπίστηκαν επίσης αρκετά ακόμη ευρήματα που δείχνουν ότι το αλ-Σίφα αποτελούσε προκάλυψη για την ένοπλη οργάνωση Χαμάς.

Με ρουκέτες απαντά η Χαμάς

Από την άλλη, η περιοχή του Κισουφίμ είναι κεντρικός στόχος της Χαμάς σήμερα, Κυριακή. Από το πρωί έχουν γίνει δεκάδες επιθέσεις με ρουκέτες ακόμη και πριν από λίγο.Έχουν τη δική τους σημασία οι επιθέσεις αυτές καθώς τα 2-3 τελευταία 24ωρα ο νότος στην Γάζα «φουντώνει» για τα καλά. Και ίσως αυτές οι επιθέσεις σχετίζονται με συγκέντρωση δυνάμεων των Ισραηλινών από το νοτιοανατολικό τμήμα.

Παράλληλα, με νέο δημοσίευμά της, η Washington Post υποστηρίζει ότι Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται έπειτα από αμερικανική διαμεσολάβηση πολύ κοντά σε συμφωνία για απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση των εχθροπραξιών και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.Το δημοσίευμα μιλά μάλιστα για απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων σε ομάδες, ανά 24 ώρες.

«Ανεβάζει το θερμόμετρο» η κατάληψη εμπορικού πλοίου 

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν σήμερα ισραηλινό εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα και το οδήγησαν στις ακτές της Υεμένης. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι πρόκειται για ισραηλινό πλοίο.

«Πήραμε τον έλεγχο ισραηλινού φορτηγού πλοίου», δήλωσε ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών διευκρινίζοντας ότι επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί αργότερα. Σύμφωνα με λιμενικές πηγές, το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι αλ Σαλίφ στην πόλη Χοντέιντα.

«Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ινδία. Σε αυτό επέβαιναν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά κανείς Ισραηλινός. Δεν πρόκειται για ισραηλινό πλοίο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι αντάρτες Χούθι απείλησαν την Τρίτη ότι θα στραφούν κατά ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούθι, που ελέγχουν, την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, αποτελούν «τμήμα του άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, που απαρτίζεται από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολάχ.

Το πλοίο ανήκει σε βρετανική εταιρεία

Με ανακοίνωση του γραφείου του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε με δριμύτητα την ιρανική επίθεση κατά διεθνούς πλοίου».

«Το πλοίο ανήκει σε βρετανική εταιρεία και έχει ναυλωθεί από ιαπωνική εταιρεία, συνελήφθη υπό ιρανικές εντολές από την υμενική πολιτοφυλακή Χούθι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Στο πλοίο επιβαίνουν 25 μέλη πληρώματος διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως ουκρανικής, βουλγαρικής, φιλιππινέζικης και μεξικανικής υπηκοότητας. Κανείς Ισραηλινός δεν βρίσκεται επί του πλοίου. Πρόκειται για μία νέα πράξη της ιρανικής τρομοκρατίας και για ένα ακόμη βήμα στην επίθεση του Ιράν κατά των πολιτών του ελεύθερου κόσμου, με διεθνείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των οδών της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, αναφέρεται στην ανακοίνωση».

Βίντεο από το βομβαρδισμένο σχολείο του ΟΗΕ

Για εκατοντάδες νεκρούς κάνουν λόγο οι παλαιστινιακές αρχές μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, που ήταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το Σάββατο, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να απευθύνει έκκληση να σταματήσει η γενοκτονία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά το συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ επιβεβαίωσε χτυπήματα στη Τζαμπαλίγια , αναφέροντας πως σκότωσε τρομοκράτες της Χαμάς και κατέστρεψε υποδομές της.

Πορεία 5 ημερών για τους ομήρους

Τριάντα χιλιάδες συγγενείς, φίλοι και υποστηρικτές των Ισραηλινών ομήρων κατακλύζουν το κέντρο της Ιερουσαλήμ ολοκληρώνοντας μια πορεία 5 ημερών από το Τελ Αβίβ.

Κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων απαιτούν από την ισραηλινή κυβέρνηση την απελευθέρωσή τους πάση θυσία. Παρά τις έντονες πιέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δηλώνει μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την αντίπαλη πλευρά.

«Όσον αφορά το ζήτημα των ομήρων υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλά ψευδή δημοσιεύματα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία αλλά υπόσχομαι ότι όταν έχουμε κάτι να πούμε θα σας ενημερώσουμε», τόνισε από την πλευρά του ο Νετανιάχου

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>


[ad_2]

Source link

Related posts

Στο 35% το επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Ηχηρή προειδοποίηση για κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Οι 10 μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις για το 2024

Αφήστε ένα σχόλιο