AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Πόσο πρόθυμη είναι η Ρωσία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

[ad_1]

Πόσο πρόθυμος είναι ο Πούτιν για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία μέσα στο 2024; Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Νew York Times.

Σχεδόν δύο χρόνια μαίνονται οι μάχες και οι πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία με τη Ρωσία μάλιστα τις τελευταίες μέρες να εξαπολύσει μια από τις πιο βάναυσες επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Συνολικά 158 πύραυλοι και drones καμικάζι εκτοξεύτηκαν προς έξι πόλεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφεραν οι Times, με στόχους ακόμα και νηπιαγωγείο και μαιευτήριο. Ο αρχηγός της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη επίθεση με πυραύλους του πολέμου μέχρι στιγμής.

Την Τρίτη (2/1), η Ρωσία προχώρησε σε «ένα δεύτερο τεράστιο μπαράζ» στο Κίεβο, με την Ουκρανία να αντεπιτίθεται με τις επιθέσεις στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ που άφησαν 25 νεκρούς. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία θα «αισθανθεί την οργή» του στρατού της Ουκρανίας το 2024.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «ενισχύεται από την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας και την υποστήριξή της από τη Δύση», ανέφεραν οι New York Times (NYT) τον περασμένο μήνα.

Είναι έτοιμος ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταλήξει σε συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία; Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι New York Times σε νέο ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται, μεταξύ άλλων, ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν είχε ήδη στείλει σήματα για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το φθινόπωρο του 2024, γράφει η αμερικανική εφημερίδα. «Ο Πούτιν έχει δείξει ότι είναι ικανοποιημένος με τα εδάφη που έχει κατακτήσει η Ρωσία και είναι έτοιμος για κατάπαυση του πυρός», ανέφεραν οι New York Times επικαλούμενοι τις πηγές τους.

Παρόμοια σημάδια ήρθαν από το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο: ο Πούτιν σηματοδότησε μέσω ενδιάμεσων ότι ήταν ανοιχτός σε μια κατάπαυση του πυρός «που θα σταματήσει τις μάχες σύμφωνα με τις τρέχουσες γραμμές, αν και υπολείπεται κατά πολύ των φιλοδοξιών του να κυριαρχήσει στην Ουκρανία», σύμφωνα με δύο Ρώσους, πρώην αξιωματούχους.

Αμερικανοί και διεθνείς αξιωματούχοι, δήλωσαν στους New York Times ότι έλαβαν το μήνυμα από απεσταλμένο του Πούτιν.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πάντως ότι τα σχέδιά του για τον πόλεμο στην Ουκρανία παρέμειναν αμετάβλητα. «Θα υπάρξει ειρήνη αν πετύχουμε τους στόχους μας». Και πρόσθεσε: «Αυτοί οι στόχοι δεν αλλάζουν».

Η αναφορά των New York Times καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν μπορεί να θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2024 για να επιφέρει σταθερότητα στη χώρα του. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος έχει γίνει πιο χαλαρός τους τελευταίους μήνες. Εσωτερικές πηγές αναφέρουν ότι δεν φαίνεται αγχωμένος.

Δύο πρώην υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους NYT ότι ο Πούτιν «έδινε σήμα» ότι ήταν «ανοιχτός σε μια κατάπαυση του πυρός που παγώνει τις μάχες κατά μήκος των σημερινών γραμμών, πολύ λιγότερο από τις φιλοδοξίες του να κυριαρχήσει στην Ουκρανία ».

Τι προβληματίζει τον Πούτιν

Ένας άλλος ίσως λόγος που ο Πούτιν είναι πλέον ανοικτός σε μια κατάπαυση πυρός είναι πως η εγχώρια υποστήριξη για την εισβολή φαίνεται να μειώνεται. Περίπου οι μισοί Ρώσοι θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος το 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Russian Field που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Ο αριθμός των πολιτών στη Ρωσία που υποστηρίζει πλήρως τον πόλεμο έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση δημοσκοπήσεων Chronicle.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, “αποκάλυψε ότι όσοι υποστηρίζουν την ειρήνη υπερτερούν κατά πολύ των φωνών υπέρ του πολέμου”, αναφέρει το Euronews.

Kαι αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε ένα αυταρχικό καθεστώς όπως της Ρωσίας, που ξοδεύει εκατομμύρια για προπαγάνδα υπέρ του πολέμου», σημειώνεται.

Η ανεξάρτητη ρωσική εταιρεία δημοσκοπήσεων Levada διαπίστωσε τον Νοέμβριο ότι η πλειοψηφία των Ρώσων θα υποστήριζε τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το Κρεμλίνο «πιθανότατα ανησυχεί» για τον αντίκτυπο της κοινής γνώμης στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας το 2024 , σύμφωνα με ανάλυση των ευρημάτων του Chronicle από το αμερικανικό think-tank The Institute for the Study of War. Η διαφωνία αυξάνεται σχετικά με τη μαζική στρατολόγηση και την κακή ιατρική περίθαλψη για τους στρατιώτες. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Ρωσία έχει χάσει «σχεδόν το 90%» του προσωπικού που είχε όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, ανέφερε το Reuters.

Εν τω μεταξύ, ένα κίνημα βάσης έχει κάνει την εμφανισή του στη Ρωσία τον τελευταίο καιρό.

Το κίνημα καθοδηγείται από συζύγους και μητέρες μερικών από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ένα γεγονός που προκάλεσε ένα «κύμα ανησυχίας και αναταραχής» – και τη μεγαλύτερη πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1999.

Πολλοί «διοργανώνουν δημόσιες διαμαρτυρίες», αναφέρει η εφημερίδα, και ζητούν «ολική αποστράτευση» των αμάχων μαχητών. Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας το 1994, ένα παρόμοιο αντιπολεμικό κίνημα συζύγων και μητέρων «βοήθησε να στραφεί η κοινή γνώμη ενάντια στη σύγκρουση και έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Κρεμλίνου να σταματήσει τη σύγκρουση».

Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν «βλέπει μια συρροή παραγόντων που δημιουργούν την κατάλληλη στιγμή» για κατάπαυση του πυρός, είπαν αξιωματούχοι στους NYT. Ένα αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης, σταματημένη η αντεπίθεση της Ουκρανίας και την υποστήριξή της Δύσης να περισπάται από τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.

Αν και το Κρεμλίνο «χρειάζεται μια κατάπαυση του πυρός», είναι «αποφασισμένο να το πετύχει με ευνοϊκούς όρους», έγραψε τον Νοέμβριο ο Πάβελ Λούζιν, ανώτερος συνεργάτης του Προγράμματος Δημοκρατικής Ανθεκτικότητας στο Κέντρο για την Ανάλυση Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA). Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν τη διατήρηση του ελέγχου σε όλη την αμφισβητούμενη ουκρανική επικράτεια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας – που έχουν ορκιστεί να ανακαταλάβουν το έδαφός τους από τη Ρωσία – θα αποδεχτούν μια τέτοια συμφωνία, ανέφεραν επίσης οι NYT. Η Ουκρανία «συγκεντρώνει την υποστήριξη για τη δική της φόρμουλα ειρήνης», η οποία θα απαιτούσε από τη Μόσχα να παραδώσει τα κατεχόμενα εδάφη και να καταβάλει αποζημιώσεις.

Το επόμενο βήμα

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν «θέλει να καθυστερήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση έως την πιθανή επιστροφή στην εξουσία» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, άλλοι λένε ότι η «ιδανική συγκυρία» οποιασδήποτε κατάπαυσης του πυρός θα ήταν πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Ωστόσο, έγραψε ο πολιτικός επιστήμονας Λούζιν, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία θα συνέχιζε να χτυπά την Ουκρανία ακόμη και μετά από κατάπαυση του πυρός».

  • Με πληροφορίες από New York Times, Reuters, Euronews, Guardian
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Αγνοείται η τύχη του Αλεξέι Ναβάλνι

Έπληξε θερμοηλεκτρικά, υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Ουκρανία

Ξαφνική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Δυτική όχθη. Κρίσιμη η αποστολή του στην Τουρκία

Αφήστε ένα σχόλιο