AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Σέρτζιο Ματαρέλα, Πρόεδρος Ιταλίας: «Πρέπει επιτέλους να λυθεί το Κυπριακό, που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στην Μεσόγειο»

[ad_1]

Την παρουσία του Ερντογάν στο τραπέζι των συνομιλιών επιθυμεί η Λευκωσία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την κυπριακή κυβέρνηση, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, το άνοιγμα διαλόγου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη υποδεχόμενος τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα τόνισε πως το Κυπριακό είναι ένας τομέας «που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη και τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη τόσο στη χθεσινή του συνάντηση όσο και προηγούμενες συνομιλίες που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους χρησιμοποιεί το μομέντουμ του διορισμού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για να πετύχει μια πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ.

Η λύση του Κυπριακού είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στη Μεσόγειο, τόνισε ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε δηλώσεις στο Προεδρικό μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. O κ. Ματαρέλα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, έκανε λόγο για θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή, λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους να λυθεί το Κυπριακό, που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στην Μεσόγειο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλες τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)». Τόνισε τη στήριξη της χώρας του σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σύμφωνης με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, χαιρέτισε την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που έχει, όπως είπε, «δύσκολο έργο μπροστά της».

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Ματαρέλα είπε ότι «έχουμε τον χρόνο και τη δυνατότητα ως ΕΕ να αναλάβουμε ως κοινό χρέος και να το μετατρέψουμε από μια άναρχη κατάσταση και εκμετάλλευσης των δουλεμπόρων σε μια συντεταγμένη άφιξη στην Ευρώπη σύμφωνα με τις ανάγκες των χωρών υποδοχής, νομίμως όμως». Δήλωσε ότι είναι επείγον να «καθορίσουμε μια νέα συνθήκη και το θέμα του ασύλου είναι κατεπείγον να το καθορίσουμε σύντομα και να το θέσουμε σε ισχύ – και είναι εξίσου σημαντικό όπως είπε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – να καταφύγουμε σε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών και να συνεργαστούμε για τη βελτίωση εκεί των συνθηκών διαβίωσης. Εγώ, ως Ιταλός, αναφέρω το σχέδιο ‘Ματέι’», είπε.  

Από δικής του πλευράς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως κατά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Ματαρέλα έδωσαν έμφαση σε τομείς, όπου η συνεργασία μας είναι πολύ στενή, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, όπου η ιταλική ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε μεγάλο αριθμό τεμαχίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσφατα μάλιστα είχαμε τη θετική ολοκλήρωση της γεωτρητικής αξιολόγησης στο κοίτασμα ‘Κρόνος 2΄». Σημείωσε ότι συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και πολιτισμού.  Υπενθύμισε ότι ως προς την άμυνα υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, και με άλλα μεσογειακά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία και επεσήμανε ότι «υπάρχει ετήσια πολύ σημαντική άσκηση για την ανάγκη διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ιταλός Πρόεδρος θα επισκεφθεί σήμερα την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. Στις δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι οι αγνοούμενοι «είναι απτή μαρτυρία της τραγωδίας, που απαιτούν να επιλυθεί [το Κυπριακό], μετά από 50 χρόνια με θετικό τρόπο». Χθες μετά τις συνομιλίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Σέρτζιο Ματαρέλα επισκέφθηκε το δημαρχείο Λευκωσία. Οι δύο Πρόεδροι μαζί με τον δήμαρχο της Λευκωσίας περπάτησαν στην οδό Τεμπών κι από εκεί στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στον παράλληλο δρόμο της Πράσινης Γραμμής. Ο κ. Ματαρέλα κοίταγε τα βαρέλια και τα ανακαινισμένα κτίρια, ενώ ο κ. Γιωρκάτζης εξηγούσε την αναπαλαίωση της περιοχής και τον στόχο να κάνουν μια γειτονιά με επιχειρήσεις start ups και να ενισχύσουν και την τ/κ επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας κάτι αντίστοιχο στην κατεχόμενη πλευρά της πόλης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επενέβη τότε για να πει «το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ οι σχέσεις Ε/κ – Τ/κ, το πρόβλημα είναι η Τουρκία». Ο Ιταλός Πρόεδρος σχολίασε την ποιότητα των κτιρίων και την εικόνα της γειτονιάς.

Φιλελεύθερος

[ad_2]

Source link

Related posts

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας

Η φωνή του Νίκου Καπετανίδη ακούγεται 100 χρόνια μετά

Κωνσταντίνος Γρίβας στο SLpress: Η Ελλάδα χρειάζεται εξοπλισμούς για “πόλεμο ψηφιδωτού”

Αφήστε ένα σχόλιο