AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Life Style

“Σαν γιο του µε είχε, έτσι µε αποκαλούσε”

[ad_1]

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο σχεδιαστής µόδας Φιλήµων, ο οποίος άφησε ισχυρό αποτύπωµα, µε ξεχωριστές δηµιουργίες υψηλής ραπτικής, αλλά και καινοτοµίες ως προς την παρουσίαση.

Ο Φιλήµων υπήρξε ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της µόδας τις χρυσές δεκαετίες, µε πρόσωπα από όλους τους χώρους να αποτελούν την πελατεία του. Τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δηµοσιότητας. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή, µέσω ανάρτησης στο Facebook, ο Λάκης Γαβαλάς, γράφοντας «Φιλήµονα, καλό ταξίδι στους ουρανούς».

Ο Φιλήµων γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1932. Ως σχεδιαστής άφησε ισχυρό αποτύπωµα στη χρυσή εποχή της µόδας, µε ξεχωριστές δηµιουργίες υψηλής ραπτικής. Ηταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε την ιδέα να αντικαταστήσει στις επιδείξεις του τα µανεκέν µε γνωστά ονόµατα της αθηναϊκής κοινωνίας, τα οποία δέχθηκαν την πρόσκλησή του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1959, όταν και επέστρεψε από το Παρίσι, όπου στο ατελιέ του σπουδαίου Γιάννη Ντεσσέ είχε συµµαθητές τον Βαλεντίνο και τον Γκι Λαρός. Στο διεθνές τζετ σετ συστήθηκε το 1972, µε την παρουσίαση της συλλογής του δίπλα σε µοντέλα του Ιβ Σεν Λοράν και της Μέρι Κουάντ στο µεγάλο γκαλά των «Λευκών Κύκνων» στο Λονδίνο. 




filimonas1

«Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ»


Εντυσε ονόµατα όπως η Τζέιν Μάνσφιλντ και η Μέρλι Οµπερον, ενώ από το ατελιέ που διατηρούσε για χρόνια στο Κολωνάκι πέρασαν όλες οι Ελληνίδες σταρ της εποχής.

«Προσέχω πολύ τη διατροφή µου, δεν πίνω, δεν καπνίζω, αθλούµαι λίγο και περπατάω πολύ», είχε πει ο ίδιος. Οσο για το ελιξίριο της ψυχικής του υγείας, είχε αποκαλύψει πριν από επτά χρόνια στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Ο έρωτας είναι πηγή ζωής. Ο έρωτας δεν θα φύγει ποτέ από τη ζωή µου. Αλίµονο σε όποιον σταµατήσει να ερωτεύεται, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται. Ο έρωτας δεν είναι µόνο να υπάρχει σχέση. Ο έρωτας είναι και εγκεφαλικός – και αυτός είναι ο καλύτερος που υπάρχει. Και ο άνθρωπος που θέλει να είναι ζωντανός πρέπει να είναι ερωτευµένος. Αν δεν είναι, δεν υπάρχει ζωή. Εγώ είµαι ερωτευµένος».




xantampakis-filimonas

Μεγάλη απώλεια για τον Στέλιο Χανταµπάκη αποτελεί ο θάνατος του Φιλήµονα, που ήταν πολλά χρόνια φίλος του, µε τον σχεδιαστή να τον αποκαλεί «γιο» του. «Τον είχα δει πριν από λίγες ηµέρες µαζί µε τη σύζυγό µου, την Ολγα, καθώς πηγαίναµε στο κέντρο… Σαν γιο του µε είχε, έτσι µε αποκαλούσε… Ηταν ένας γεµάτος άνθρωπος και πολύ αληθινός. Ηταν πολύ περήφανος, ούτε µπαστούνι δεν ήθελε να κρατήσει. Στεναχωριέµαι τόσο πολύ», τονίζει ο Στέλιος και συνεχίζει λέγοντας: «Ηταν πολύ περήφανος. Εγώ, όταν µετακόµισα και έφυγα από το Κολωνάκι, του έλεγα “ό,τι χρειαστείς να µε πάρεις”». «Τα τελευταία πέντε χρόνια έφτιαχνε κάποιες κούκλες µόδας, όλες στο χέρι, µε καρφίτσες, και όποτε πήγαινα σπίτι του, µάθαινε στον γιο µου πώς να τις καρφιτσώνει. Στο µυαλό µου πάντα µόνο καλά µπορώ να θυµάµαι!», καταλήγει ο Στέλιος Χανταµπάκης.




filimonas

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 29/1

[ad_2]

Source link

Related posts

“Παντρεύτηκα για να κάνω παιδί και γι΄αυτό χωρίσαμε, γιατί άλλαξε γνώμη…”

EL – Η Κέιτ Μίντλεντον βγήκε από το νοσοκομείο

Οι στιλιστικές ιδέες για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς (Βίντεο)

Αφήστε ένα σχόλιο