AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Σερ Μπόμπι Τσάρλτον: Οι δέκα ημερομηνίες – σταθμοί στη ζωή του θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

[ad_1]

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια και το Gazzetta θυμάται τις δέκα σημαντικότερες ημερομηνίες της καριέρας και της ζωής του.

Το βρετανικό ποδόσφαιρο έγινε πιο φτωχό, καθώς έχασε τη λάμψη ενός… ιππότη. Ο Μπόμπι Τσάρλτον στα 86 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή και βύθισε στο πένθος τόσο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και όλο το Νησί. Προκείται για έναν από τους σπουδαιότερους Άγγλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Έναν «killer» που διέλυε τις αντίπαλες άμυνες και συνάμα ήταν η επιτομή του gentleman των γηπέδων. Ένας πραγματικός… Σερ.

Από τα 15 του χρόνια έγινε Κόκκινος Διάβολος και άφησε το «Ολντ Τράφορντ» στα 32 του. Μια καριέρα που μπορεί να γεμίσει τόμους ολόκληρους. Από την ταγωδία του Μονάχου μέχρι τους θριάμβους σε Μουντιάλ και Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το Gazzetta σας παρουσιάζει τις δέκα ημερομηνίες – ορόσημα στη ζωή του Βρετανού Legend.

11 Οκτωβρίου 1937

H ημέρα που ο Ρόμπερτ Τσάρλτον ήρθε στον κόσμο. Γεννήθηκε στο Άσιγκτον της Αγγλίας και μεγάλωσε σε μια ποδοσφαιρική οικογένεια. Η μητέρα του, Ελίζαμπεθ Μίλμπερν, ήταν αδερφή τριών πασίγνωστων ποδοσφαιριστών της εποχής στο Νησί, ενώ και η ίδια ήταν φανατική με τον βασιλιά των σπορ. Αυτή έμαθε τα μυστικά του ποδοσφαίρου και μετέδωσε την αγάπη της για αυτό τόσο στον νεαρό Μπόμπι και στον αδελφό του Τζακ (μετέπειτα ποδοσφαιριστή της Λιντς).

1 Ιουνίου 1953

Στα 15 του χρόνια ο εκείνη την εποχή Chief Scout της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζο Άρμστρονγκ τον «εντόπισε» σε έναν σχολικό αγώνα στις 9 Φεβρουαρίου του 1953, συνέχισε να τον παρακολουθεί και την 1η Ιουνίου του ίδιου έτους τον υπέγραψε στους Κόκκινους Διαβόλους. Η μητέρα του μπορεί να αγαπούσε το ποδόσφαιρο αλλά είχε ανασφάλεια στο να αφήσει τον γιο του να ασχοληθεί επαγγελματικά και συνεπώς τον έπεισε να κάνει πρακτική ως ηλεκτρολόγος. Εν τέλει τον Οκτώβριο του 1954 ο Μπόμπι έγινε και επαγγελματίας.

6 Οκτωβρίου 1956

Ο Τσάρλτον έγινε ένα απ’ τα περίφημα «Busby babes», τα «μωρά του Μπάσμπι», όπως φώναζαν τότε τη νεανική Γιουνάιτεντ του προπονητή Ματ Μπάσμπι, η οποία… έσπασε τα κοντέρ τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60. Ο κόουτς των Κόκκινων Διαβόλων είχε ξεχωρίσει τον νεαρό Μπόμπι, τον ανέβασε να κάνει προπονήσεις με την ανδρική ομάδα και στις 6 Οκτωβρίου 1956 του έδωσε το βάπτισμα του πυρός. Πριν καλά καλά κλείσει τα 19 του χρόνια φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ μπροστά σε 41.439 οπαδούς στο «Ολντ Τράφορντ» για πρώτη φορά και αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης στο ματς με την Τσάρλτον. Ο πιτσιρικάς Ρόμπερτ συστήθηκε στο κοινό με δυο εκπληκτικά γκολ και ηγήθηκε στη νίκη με 4-2.

6 Φεβρουαρίου 1958

Ο Τσάρλτον σταδιακά καθιερώθηκε στην ομάδα και συνέχισε να «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα. Το 1957 σήκωσε και το πρώτο εκ των τριών πρωταθλημάτων που σήκωσε στα 17 χρόνια καριέρας του στη Γιουνάιτεντ. Όλα ήταν υπέροχα μέχρι τη μοιραία ημέρα της 6ης Φεβρουαρίου του 1958. Στο Βελιγράδι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε έρθει ισόπαλη με 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τις πρώτες πρωινές ώρες το ελικοφόρο «Airspeed Ambassador» προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Στις 03:04 κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω σφοδρής χιονοθύελλας, το αεροπλάνο έπεσε σε χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο.

Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν επτά νεκρούς συμπαίκτες του Τσάρλτον (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), επτά δημοσιογράφους, τέσσερα στελέχη του κλαμπ, δυο μέλη του πληρώματος και δυο φιλάθλους. Ο 21χρονος Μπόμπι ήταν ένας από τους εννέα ποδοσφαιριστές και συνολικά από τους 21 που επέζησαν.

19 Απριλίου 1958

Ο Τσάρλτον συνέδεσε το όνομα του με τη Γιουνάιτεντ, όμως αποτελεί εμβληματικός ποδοσφαιριστής και για την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Στις 19 Απριλίου του 1958 έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων και το συνδύασε με ένα εκπληκτικό γκολ στη νίκη επί της Σκωτίας με 4-0. Με την Αγγλία μέτρησε 106 εμφανίσεις σε 12 χρόνια, τρεις με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο, σκοράροντας 49 τέρματα.

30 Ιουλίου 1966

Η κορυφαία του στιγμή με την Εθνική ήταν αναμφισβήτητα η 30η Ιουλίου του 1966. Η Αγγλία διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, έφτασε μέχρι τον τελικό και στον τελικό θριάμβευσε με 4-2 κόντρα στη Δυτική Γερμανία, κερδίζοντας τον μοναδικό τίτλο των Λιονταριών μέχρι και σήμερα. Ο Τσάρλτον ήταν από τους ηγέτες της ομάδας του Αλφ Ράμσεϊ και ήταν ο ποδοσφαιριστής που «καθάρισε» στον ημιτελικό, καθώς πέτυχε δυο γκολ κόντρα στους Πορτογάλους.

29 Μαϊου 1968

Ναι, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ξεχωριστό για κάθε ποδοσφαιριστή, όμως η κούπα που ξεχώριζε ο ίδιος ο Τσάρλον ήρθε δυο χρόνια αργότερα. Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία του Μονάχου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στο ίδιο γήπεδο που σήκωσε το Μουντιάλ ο Σερ Μπόμπι πανηγύρισε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι Κόκκινοι Διάβολοι αντιμετώπισαν την Μπενφίκα στο «Γουέμπλεϊ» και πήραν την ιστορική νίκη με 4-1 στην παράταση, μπροστά σε 92.225 θεατές. Ο Ματ Μπάσμπι είχε χρίσει αρχηγό τον Τσάρλτον, ο οποίος βρήκε δις τον δρόμο προς τα δίχτυα.

28 Απριλίου 1973

Το πλήρωμα του χρόνου είχε έρθει για το φινάλε του Μπόμπι Τσάρλτον ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με τα κόκκινα αγωνίστηκε 17 σεζόν έπαιξε 584 φορές, σκόραρε 199 γκολ, σήκωσε τρία πρωταθλήματα, ένα FA Cup, δυο Super Cup και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και το 1973 ήρθε το τέλος. Σκόραρε για τελευταία φορά απέναντι στην Σαουθάμπτον στις 31 Μαρτίου, και στις 28 Απριλίου ο Τσάρλτον αποχαιρέτησε το κοινό του «Ολντ Τράφορντ» σε έναν αγώνα κόντρα στην Τσέλσι. Συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι το 1979 και εκτός από την Πρέστον πέρασε από Ιρλανδία, Ουαλία και Αυστραλία.

10 Ιουνίου 1994

Περίπου 15 χρόνια μετά την απόσυρση ο Ρόμπερτ Τσάρλτον δέχτηκε τη μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας Βρετανός. Στις 10 Ιουνίου του 1994 η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τον έχρισε ιππότη. Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον είναι ένας από τους 15 ανθρώπους που έχουν γίνει ιππότες για την προσφορά τους στο ποδόσφαιρο.

1 Νοεμβρίου του 2020

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον πριν τρία χρόνια διαγνώστηκε με άνοια και η οικογένεια του το ανακοίνωσε την 1η Νοεμβρίου του 2020. Η σύζυγός του, Λαίδη Νόρμα Τσάρλτον είχε εκφράσει την ελπίδα πως η γνωστοποίηση της κατάστασης του θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους. Τα νέα για τη διάγνωσή του ήρθαν μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του Τζακ και του άλλοτε συμπαίκτη του στον θρίαμβο του Μουντιάλ, Νόμπι Στάιλς, οι οποίοι είχαν επίσης διαγνωστεί με άνοια. Ο Σερ Μπόμπι ήταν ο πέμπτος ποδοσφαιριστής της ομάδας που σήκωσε το Μουντιάλ το 1966 που χτυπήθηκε από αυτή την αρρώστια.

[ad_2]

Source link

Related posts

Το τραγούδι – ύμνος του Λευτέρη Πανταζή και των αδελφών Συμεωνίδη για το γήπεδο της ΑΕΚ! (aud)

WTA: Συνεχίζει το σερί της η Ριμπάκινα

Άρης Λεμεσού: Ανακοίνωσε τα εισιτήρια του αγώνα με την ΑΕΚ

Αφήστε ένα σχόλιο