AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Σε αυτό το νησί χαρίζουν… κατσίκες

[ad_1]

Μετά τα σπίτια του ενός ευρώ, το ιταλικό δαιμόνιο φέρνει… δωρεάν κατσίκια. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ενός απομακρυσμένου ιταλικού νησιού που κατακλύζεται από αγριοκάτσικα προσφέρθηκε να χαρίσει τα ζώα σε όποιον τα θέλει.

Ο Riccardo Gullo συνέλαβε την ιδέα αφότου μια πρόσφατη απογραφή υπολόγισε ότι ο αριθμός των κατσικιών στο πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων Alicudi, το μικρότερο νησί στο αρχιπέλαγος των Αιολίων της Σικελίας, ήταν εξαπλάσιος από τον πληθυσμό των κατοίκων του νησιού, που δεν ξεπερνούν τους 100.

Τα ζώα, εξοικειωμένα με τους απότομους βράχους του Alicudi, κάποτε ζούσαν αρμονικά δίπλα στους ανθρώπους και έγιναν τουριστικό αξιοθέατο. Όμως ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα τα τελευταία χρόνια που τα συμπαθή κατσίκια άρχισαν να απομακρύνονται από τη συνηθισμένη τους κατοικία στην κορυφή του νησιού προς την κατοικημένη περιοχή, καταστρέφοντας την βλάστηση, προκαλώντας όλεθρο σε κήπους και χωράφια, γκρεμίζοντας τμήματα πέτρινων τοίχων ακόμη και εισβάλλοντας στα σπίτια των ανθρώπων, οι οποίοι ζητούν από τον δήμαρχο λύσεις.

Το Alicudi, το οποίο απέχει δύο με τρεις ώρες με το πλοίο από την ηπειρωτική Σικελία, υπάγεται στη διοίκηση του μεγαλύτερου νησιού Lipari.

Η πρωτοβουλία «υιοθετήστε μια κατσίκα» θεωρήθηκε ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του ζητήματος. «Δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν τη σφαγή των ζώων, επομένως ενθαρρύνουμε την ιδέα να τα χαρίσουμε», είπε ο Gullo. «Ο καθένας μπορεί να υποβάλει αίτημα για κατσίκια, δεν χρειάζεται να είναι αγρότης και δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό».

Ο κόσμος έχει προθεσμία έως τις 10 Απριλίου για να υποβάλει το αίτημά του. «Είχαμε ήδη πολλά τηλεφωνήματα, μεταξύ άλλων από έναν αγρότη στο νησί Vulcano που θα ήθελε να πάρει αρκετές κατσίκες, καθώς, μεταξύ άλλων, παράγει ένα τυρί ricotta που εκτιμάται πολύ», πρόσθεσε ο Gullo. «Αν κάποιος έχει την ικανότητα να εξημερώσει μια κατσίκα, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας όμορφος και πιο ανθρώπινος τρόπος για να ελέγξουμε το πρόβλημα».

Οι κατσίκες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Alicudi πριν από 20 χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα από κάποιον που σκόπευε να αρχίσει να τις εκτρέφει. Όμως το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και οι κατσίκες αφέθηκαν στην τύχη τους. Τα προβλήματα που προκαλούνται από τον αυξανόμενο πληθυσμό τους επισημάνθηκαν για πρώτη φορά από τον Paolo Lo Cascio, πρώην δημοτικό σύμβουλο, το 2008.

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση καθώς η απειλή για τη βλάστηση του νησιού είναι σοβαρή», είπε ο Lo Cascio, ο οποίος υπολογίζει τον πληθυσμό των κατσικιών σε 800, και όχι 600. «Αλλά το Alicudi είναι ένα πολύ περίπλοκο νησί, πρώτα πρέπει να αποκτήσεις πρόσβαση και μετά να προσπαθήσεις να αιχμαλωτίσεις όλες τις κατσίκες. Θα έπρεπε να είχε γίνει παρέμβαση πριν από 10 χρόνια».

Η Gloria, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Golden Cafe Noir στο λιμάνι του Alicudi, είπε ότι τα ζώα έγιναν «αδιαχείριστα». «Κυκλοφορούν σε αγέλες και προκαλούν ζημιές, είναι πάρα πολλά». Μια από τις κατσίκες ερχόταν και καθόταν κάτω από το τραπέζι στο μπαρ της. «Ήταν λίγο αξιοθέατο, αλλά μετά ανησυχούσες μήπως δαγκώσει κάποιον». Η ίδια, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του δημάρχου, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά της. Για να φτάσει κανείς στην κορυφή του Alicudi, όπου βρίσκεται το χωριό, απαιτείται απότομη ανάβαση. «Πώς θα φέρουν πίσω τις κατσίκες; Ίσως θα χρειάζονταν ένα ελικόπτερο για να μεταφέρουν δύο ή τρεις τη φορά. Είναι μια ωραία πρόταση, αλλά δεν υπάρχει ακόμη υλικοτεχνική λύση».

Πηγή: Guardian 


[ad_2]

Source link

Related posts

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε παπούτσια για τρέξιμο

68χρονος ιερέας συνελήφθη στη Σαλαμίνα για ασέλγεια σε ανήλικο

Ποιος περνάει… «Ζωή και κότα»;

Αφήστε ένα σχόλιο