AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Οικονομια

Σε δίκη η ΕΛΜΕ Χανίων για την προκήρυξη απεργίας

[ad_1]

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η ΕΛΜΕ Χανίων μετά από αγωγή του ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αφορμή την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης κατά της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Το ελληνικό δημόσιο επικαλέστηκε παραβίαση διατάξεων του νόμου, με τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών να μιλούν για αυταρχισμό, εκφράζοντας την αντίδραση τους με μια μαζική παράσταση έξω από τα δικαστήρια Χανίων, σήμερα το πρωί οπότε και εκδικάστηκε η υπόθεση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

«Αυτή τη στιγμή η κουβέντα γύρω από τη δίκη δεν έχει σχέση με το ζήτημα της ατομικής αξιολόγησης. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και κατά πόσο μπορεί ένας κλάδος να απεργεί κόντρα σε έναν άδικο νόμο. Η λογική του υπουργείου και η κατεύθυνση που έχει δοθεί σε μας είναι ότι μπορούμε να κινούμαστε μόνο για τα μισθολογικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Χρήστος Μπέλμπας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση τρέχει με ρυθμούς πάρα πολύ γρήγορους για να βγάλει μια απεργία παράνομη και καταχρηστική. Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχουμε χάσει το μέτρημα στα εκπαιδευτικά πόσες φορές έχει το υπουργείο προσπαθήσει κι έχει βγάλει τις απεργίες μας παράνομες και καταχρηστικές», είπε.

«Οι εκπαιδευτικοί είχαν το νόμιμο δικαίωμα να κινητοποιούνται»

Η ΕΛΜΕ Χανίων υποστηρίζει ακόμα πως με βάση όσα ίσχυαν, οι εκπαιδευτικοί είχαν το νόμιμο δικαίωμα να κινητοποιούνται για ευρύτερα θέματα που αφορούν τα εργασιακά τους, όπως συνταξιοδοτικά, θέματα ωραρίου, ασφάλισης και συνθηκών. «Αυτή τη στιγμή αυτό το δικαίωμα βάλλεται από το Υπουργείο. Άρα δεν είναι ζήτημα τοπικό, ούτε ατομικής αξιολόγησης. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Όπως βλέπετε τα μέλη μας είναι εδώ για να υπερασπιστούν το δικαίωμα μας στην απεργία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Το «παρών» στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στα δικαστήρια έδωσαν και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στην ΕΛΜΕ και καταδικάζοντας οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση σε κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βαγγέλης Πρασόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση με πρωτοφανή αυταρχισμό έρχεται για ακόμα μια φορά να κηρύξει την απεργία των εκπαιδευτικών παράνομη τόσο στην ΑΔΕΔΥ όσο και στο δευτεροβάθμιο όργανο, στην ΟΛΜΕ. Η ΕΛΜΕ κηρύττει απεργία κατά της αξιολόγησης και βρίσκεται αντιμέτωπη επίσης με αγωγή από το ελληνικό δημόσιο».

Η ΕΛΜΕ Χανίων είναι το πρώτο πρωτοβάθμιο σωματείο σε βάρος του οποίου το ελληνικό δημόσιο στρέφεται νομικά. Για πρωτοφανή αυταρχική κίνηση ενάντια στο πανεκπαιδευτικό κίνημα κάνει λόγο ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Το είδαμε και στους φοιτητικούς χώρους όπου τρεις μήνες τώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι κινητοποιούνται με μεγαλειώδεις καταλήψεις κι αφού ολοκληρώθηκε όλο αυτό η κυβέρνηση επιτέθηκε και σε μας πάρα πολύ σκληρά» συμπλήρωσε ο Βαγγέλης Πρασόπουλος.

Η ΕΛΜΕ Χανίων προκήρυξε για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας για τη διευκόλυνση των καθηγητών που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας. Με ανακοίνωση της κάνει σαφές πως θα συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας, δωρεάν Εκπαίδευσης και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών.

[ad_2]

Source link

Related posts

ΥΠΕΣ: Σύσταση Eπιτροπής για την αναμόρφωση των Κωδίκων Δημοσίων και Δημοτικών Υπαλλήλων (ΦΕΚ)

Δημόσιοι υπάλληλοι σε e-food, wolt -Πώς «γίνεται»

Δημόσιο: Αυτό είναι το σύνολο των αδειών που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι

Αφήστε ένα σχόλιο