AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Σε δύσκολη θέση η εστίαση στο Αγρίνιο: 13% «στο χέρι», 24% στο τραπέζι – Παραλογισμός με το ΦΠΑ

[ad_1]

Σε δύσκολη θέση η εστίαση στο Αγρίνιο: 13% «στο χέρι», 24% στο τραπέζι – Παραλογισμός με το ΦΠΑ


13% «στο χέρι», 24% στο τραπέζι. Παραλογισμός με το ΦΠΑ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία είναι σε δύσκολη θέση οι επαγγελματίες του Αγρινίου, διότι πλέον δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο τις αυξήσεις όπου λ.χ. στα αναψυκτικά αγγίζουν και το 40%.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με τις νέες διευκρινήσεις που έκανε προ ημερών η ΑΑΔΕ επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με τους συντελεστές ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» που εφαρμόζονται από 01η/01/24 στην εστίαση για τα μη αλκοολούχα ποτά, τους χυμούς, όπως επίσης και τα ροφήματα.

Η νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι αν ο πελάτης παραγγείλει λ.χ. ένα αναψυκτικό σε κατάστημα εστίασης τότε το προϊόν χρεώνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ αν το ίδιο προϊόν το πάρει στο χέρι ή αν το αναμένει με delivery στο σπίτι του θα έχει ΦΠΑ 13%.

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων υπάγεται από την 01η/01/24 σε δύο διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ. Η επιτόπια κατανάλωση, η κατανάλωση δηλαδή στο κατάστημα εστίασης, υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενώ το «πακέτο» στον συντελεστή 13%.

Ωστόσο, προβλέπεται στην εγκύκλιο η κατ’ εξαίρεση διάθεση του καφέ, του κακάο, του τσαγιού και λοιπών αφεψημάτων να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μέχρι όμως τις 30 Ιουνίου, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

Αυτή η εξαίρεση συμβαίνει διότι τότε, στο τέλος του Ιουνίου, θα ληφθεί η τελική απόφαση από την Κυβέρνηση για το τι θα κάνει για την περίπτωση αυτή, διότι μέχρι και τότε έχει δώσει παράταση.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες της εστίασης θεωρούν τις «δύο ταχύτητες» ΦΠΑ στην εστίαση παράλογο γεγονός, ενώ όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου Κώστας Ναστούλης ευελπιστούν το μέτρο αυτό να το αποσύρει τον Ιούνιο η Κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις αυτές «έρχονται» στους επαγγελματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αγρινίου σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Το διάστημα μέχρι και το Πάσχα είναι κατά κανόνα δύσκολο, ενώ ανέκαθεν η δυσκολία αυτή αποτυπώνεται και στο ταμείο. Επιπροσθέτως, κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο, όσοι επαγγελματίες είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις που είχαν για να προμηθευτούν τα προϊόντα τους, λ.χ στα αναψυκτικά οι αυξήσεις αγγίζουν και το 40%, πιθανότατα θα αναγκαστούν να τις «περάσουν» σε ένα βαθμό και στον καταναλωτή.

Ο κ. Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» και περιγράφοντας όλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, με των «δύο ταχυτήτων» ΦΠΑ τονίζει:

Ο Κώστας Ναστούλης

«Μετά και τις διευκρινήσεις που έγιναν από την ΑΑΔΕ, όταν ο πελάτης μας το πάρει αναψυκτικό από το bar και καθίσει στο τραπέζι θεωρείται σερβιριζόμενο, διότι είναι στο χώρο μας, συνεπώς, σ’ αυτή την περίπτωση το ΦΠΑ είναι στο 24%. Όταν όμως το αγοράσει για να το πάρει στο σπίτι του ή αν του το πάμε με τη μορφή delivery τότε το ΦΠΑ είναι στο 13% και αυτό είναι παράλογο. Το γνωρίζαμε από πολύ νωρίτερα, αλλά πλέον έχει επισημοποιηθεί.

Αρχικά η μεταβολή του ΦΠΑ έγινε διότι κάποια προϊόντα υπόκειται στην κατηγορία που βλάπτουν σοβαρά την υγεία λόγω ανθρακικού κλπ. Το παράδοξο είναι όμως ότι βλάπτει τη υγεία, όταν παρέχεται σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ και δεν την βλάπτει όταν το αγοράζουμε από το ράφι του σουπερ μάρκετ.

Θεωρώ πως δεν θα διατηρηθεί για πολύ καιρό το μέτρο αυτό και πως από τον Ιούνιο και έπειτα θα αποσυρθεί.

Τότε θα ληφθεί και η τελική απόφαση με το τι θα γίνει με το ΦΠΑ στον καφέ, διότι αυτή την περίοδο έχει δοθεί παράταση στο μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ στον καφέ. Η παράταση που έχει δοθεί στην απόφαση σχετικά με τον καφέ είναι μέχρι και το τέλος Ιουνίου, αν και μας είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση από την πρώτη της θητεία πως θα μονιμοποιήσει το ΦΠΑ στο 13%.

Συνεπώς, τότε πιστεύουμε πως θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να πάρει πίσω και την απόφασή της για τα αναψυκτικά στην εστίαση με το ΦΠΑ στο 13% και το ΦΠΑ στο 24%. Αυτό μας δόθηκε ως ενίσχυση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αντί να μονιμοποιηθεί βρισκόμαστε σε ένα σημείο να παρακαλάμε να μην ανέβει.

Αυτό το διάστημα, από τώρα δηλαδή που έγιναν οι διευκρινήσεις της ΑΑΔΕ μέχρι και τον Ιούνιο που ευελπιστούμε να αποσυρθεί το μέτρο αυτό με το ΦΠΑ στο 24%, είναι μια χρονική περίοδος που για την εστίαση στην περιοχή μας, στο Αγρίνιο, δεν είναι και η καλύτερη.

Το κενό που υπάρχει μέχρι το Πάσχα, που θεωρούμε πως θα δουλέψουμε, είναι μεγάλο. Δυστυχώς, οι απόκριες για την εστίαση στην περιοχή του Αγρινίου δεν είναι η καλύτερη περίοδος, δεν αποδίδει στα μαγαζιά μας, απεναντίας μάλιστα τότε φεύγει αρκετός κόσμος από το Αγρίνιο και μετράμε σοβαρές απώλειες.

Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε σχετικά με τα αναψυκτικά πως υπάρχουν και ανατιμήσεις στην τιμή τους για τους επαγγελματίες της εστίασης και όχι μόνο επειδή έχει ανέβει το ΦΠΑ ως προϊόν που σερβίρεται σε κατάστημα εστίασης, αλλά υπάρχουν ανατιμήσεις, διότι η τιμή του αναψυκτικού έχει εκτοξευτεί σε σύγκριση με πέρυσι. Η τιμή τους συγκεκριμένα για τους επαγγελματίες έχει ανέβει πάνω από το 40%.

Επίσης, οι περισσότεροι επαγγελματίες που είχαν απορροφήσει όλη αυτή την άνοδο της τιμής τους ή και ακόμη απορροφούν την αύξηση, πλέον αναγκάστηκαν ή θα αναγκαστούν το επόμενο διάστημα να αυξήσουν τις τιμές προς τους καταναλωτές, συνεπώς η περίοδος μέχρι και το Πάσχα είναι διπλά δύσκολη για εμάς τους επαγγελματίες στην εστίαση».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Μεσολόγγι: 36χρονος συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία – Είναι φίλος του προφυλακισμένου κρεοπώλη (video)


[ad_2]

Related posts

Καλύβια: Θλίψη για την απώλεια του Θανάση Ευ. Χρυσικού

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Ασφαλτοστρώνεται η Χαριλάου Τρικούπη (εικόνες)

aitoloakarnanianews

“Φλόγα” Αγρινίου: Ενημερωτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο