AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Σε ιστορικά υψηλά οι διεθνείς τιμές χυμού πορτοκαλιού, παρασύρουν στην άνοδο το ελληνικό πορτοκάλι

[ad_1]

Στο εν λόγω διεθνές πόρταλ, ο Ibiapaba Netto, εκτελεστικός διευθυντής της CitrusBR, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς χυμού πορτοκαλιού της Βραζιλίας, η αναστροφή της τρέχουσας κατάστασης θα απαιτήσει χρόνο και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Βραζιλία κατέχει το 75% της παγκόσμιας αγοράς χυμοποιήσιμου πορτοκαλιού.

Η ασθένεια του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, έχει επηρεάσει την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού από τότε που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2005. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί όλο και περισσότερο στη Βραζιλία, καταστρέφοντας τους καρπούς και καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει έντονη ζήτηση στην αγορά για τα ελληνικά πορτοκάλια χυμοποίησης. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν είχαν σημαντική επίδραση στην παραγωγή εσπεριδοειδών στην Ελλάδα, δηλώνει στο Fresh Plaza ο Νικόλαος Ναυπλιώτης, διευθυντής της εταιρείας εξαγωγών φρέσκων προϊόντων, Greek & Fresh: “Η Ελλάδα βίωσε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, ευτυχώς, τα εσπεριδοειδή δεν επηρεάστηκαν από αυτό, ούτε από τον πάγο. Αυτό σημαίνει ότι γενικά η ποιότητα στα ελληνικά πορτοκάλια και κλημεντίνες είναι πολύ καλή αυτή τη σεζόν. Οι ποσότητες είναι λίγο χαμηλότερες από ό,τι ήταν την περασμένη σεζόν, αφού παρατηρούμε μια μείωση περίπου 10%, που αποτελεί μια μικρή διαφορά”.

Η κατάσταση που επικρατεί στο δυτικό ημισφαίριο έχει μεγάλη επίδραση στην παραγωγή πορτοκαλιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, εξηγεί ο Ναυπλιώτης. “Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Fundecitrus, η γρήγορη εξάπλωση της ασθένειας του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών στη Βραζιλία, που φαίνεται να έχει μολύνει περίπου το 38% της παραγωγής της Βραζιλίας, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων κατά 60% τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Reuters. Επιπλέον, σύμφωνα με το CitrusBR, το απόθεμα χυμού πορτοκαλιού στη Βραζιλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών, λόγω τόσο των καιρικών συνθηκών όσο και των επιπτώσεων της νόσου του πρασινίσματος.”

«Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι οι τιμές των πορτοκαλιών που προορίζονται για βιομηχανική επεξεργασία έχουν αυξηθεί σημαντικά μέχρι στιγμής, κάτι που σίγουρα θα έχει επίδραση και στα νωπά πορτοκάλια. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, η τιμή πώλησης των πορτοκαλιών χυμοποίησης έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την περασμένη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πορτοκαλιών, τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν. Για εμάς, οι βασικές αγορές είναι η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και οι Βαλτικές. Αναμένω ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διατηρήσει το μερίδιο της αγοράς της ΕΕ και να εξυπηρετήσει τους συνήθεις πελάτες της χωρίς προβλήματα,» καταλήγει ο κ.Ναυπλιώτης.

Με πληροφορίες από:  Reuters, FreshPlaza

[ad_2]

Source link

Related posts

Καθημερινή επισκόπηση στους οπωρώνες για ανάρσια και γραφολίθα

Συντονισμένοι ψεκασμοί σε τρία βλαστικά στάδια για την καταπολέμηση της μονίλιας στα πυρηνόκαρπα

Την Πέμπτη 25/1 οι συντάξεις αγροτών Φεβρουαρίου

Αφήστε ένα σχόλιο